dariopi Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tutaj nowy , szukam pomocy podpowiedzi. Zakupiłem w grudniu nowego Qashqaia i od tygodnia pojawił sie dziwny odgłos przy wciskania pedału sprzęgła. Slychać takie jakby kliknięcie jakby odgłos jakiegoś przełącznika. Występuje tylko przy naciskaniu pedału sprzęgła na początkowych kilku milimetrach. Posiadam system start/stop Pozdrawiam wszystkich Edytowane 9 Stycznia 2019 przez dariopi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoboolLFC Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 witam, ja mam z końca 2015 r i nic takiego nie występuje u mnie. Piszczał(skrzypiał) mi pedał sprzęgła, w serwisie coś tam rozebrali i posmarowali, zakonserwowali i na razie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Dariopi posadź kogoś na fotelu kierowcy.(najlepiej z ładnymi nóżkami) A ty głowę między nóżki z latarką...i nie świeć do góry! Tylko na pedał sprzęgła i nasłuchuj i obserwuj,może coś zobaczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 9 godzin temu, dariopi napisał: Zakupiłem w grudniu nowego Qashqaia i od tygodnia pojawił sie dziwny odgłos przy wciskania pedału sprzęgła. Slychać takie jakby kliknięcie jakby odgłos jakiegoś przełącznika. Występuje tylko przy naciskaniu pedału sprzęgła na początkowych kilku milimetrach. Posiadam system start/stop Pozdrawiam wszystkich Więc auto jest nowe i podlega przecież gwarancji, jedź do serwisu i niech szukają przyczyny. Oczywiście przy sprzęgle musi być czujnik (może mikrowyłącznik) który obsługuje SS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafsty Opublikowano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 W dniu 9.01.2019 o 23:23, dariopi napisał: Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tutaj nowy , szukam pomocy podpowiedzi. Zakupiłem w grudniu nowego Qashqaia i od tygodnia pojawił sie dziwny odgłos przy wciskania pedału sprzęgła. Slychać takie jakby kliknięcie jakby odgłos jakiegoś przełącznika. Występuje tylko przy naciskaniu pedału sprzęgła na początkowych kilku milimetrach. Posiadam system start/stop Pozdrawiam wszystkich U mnie w diselku nie ma takiego objawu więc gwarancja i niech szukają przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariopi Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Tak zrobię dzięki za odpowiedzi. Ale najpierw przetestuję metodę JACKO2 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Metoda Jacka jest do niczego, przy ładnych nóżkach nijak nie będziesz mógł się skupić na sprzęgle Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafsty Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Manix a do tego może jeszcze nagle zaiskrzyć i nawet 500+ alimentów nie pokryje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 W tej robocie jest ambaras żeby dwoje chciało na raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Skupiać się na pedałach?! Sodomia i gomoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariopi Opublikowano 12 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 A tak na poważnie to nikt nie miał takiego przypadku? Wokół pedału sprzęgła jest dużo plastikowych elementów to pewnie od systemu start/ stop i odnoszę wrażenie że to gdzieś w tych okolicach jest ten odgłos kliknięcia. Pewnie podjadę do serwisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Ja miałem w tiidzie i moim skromnym zdaniem na 99.9% to wina pompy sprzęgła która się znajduje za grodzią czołową od strony silnika.U mnie na początku klikało (nie widzieli problemu) następnie przy wciskaniu sprzęgła było wręcz czuć taki lekki chrobot, ciężko mi to nazwać i wtedy wymienili i... Jak ręką odjął.Dwie osoby, otwarta maska i nur pod nią a się przekonasz. Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariopi Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 po 1500km ??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Czemu nie? I nowe może mieć wadę. Zresztą może to być prawidłową praca zaworu np. Więc sprawdzić nie zaszkodzi. Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 3 godziny temu, dariopi napisał: po 1500km ??!! Dariopi,w lato robiłem kompletny przegląd z regulacjami quada,zawory ,świeca,filtr....wszystko grało,...Pojeździłem jakieś 150 km.Teraz w śniegi nie dał się uruchomić,Pierwsze co to kontrola świecy,bo najłatwiej,nie ma iskry,...kontrola cewki...palec w fajkę i heja...niemusiałem pić kawy przez cały dzionek,ale wiedziałem,że świeca padła,NGK po 150 km!!! Zamieniłem na starą chińską,odpalił od pierwszego razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Jeszcze jedno, a bardzo istotne. Siłownik pompy przechodzi przez gródź czołową i już w kabinie łączy się z mechanizmem sprzęgła, a mocowanie zabezpieczenia jest... plastikowe i jeśli spadło zabezpieczenie lub się uszkodziło (np. but w nią trafił bo ześliznęła się stopa z pedału sprzęgła, to ten element też może "klikać"Zajrzyj z lampką i naciśnij pedał ręką, czy to nie to "klika" Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariopi Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Byłem dzisiaj w serwisie. Wypsikano wszystkie elementy wokół pedału sprzęgła (sprężynę, cięgna, plastikowe elementy). Na razie ok. Pracuje jak wcześniej cicho.Dzięki panowie za podpowiedzi. Będę śledził forum i uczył sie nowego auta Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi