Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Pedał sprzęgła

dariopi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem tutaj nowy , szukam pomocy podpowiedzi. Zakupiłem w grudniu nowego Qashqaia i od tygodnia pojawił sie dziwny odgłos przy wciskania pedału sprzęgła. Slychać takie jakby kliknięcie jakby odgłos jakiegoś przełącznika. Występuje tylko przy naciskaniu pedału sprzęgła na początkowych kilku milimetrach. Posiadam system start/stop

Pozdrawiam wszystkich

Edytowane przez dariopi

witam, ja mam z końca 2015 r i nic takiego nie występuje u mnie. Piszczał(skrzypiał) mi pedał sprzęgła, w serwisie coś tam rozebrali i  posmarowali, zakonserwowali i na razie spokój.

Dariopi posadź kogoś na fotelu kierowcy.(najlepiej z ładnymi nóżkami) A ty głowę między nóżki z latarką...i nie świeć do góry! Tylko na pedał sprzęgła i nasłuchuj i obserwuj,może coś zobaczysz :D

9 godzin temu, dariopi napisał:

Zakupiłem w grudniu nowego Qashqaia i od tygodnia pojawił sie dziwny odgłos przy wciskania pedału sprzęgła. Slychać takie jakby kliknięcie jakby odgłos jakiegoś przełącznika. Występuje tylko przy naciskaniu pedału sprzęgła na początkowych kilku milimetrach. Posiadam system start/stop

Pozdrawiam wszystkich

Więc auto jest nowe i podlega przecież gwarancji, jedź do serwisu i niech szukają przyczyny. Oczywiście przy sprzęgle musi być czujnik (może mikrowyłącznik) który obsługuje SS

W dniu 9.01.2019 o 23:23, dariopi napisał:

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem tutaj nowy , szukam pomocy podpowiedzi. Zakupiłem w grudniu nowego Qashqaia i od tygodnia pojawił sie dziwny odgłos przy wciskania pedału sprzęgła. Slychać takie jakby kliknięcie jakby odgłos jakiegoś przełącznika. Występuje tylko przy naciskaniu pedału sprzęgła na początkowych kilku milimetrach. Posiadam system start/stop

Pozdrawiam wszystkich

U mnie w diselku nie ma takiego objawu więc gwarancja i niech szukają przyczyny.

Metoda Jacka jest do niczego, przy ładnych nóżkach nijak nie będziesz mógł się skupić na sprzęgle

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

W tej robocie jest ambaras żeby dwoje chciało na raz

A tak na poważnie to nikt nie miał takiego przypadku? Wokół pedału sprzęgła jest dużo plastikowych elementów to pewnie od systemu start/ stop i odnoszę wrażenie że to gdzieś w tych okolicach jest ten odgłos kliknięcia. Pewnie podjadę do serwisu

Ja miałem w tiidzie i moim skromnym zdaniem na 99.9% to wina pompy sprzęgła która się znajduje za grodzią czołową od strony silnika.

U mnie na początku klikało (nie widzieli problemu) następnie przy wciskaniu sprzęgła było wręcz czuć taki lekki chrobot, ciężko mi to nazwać i wtedy wymienili i... Jak ręką odjął.

Dwie osoby, otwarta maska i nur pod nią a się przekonasz.

Czemu nie? I nowe może mieć wadę. Zresztą może to być prawidłową praca zaworu np. Więc sprawdzić nie zaszkodzi.

3 godziny temu, dariopi napisał:

po 1500km ??!!

Dariopi,w lato robiłem kompletny przegląd z regulacjami quada,zawory ,świeca,filtr....wszystko grało,...Pojeździłem jakieś 150 km.Teraz w śniegi nie dał się uruchomić,Pierwsze co to kontrola świecy,bo najłatwiej,nie ma iskry,...kontrola cewki...palec w fajkę i heja...niemusiałem pić kawy przez cały dzionek,ale wiedziałem,że świeca padła,NGK po 150 km!!! Zamieniłem na starą chińską,odpalił od pierwszego razu.

Jeszcze jedno, a bardzo istotne. Siłownik pompy przechodzi przez gródź czołową i już w kabinie łączy się z mechanizmem sprzęgła, a mocowanie zabezpieczenia jest... plastikowe i jeśli spadło zabezpieczenie lub się uszkodziło (np. but w nią trafił bo ześliznęła się stopa z pedału sprzęgła, to ten element też może "klikać"

Zajrzyj z lampką i naciśnij pedał ręką, czy to nie to "klika"

6

Byłem dzisiaj w serwisie. Wypsikano wszystkie elementy wokół pedału sprzęgła (sprężynę, cięgna, plastikowe elementy).

Na razie ok. Pracuje jak wcześniej cicho.Dzięki panowie za podpowiedzi. Będę śledził forum i uczył sie nowego auta

Pozdrawiam