Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[D40/R51] przełaczanie trybów 4x4 - problemy

NissanFun
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie ciągle problemy z przełączaniem trybów 4x4. Kilka dni przelacza jak złoto, a kolejnego przy próbie przełączenia w 4h wchodzi w tryb awaryjny. Kilka prób wyłączenia zapłonu i znowu działa, kolejny raz przy próbie przełaczenia z 4h w 2wd znowu wyskakuje błąd. Gdzie szukać? Diagnostyka napedow wywala tylko błąd nr 13, bez względu czy działa czy nie. 

Elektryka skrzyni rozdzielczej zawodzi. Pewnie złącza po drodze. Sprawdź złącze za prawym przednim nadkolem przy ramie

Witam. Masz może inny numer tego błędu? 

Możesz jeszcze zamienić przekaźniki o nazwie transfer shift relay low i high. 

Mam dostęp do procedur serwisowych nissana,właśnie je przeglądam. Błąd 13 z napędów dotyczy niesprawności przekaźnik ów od załączenia napędów,chyba że serwis się myli. 

Mam dostęp do procedur serwisowych nissana,właśnie je przeglądam. Błąd 13 z napędów dotyczy niesprawności przekaźnik ów od załączenia napędów,chyba że serwis się myli. 

15479077943428597012220647532727.jpg

Dla D40/R51 przed liftem? Wg. serwisówki trzynaście mignięć to właśnie Engine speed signal.

Pod tym linkiem jednak też jest mowa o przekaźnikach/bezpiecznikach. https://www.justanswer.co.uk/nissan/83kno-problem-4wd-light-07-d40.html

A masz procedury serwisowe? Na co zwrócić uwagę co sprawdzić wg Twojego info? 

48390634_1083901128458065_4736367209633284096_n.jpg

Więc tak, gniazda przekaznikow wyczyszczone, przekazniki sprawdzone zarówno wykonawcze(czarne) jak i mocy(niebieskie) i niestety problem nie ustąpił. 

Jeśli mogę mieć tylko prośbę to poproszę o sprawdzenie napięcia na stykach 1 i 2 w czarnym przekaznikach w pozycji stacyjki ACC (bez rozruchu) u mnie na obu jest 0,25V.

Edytowane przez NissanFun