Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Maciejusz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio zauważyłem, że na zimnym silniku gruby wąż (dot obrazka) był zassany (płaski), doczytałem się, że może to być wina np zagiętego wężyka od zbiornika wyrównawczego... zauważyłem, że  to możliwa przyczyna.. ale raczej ciężko go odgiąć ponieważ jest zbyt krótki.. i tutaj moje pytanie.. bo z chłodnicy wystaje rurka(na obrazku zaznaczona pomarańczową kreska) pod którą jest podłączony owy wężyk.. tylko czy to normalne, że ta rurka wychodzi z drugiej strony? co jest powodem zagiętego wężyka? czy u Was również ta rurka wychodzi w przeciwną stronę niż zbiornik wyrównawczy??

gruby waz.jpg

Może masz zamontowaną z anglika ? Nr 1     Almera N16- 1,5 brnzyna .Nr2 Almera N16- 2,2DCI

Almera 1,5.JPG

CHŁODNICA ALMERA N16 2,2Di.JPG

Edytowane przez HOROWITZ

Może chłodnica jest od innego modelu silnika. Anglik nie ma nic do tego. Przecież to nie lustrzane odbicie, oprócz układu kierowniczego. Podaj vin to sprawdzi się, a proponuję przedłużyć wężyk i sprawdzić korek na chłodnicy.

Za powrót płynu ze zbiorniczka wyrównawczego do chłodnicy odpowiada taka okrągła blaszka na spodzie korka (ja to nazywam grzybek) odciągnij delikatnie i puść powinna sama wrócić na swoje miejsce. Jeśli da się odciągnąć i wróci to znaczy  ze jest sprawna. Rozwiązaniem problemu na zagięty wężyk może być dodanie drugiego wężyka, wydłużenie tego co masz, połączysz je kawałkiem metalowej rurki na wcisk nawet bez zacisków bo ciśnienia tam nie ma a wydłużony wężyk wyeliminuje zagięcie które powstaje na zbyt krótkim wężyku.

• Thanks 1

7 godzin temu, Maciejusz napisał:

szukałem różnych kolanek ale z marnym skutkiem.. 

Idziesz do sklepu motoryzacyjnego i kupujesz kawałek wężyka i złączkę, np coś w ten deseń: http://www.pneumat.com.pl/zlaczki_do_wezy_pcv

Albo wymieniasz cały wężyk na nowy. Sprzedają na metry.

7 godzin temu, Maciejusz napisał:

jak rozpoznam sprawny korek od zepsutego? 

Zapożyczone z netu: 4ff07993e8c02.l.jpg

• Thanks 2

Nie otworzy zdjęcia. 

Masz opcje dodawania zdjęć:

IMG_20190116_140123.jpg

co do dodawania zdj to wyskakiwał jakiś  błąd, kiedy chciałem wstawić z telefonu.. właściwi to póki co jakoś chyba rozwiązałem problem. chociaż na zagiętym wężyku zbiornik płynu był ciepły więc jakieś krążenie mimo wszystko było.. chłodnica zdecydowanie przystosowana do zbiornika z prawej strony.. ciekawe od jakiego jest silnika.. i co było powodem jej wymiany.. Dzięki chłopaki!! chyba, że macie jeszcze jakieś uwagi ?

image0.jpg

image0 (1).jpg

image0 (2).jpg

• Thanks 1
  • Upvote 1

Super to zrobiłeś :spoko: Obserwuj jeszcze co się będzie działo ;)

przed wymiana zauważyłem, że uciekło mi z  pół zbiornika płynu,  ale wężyk miałem popuszczony i nie do końca założony i może dlatego tak

Otóż problem nie do końca rozwiązany... rano zauważyłem, że gruby wąż po nocy jest nadal zaciągnięty. Korka nie sprawdzałem fizycznie ale widziałem, że krążenie było. 

Fajnie to zrobiłeś ale skoro wąż jest  zassany musisz sprawdzić korek i zbiorniczek wyrównawczy czy nie ma w nim jakiegoś syfu który mógłby zatykać wlot do rurki którą powraca płyn do chłodnicy. Piszesz że korka nie sprawdzałeś ale że krążenie było jak to zaobserwowałeś ..??? Bo jeśli na zasadzie że w zbiorniczku wyrównawczym przybywa płynu wraz z nagrzewaniem się silnika to tylko ruch w jedną stronę za który odpowiada inny zaworek usytuowany w korku.