krzysztof_g Opublikowano 9 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 Witam szanownych forumowiczów, opiszę przypadek , który mnie ostatnio spotyka. Uruchamiam samochód(Nissan Qashqai 1,6diesel, 2012) po dłuższym(kilkanaście godzin) postoju w garażu . Przejeżdżam kilkaset metrów i na panelu kierowcy wyświetla się na kilka sekund komunikat "Stop/ Start System fault". Komunikat znika i ponownie pojawia się po parunastu sekundach. W tym czasie ciągle jadę z prędkością ok. 60 km/h. Po przejechaniu ok. 3...4 km komunikat zupełnie znika. Jeżeli przerwy w postoju są krótsze(np. 4 godziny) to komunikat nie pojawia się. Wyłączyłem system start/stop , ale sytuacja nie uległa zmianie. Podejrzewam, że coś dzieje się z akumulatorem, ale nie jestem pewny. Czy można prosić o jakąś radę w tej sprawie? Z góry dziękuję za odpowiedź. Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chesteros Opublikowano 9 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 U mnie wyskoczył ten komunikat, potem na stałe wyłączył się start/stop. Okazało się, że akumulator padał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof_g Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Dzięki za odpowiedź. W dniu 9.02.2019 o 12:06, chesteros napisał: U mnie wyskoczył ten komunikat, potem na stałe wyłączył się start/stop. Okazało się, że akumulator padał. Dzięki za odpowiedź. Jak padał akumulator to co wtedy zrobiłeś? Wczoraj przejechałem dłuższą trasę(ok 250km) i miałem nadzieję,że problem zniknie na dłuższy czas. Niestety tak nie było. Po postoju ok 6h i ponownym uruchomieniu komunikat pojawił się ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agit11 Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) Akumulator sam wymienisz bez problemu warunek znasz kod do radia. startstop to musisz mieć aku typu AGM/EFB . To są specjalne akumulatory niestety są dużo droższe Edytowane 10 Lutego 2019 przez agit11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chesteros Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 podładowali 4 godziny temu, krzysztof_g napisał: Dzięki za odpowiedź. Dzięki za odpowiedź. Jak padał akumulator to co wtedy zrobiłeś? Wczoraj przejechałem dłuższą trasę(ok 250km) i miałem nadzieję,że problem zniknie na dłuższy czas. Niestety tak nie było. Po postoju ok 6h i ponownym uruchomieniu komunikat pojawił się ponownie. Akurat miałem przegląd to podładowali mi akumulator. Przejechałem kilka miesięcy i wymieniłem jednak na nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) Miałem ten sam problem. Niestety ale system start stop w QQ jest wadliwy i nieprawidłowo ładuje akumulator. Zdarzało się, że po długiej podróży, po zatrzymaniu silnika nie można było go odpalić. W tej sytuacji postanowiłem powiedzieć stop, tej pseudoekologii i odpiąłem wtyczkę od tego urządzenia zamontowanego na jednej z klem. Od tego czasu, a działo się to latem ub. r. akumulator ożył i jest w pełni sprawny i prawidłowo ładowany, a jest to jeszcze oryginalny aku z 2013 roku. Oczywiście wyświetla się błąd systemu start stop. Edytowane 10 Lutego 2019 przez cezzar1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kebry Opublikowano 2 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Witaj Cezzar1 Mam tą samą usterke z start/stop , gdzie można wyłączyć to ustrojstwo od aku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin19r Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Witam. Dwa dni temu zapaliły mi się kontrolki. Kontrolka ładowania i kontrolka CZERWONA Engine oraz komunikat Start / Stop System fault. Akumulator zamieniłem z innym autem. Kontrolki raz się świeca cały czas a raz na chwile i zgasną. Jeszcze nie byłem na podłączeniu pod kompa... Może ktoś zna temat i pomoże ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 W dniu 2.03.2019 o 12:32, Kebry napisał: gdzie można wyłączyć to ustrojstwo od aku Przy ujemnej klemie akumulatora jest taki czarny plastik, do którego dochodzi kabel zakończony jasną wtyczką. Można tą wtyczkę wyjąć i wtedy aku będzie normalnie ładowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin19r Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 w j11 jak się odłączy ta wtyczkę wyskakuje błąd na wyświetlaczu ... Wie może ktoś gdzie znajduje się ten przewód masowy koło skrzyni ? Albo gdzie są wszystkie punkty masowe w silniku ? błąd to U0111. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kebry Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Marcin19 poradziłeś sobie z tym start/stop ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin19r Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 nie poradziłem... dale tak jeżdżę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kebry Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 a u mnie od TAK nagle zgasło ,zobaczymy czy bedzie powtórka jeśli tak to serwis i niech sobie z tym radzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 W dniu 7.03.2019 o 21:24, marcin19r napisał: w j11 jak się odłączy ta wtyczkę wyskakuje błąd na wyświetlaczu ... Po odpięciu wtyczki układu sterującego ładowaniem akumulatora pojawia się komunikat "start stop system fault" ponieważ jest to układ ściśle związany z tym systemem. Wepnij wtyczkę z powrotem na miejsce i błąd zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin19r Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Ale ja nie odpisałem żadnej wtyczki. A gdzie znajduje się ten układ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Godzinę temu, marcin19r napisał: Ale ja nie odpisałem żadnej wtyczki. Wydawało mi się, że odłączałeś: W dniu 7.03.2019 o 21:24, marcin19r napisał: w j11 jak się odłączy ta wtyczkę wyskakuje błąd na wyświetlaczu Godzinę temu, marcin19r napisał: A gdzie znajduje się ten układ? Przypuszczam, że sterownik silnika zarządza systemem start stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 W dniu 17.04.2019 o 10:27, cezzar1 napisał: Wepnij wtyczkę z powrotem na miejsce i błąd zniknie. Odpowiem sam sobie. Po kilkumiesięcznej eksploatacji qaśki z nowym aku i odpiętą wtyczką sensora, a tym samym kontrolką i komunikatem "system start stop fault", podłączyłem z powrotem wtyczkę. Komunikat i kontrolka zniknęły ale system nie działa. Silnik nie wyłącza się na postoju. Z jednej strony dobrze ale z drugiej ciekawe, co jest nie tak. Spróbuję jeszcze odłączyć aku na chwilę. Może wróci do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin19r Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 A w którym miejscu jest ta wtyczka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) Przy ujemnej klemie akumulatora jest sensor. Od dołu jest wpięta wtyczka. To białe-to wtyczka, to czarne przy klemie-to sensor. Ale Ty masz J11 i u Ciebie wtyczka i sensor inaczej wyglądają. Wtyczka jest wpięta z boku chyba i jest czarna. 4 przewody z niej wychodzą. Edytowane 28 Maja 2019 przez cezzar1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 W dniu 28.05.2019 o 14:48, cezzar1 napisał: Po kilkumiesięcznej eksploatacji qaśki z nowym aku i odpiętą wtyczką sensora, a tym samym kontrolką i komunikatem "system start stop fault", podłączyłem z powrotem wtyczkę. Komunikat i kontrolka zniknęły ale system nie działa. Zaczął jednak działać. Ale jest inna sprawa. Kilka miesięcy temu został zamontowany nowy akumulator z "oczkiem" Jeździł na początku bez podłączonej wtyczki do modułu na ujemnej klemie i wszystko było ok, aku naładowany, oczko zielone. Jedynie s-s nie działał. Miesiąc temu podłączyłem wtyczkę. Wczoraj patrzę na oczko, a ono czarne-i to zaraz po 30 km trasie. Aku rozładowany, mimo że samochód jest regularnie używany, na trasach i w mieście. Ponownie odłączyłem wtyczkę. Co za badziew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 Wyczuł,że naładowany i nie ładował.Jeździł aż poziom spadł do minimum...Ten układ zabija aku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi