jabu70 Opublikowano 17 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Witam szanowne grono "Maxi-Maniaków".Kupiłem sobie jakiś czas temu całkowicie ignorowany przeze mnie model jakim jest Nissan Maxima QX a32 2.0 manual. Po latach jeżdżenia różnymi "wynalazkami" od małych po kolubryny z potężnymi silnikami, postanowiłem zakupić sobie Maxi na wygodne dojazdy do pracy.Jest to jeden z nielicznych samochodów , który od pierwszych kilometrów jazdy spowodował całkowite zauroczenie tym modelem, wiem że tylko 3.0 jest naj... , ale "dwójeczka " też jest bardzo spoko.Ale do rzeczy, po kilku niezbędnych naprawach typu przeguby zewnętrzne, wymiana płynów ustrojowych, oleju w silniku i skrzyni biegów, łączników stabilizatora i innych dupereli , pomyślałem że teraz to tylko czysta przyjemność zjazdy. Niestety początkowo bardzo rzadko , później częściej , zaczęły się problemy z wrzuceniem biegów , objawiało się to tym że pomimo wciśniętego sprzęgła , nie mogę wbić biegu, nadmieniam że płyn wymieniony , sprzęgło nie szarpało , nie "ciągnęło", nie wibrowało i nie ślizgało się. Po wyłączeniu silnika , biegi "wchodzą" aż miło , po odpaleniu , wajcha lewarka stoi "na dębowo" i ma opór jak cholera, a nie chcę pchać na siłę.Zaholowałem drania do mechanika i jednego dnia biegi wchodzą jak gdyby nic się nie działo , a drugiego znów "na dębowo".Zanim mechanik rozwali skrzynię i moją kasę , proszę o jakieś sugestie dotyczące tej usterki, na co zwrócić uwagę , co sprawdzić , może ktoś już taką walkę trenował i wygrał, mam kilka swoich teorii na ten temat , ale zawsze lepiej popytać tych co mają większe doświadczenie z tym modelem , bo po co wynajdywać od nowa koło, skoro już ktoś je wcześniej stworzył.Liczę na rychłą pomoc , bo na razie poruszam się Clio córki , i to już jest dla mnie kara nie do zniesienia na dłuższą metę, choć tego Jej nie powiem...Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.