Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Urwane lusterko boczne

tomkek1912

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Taki obrazek zastałem dziś rano. Co radzicie? Zgłaszać to na policję, naprawiać w aso, da sięvto z autocasco, czy kupić używkę na allegro? 

IMG_20190317_093031.jpg

Edit. Sam sobie odpowiem. Z AC odpada bo nie mam ochrony zniżek, a w aso lusterko to 1400 brutto. Pozostaje używka, ale będę robił transplantację - będę składał z dwóch lusterek. Napiszę czy się da i co micwyjdzie ostatecznie. 

W dniu 17.03.2019 o 09:33, tomkek1912 napisał:

Witam. Taki obrazek zastałem dziś rano. Co radzicie? Zgłaszać to na policję, naprawiać w aso, da sięvto z autocasco, czy kupić używkę na allegro? 

IMG_20190317_093031.jpg

Edit. Sam sobie odpowiem. Z AC odpada bo nie mam ochrony zniżek, a w aso lusterko to 1400 brutto. Pozostaje używka, ale będę robił transplantację - będę składał z dwóch lusterek. Napiszę czy się da i co micwyjdzie ostatecznie. 

Ostatnio robiłem transplantację u żony w Fordzie. Też miała, tak jak Ty, nieuszkodzoną część lakierowaną, a to 80% sukcesu i zdecydowane obniżenie kosztów naprawy. ;)

• 2 tygodnie później...

Lusterko wymienione. Co prawda poradniki są na youtube, ale jak cos kilka fotek. Najpierw ściągnąłem osłone w rogu. Trzeba to zrobić na otwartych drzwiach. Chwytamy palcami w lewym (w przypadku lusterka prawego) dolnym rogu i delikatnie ciągniemy do siebie. Wyskoczy z blachy to białe coś. Jak puści to delikatnie obracając na boki ciągniemy całość - wyskoczą kolejne dwa zatrzaski. Maskownica ściągnięta. Następnie na ślepo chciałem demontować całą tapicerkę drzwi. Wystarczyło ściągnąć maskownice otaczającą klamkę. Widać na drugim jej końcu na górze rowek pod płaski śrubokręt. Podważyłem i delikatnie ruszając da się pokolei odczepić wszystkie zatrzaski. Jak ściągniemy tovwidać kostki zasilające. Podważawy śrubokrętem rozłączamy i wyciągamy zza tapicerki, odkręcamy trzy nakrętki. Wybijamy delikatnie ten plastikowy czopik centrujący i wyciągamy lusterko. Montaż nowego robimy wszystko w drugą stronę. Najwięcej bawiłem się z ponownym połączeniem kostek - całe 5 minut. Reszta zajeła łącznie może 20 minut. Przeszczepów nie robiłem z lusterek z wyższego wyposażenia. Chciałem bo ogólnie takie lusterka są tańsze. Jak się jednak okazuje to dlatego, że są zazwyczaj nadłamane lub klejone, a wg sprzedającego są ok :) Koszt używki 450 zł mnie wyszło. Aso 1400 zł + 100 wymiana. 

IMG_20190329_182537.jpg

IMG_20190329_182749.jpg

IMG_20190329_182959.jpg

IMG_20190329_182801.jpg

IMG_20190329_182547.jpg

IMG_20190329_182845.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...