sundayman Opublikowano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 Odebrałem od mechanika auto po naprawie (regeneracji) alternatora. I zauważyłem dziwną rzecz - syczenie pojawiające się podczas dodawania gazu w czasie jazdy. Na postoju przy silniku na luzie dodając gazu nic nie słychać - objaw występuje tylko przy jeździe. Kiedy przyspieszam gdzieś tak powyżej 60km/h to pojawia się taki niezbyt głośny syk, który znika po chwili. Dźwięk dobiega z lewej strony z przodu - jakby właśnie z okolic alternatora. Na postoju nic nie da się sprawdzić, ale jadąc z otwartą lewą szybą chyba ten syk słychać też na zewnątrz (spod maski). Nie jest to głośne, ale irytujące cholerycznie. Przypuszczam - nie wiem czy słusznie - że podczas wyjmowania i wkładania alternatora któraś z rur, które trzeba przy tym zdemontować nie została prawidłowo ponownie skręcona albo nie daj Bóg uszkodzona. Co o tym sądzicie ? Może ktoś miał podobny przypadek ? I tak przy okazji - czy coś się w Łodzi ostatnimi czasy zmieniło i ktoś poradzi, gdzie by się udać z Navarą (manual 2007 limited) w takich sprawach ? Bo trochę się już obawiam o kompetencję sympatycznego pana, u którego robiłem ten alternator... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mleczko Opublikowano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 Miałem tak przy padniętym łożysku altka Pozdrawiamy serdecznie Ml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sundayman Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 przy padniętym łożysku czego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mleczko Opublikowano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 Godzinę temu, sundayman napisał: przy padniętym łożysku czego ? Alternatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sundayman Opublikowano 22 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2019 No to raczej odpada, ponieważ zauważyłem ten efekt właśnie po regeneracji alternatora - i to z pewnością zostało wykonane. Poza tym wydaje mi się, że wtedy efekt byłby cały czas - alternator przecież pracuje non stop a nie tylko podczas jazdy. Tymczasem kiedy nie jadę można sobie dodawać gazu do woli i nic nie słychać (jak pisałem już wyżej). Nie mam racji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mleczko Opublikowano 22 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2019 Wystarczy za mocno napiąć pasek i łożysko poleci bardzo szybko. Masz pewność, że masz nowe założone? Ml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sundayman Opublikowano 23 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Alternator był oddany do regeneracji - to na pewno, bo widzę, że jest wyczyszczony. Właściciel warsztatu, który mi to robił chyba nie robiłby żadnego wałku - naprawiał mi parę rzeczy ( czasem poważnych jak naprawa silnika ) i zawsze było OK. Poza tym zauważyłem to natychmiast po wyjechaniu od niego (ale już nie wracałem, bo odbierałem samochód po godzinach pracy i szefa już nie było - w czwartek przez Bożym Ciałem. Jakiś tydzień wcześniej wymienił też rolkę napinacza, bo też już była w kiepskim stanie. Łożysko w alternatorze było przed naprawą całkiem rozwalone i grzechotało a potem alternator w ogóle przestał ładować - teraz jest wszystko OK. A podczas podstoju przy pracującym silnik jest cisza w tym łożysku. Tak że raczej wątpię, żeby to alternator... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caesar Opublikowano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Wymiana alternatora jest łatwiejsza po rozmontowaniu dolotu powietrza. Trzeba to obejrzeć: pokrywa filtra, kolanka gumowe itd. Może filtr jest źle ułożony w obudowie i ta jest niedomknięta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_gru Opublikowano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Autor pisze że na luzie nic nie słychać. Alternator jest napędzany paskiem od silnika a nie od układu napędowego. Może być tak że przed naprawą alternator zagluszal jakiś inny hałas albo zbieg okoliczności. Ja kiedyś podejrzewałem tzw krzyzakow na wale a wyszło że piasta wyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sundayman Opublikowano 30 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zauważyłem, że na miejscu łączenia takiej grubej (z 8 cm) gumowej rury ( to jest chyba "cool side intercooler pipe" wg. intstrukcji) z metalową rurą idącą w dół jest coś jakby wyciek oleistej cieczy - taki osad jakby. Wytarłem to, dokręciłem opaskę na tym połączeniu, podokręcałem inne opaski (niektóre było dość słabo dokręcone wg. mnie) - i jest cisza. Czyli po prostu za słabo dokręcone opaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi