Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wahacz tył jaki

calypso83
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dziś zmieniając klocki jakież było moje zdziwienie jak lewarek wpadł mi w wahacz.Teraz pytanie ktoś już wymieniał ?w necie jest pełno firmy nty cena ok 430zl ,warte jest to założenia? Pewnie dalsza jazda nie wchodzi w grę?tak to wygląda.dół wahacza tak jakby jest z cieńszego materiału

IMG_20190727_141350.jpg

Edytowane przez calypso83

1. Wahacz nie jest elementem do podnoszenia auta

2. Nie możesz na tym jeździć bo korozja szybko postępuje zwłaszcza jak już został mechanicznie uszkodzony  , ale można poobstukiwać młotkiem , łomik powkładać w otwory wahacza, przy tulejach  i zrobić test czy te parę dni do wymiany możesz pojezdzic, zwłaszcza że to wahacz tylni mający trochę mniejszy wpływ na bezpieczeństwo 

3. Jesli ten wahacz  jest mocno skorodowany , musisz sprawdzić wszystkie elementy zawieszenia wpływające na bezpieczeństwo. Podejrzewam że masz większy problem niż jeden wahacz , w starym aucie wahacze bym wymieniał parami . 

Na drugim wahaczu też jest korozja ale nie jak w tym.jesli chodzi o stukanie młotkiem już to zrobiłem okazuje się że tylko miejsce jest doszczętnie zjedzone na drugim narazie tego nie ma.jesli się mylę poprawcie mnie ale większe naprężenia i siły przenoszą na górnej części wahacza tak?w poniedziałek będę dzwonił po mech i się umawiał na wymianę

Dziwne kolego . Ja wymieniłem tylne wahacze i jest to dużo wiekszy element . Rok temu nie do kupienia w Polsce . Serwis proponował mi ściągnąć z Luksemburga,  za cene 3.500 zł. za sztuke . Oczywiście nie brałem tego pod uwagę , ale nie chciałem też używki,  o ktorą z resztą też ciężko.  Znalazłem rozwiązanie i mam załozone nowe elementy .Jak coś to pisz .

20180906_180922.jpg

Nie wiem czy mogę wstawić link więc wrzucę foto z aukcji 

Screenshot_2019-07-28-17-33-22-219_pl.allegro.png

Wychodzi na to że to jest to .A ty gdzie kupowałeś?btw.nie idzie do cb nic napisać na pw

Edytowane przez calypso83

Ja załozyłem od reno Qadjar . Katalogowo jest to element montowany fabrycznie przez nissana i reno. Koszt nieco większy,  ale zero problemu z tulejami i kątami . Zbieżność ustawiona idealnie , co w wypadku elementów niewiadomego pochodzenia,  może okazać się trudne .

Inną kwestią jest to , ze we wszystkich innych autach jakie miałem i jakimi jeżdżę,  problem korozji wahaczy nie występuje.  Nawet takie auto jak Kia Predio , w porównaniu z Qashqai wychodzi lepiej .

Mechanik u którego robiłem całą operacje , ma  serwis samochodów francuskich . Siedział dwa dni sprawdzając srednicę otworów , tuleji i katy nachylenia. Dopiero jak była pewność ze są to te same elementy , zamówił i zrobił wymianę.  Czesci zamawiał z serwisu , ale z dużą zniżką bo sam wcześniej tam pracował .

16 godzin temu, mucka38 napisał:

Ja załozyłem od reno Qadjar

Raczej od Koleosa pierwszej generacji.

Reno Kadjar , chyba ze wiesz lepiej niz ja , co mam w aucie .

Być może pasuja i do Koleosa , ale ja wkładałem na podstawie pomiarów i katalogowo od Kadjara .

Edytowane przez mucka38

Wahacze już kupione firmy nty w poniedziałek za tydzień będą montowane.Dam znać po wszystkim

2 godziny temu, mucka38 napisał:

Reno Kadjar , chyba ze wiesz lepiej niz ja , co mam w aucie . 

Ty wiesz najlepiej. Chciałem powiedzieć, że Koleos I ma takie samo zawieszenie jak J10. Dobrze wiedzieć że i od kadjara części pasują. Choć numer wahacza kadjara jest inny niż numer wahacza koleosa I i QQ J10.

Sprawdziłem to na własnej skórze  ;) , ale to bardzo źle świadczy o nissanie  , ze takie elementy potrafia tak korodować . 

• 2 tygodnie później...

A więc tak wahacze wymienione,doszły jeszcze tuleje w wahaczach poprzecznych a że były już też brzydkie zostały wymienione całe wahacze.jesli chodzi o montaż  i ustawienie geometrii nie było jakiś niespodzianek także dało radę wszystko poustawiać.wahacze poprzeczne też zostały wsadzone jakiejś mało znanej firmy .

• 1 rok później...

W dniu 29.07.2019 o 16:57, mucka38 napisał:

Sprawdziłem to na własnej skórze  ;) , ale to bardzo źle świadczy o nissanie  , ze takie elementy potrafia tak korodować . 

Witam,

Czy możesz podzielić się doświadczeniem z zamontowanych wahaczy po roku użytkowania (ewentualnie podesłać linka do strony gdzie zestaw do twojego auta został zamówiony). Z góry dziękuje za pomoc, bo mojego Qashqai'a też dopadła ta przypadłość :-(

W dniu 29.07.2019 o 16:57, mucka38 napisał:

Witam, dopadła mojego Qashqai'a ta sama przypadłość, czy jesteś w stanie podać numery części z Kadjara, które pasowały do twojego? Jak w ogóle się to sprawuje?

Edytowane przez mm79

Niestety nie podam Ci numeru części bo nie znam , dobierał to właściciel serwisu . Sprawuje się dobrze , nic się złego nie dzieje, ale też za krótki okres czasu aby wyszło coś konkretnego . 

• 1 miesiąc temu...

Witam Mucka 38

Dopada mnie ta sama przypadłosc czyli wymiana tylnych wachaczy - czytajac Twoje słowa wnioskuje ze wlasciciel serwisu dobral Ci czesci i nie otrzymałes zadnego paragonu badz  faktury za robocizne i czesci ktore zostały dobrane tj wachacze tak ???:whistle:

Czy takie podejscie jest madre???:gun:

Rowniez chciałbym dobrac czesci ktore masz zamontowane w swojej kukułe i załozyc na tyl mojego samochodu ale widze ze nie dobiore tak??? :ball:

Witaj Perłaziomal,

ja zakupiłem wahacze: "Wahacz Prawy 55501JY00A + Lewy 55502JY00A" (wg numerów RENAULT) i zostały zamontowane bezproblemowo przez mechanika, geometria również ustawiona bez problemów, więc możesz sprobować.

16 godzin temu, PeRŁAziomal napisał:

Witam Mucka 38

Dopada mnie ta sama przypadłosc czyli wymiana tylnych wachaczy - czytajac Twoje słowa wnioskuje ze wlasciciel serwisu dobral Ci czesci i nie otrzymałes zadnego paragonu badz  faktury za robocizne i czesci ktore zostały dobrane tj wachacze tak ???:whistle:

Rowniez chciałbym dobrac czesci ktore masz zamontowane w swojej kukułe i załozyc na tyl mojego samochodu ale widze ze nie dobiore tak??? 

Posiadam fakturę . Odnajdę i sprawdzę czy są tam numery części .

7 godzin temu, mucka38 napisał:
23 godziny temu, PeRŁAziomal napisał:

Witam Mucka 38

Rowniez chciałbym dobrac czesci ktore masz zamontowane w swojej kukułe i załozyc na tyl mojego samochodu ale widze ze nie dobiore tak??? 

Posiadam fakturę . Odnajdę i sprawdzę czy są tam numery części .

Byłoby ekstra :showoff:

• 1 rok później...

Ostatni o zauważyłam że za lewym tylnim kołem w moim Qashqaiu 07 coś się dzieje. Otóż chyba pękł w poprzek wachacz tak na środku. Czy można by było to zabezpieczyć żywicą naprawczą a na to jakiś podklad zabezpieczający ? Prawa strona jest ok.Ale martwi mnie ta lewa.Wymiana na nowy to zapewne ogromy koszt. Może macie jakiś

Inny pomysł ?.

9 godzin temu, Nowa111! napisał:

Ostatni o zauważyłam że za lewym tylnim kołem w moim Qashqaiu 07 coś się dzieje. Otóż chyba pękł w poprzek wachacz tak na środku. Czy można by było to zabezpieczyć żywicą naprawczą a na to jakiś podklad zabezpieczający ? Prawa strona jest ok.Ale martwi mnie ta lewa.Wymiana na nowy to zapewne ogromy koszt. Może macie jakiś

Inny pomysł ?.

Ty tak naprawdę?tu się nie ma co zastanawiać trzeba kupić drugi i wymienić.Jak nie masz hajsu to bierz te najtańsze nty tak jak ja i do roboty tylko proponuje 2 na raz wymienić.U mnie będzie już 3 lata i jak narazie nie zgniły i nie było problemu z ustawieniem geometrii.