Gość Darson81 Opublikowano 9 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 Moja primera 203 tyś. km przebiegu zaczyna brać olej i to całkiem sporo. W majówkę wymieniałem i od tego czasu zrobiłem 8 tyś km, musiałem dolać już 4 litry, czyli w sumie drugie tyle co tam wchodzi (jeżdżę na pełnym syntetyku 5 W 40). Co radzicie? Może zmieniać olej na jakiś inny, mineralny,? Czy jeździć tak jeszcze i dolewać, a może myśleć już o jakiś remoncie albo wymianie silnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agusia0003 Opublikowano 9 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 Posprawdzaj wpierw,czy wycieków nie ma..Remont to już chyba ostateczność. Miałem podobne objawy,ale u mnie nie zdążyłem sprawdzić co było przyczyną,bo panewki siadły. Właśnie jestem w trakcie remontu.Poszukaj mego posta i sam zdecydujesz,czy warto remontować cały silnik. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mercleb Opublikowano 10 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 Wymiana oleju nie pomoże przy takim spalaniu, jak chcesz to możesz wlać jakiś półsyntetyk 10W40 i zaaplikować uszczelniacz LiquyMoly 2671, mi pomogło w poprzedniej benzynie w Punto 1.2 a też już dużo przepalała, pomogło na tyle, że jeszcze rok jeździłem a spalanie oleju zeszło grubo ponad 2x. Tyle, że cudu to nie zdziała. Wymiana oleju i dodatek to najtańsza opcja na początek, lepsza od nic nie robienia i dolewania tego samego oleju jaki jest teraz. O ile ci nie ucieka, jak pisze agusia0003 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Darson81 Opublikowano 10 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 Dzięki za rady, spróbuję przejść na półsyntetyk i zobaczę co się będzie działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.