Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Stuki z dachu J11 2018

drops89
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, czy ktoś z was miał problem lub dalej ma ze stukami w bagażniku pochodzącymi ze wzmocnienia dachu w wersjach z panoramą?

Kupiłem QQ w czerwcu tego roku ( wersja z 2018 z przebiegiem 8tys km) problem ze stukami praktycznie po tygodniu dał o sobie znać. Oddałem samochód na gwarancję ( termin oczekiwania na naprawę 3 tyg) i właściwe po naprawie polegającej na wypełnieniu szczelin jakimś prawdopodobnie klejem do szyb temat powrocił że zdwojoną siłą.. Jak radzicie postępować dalej? Oddać auto kolejny raz na wątpliwą jakościowo naprawę czy iść w kierunku zwrotu samochodu z tytułu wad ukrytych ( do 12 Msc od daty zakupu). Boję się że problem mi będzie wracał skoro taką technologię naprawy przyjął Nissan..

Dodam że koledzy na forum UK. Opisywali problem i zastosowali również wypełnianie szczelin różnymi szpachlami, klejami itp ale problem przeważnie wracał

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Witaj, jakie konkretnie masz te stuki? Bo ja u siebie mam wrażenie że z jednego tylnego słupka słysze jakies styrkanie podczas jazdy jak jakichs blaszek... Auto mam 2 miesiące

Też miałem pojedyńcze "dźwięki" wydawało mi się z jednego słupka wg mnie od strony kierowcy, na obecna chwilę stuki przerodziły się w trzeszczenie na niemal każdym napotkanym garbie na drodze.

Masz rację tu chodzi o tyrokotanie dwóch płatów blaszek. Dachu i znajdującego się pod nim wzmocnienia. Niby pierdoła z początku ale na obecną chwilę pogłaśnianie radia nie wiele daje..

Serwis opisuje to jako: błędne zgrzanie elementów nadwozia, kwalifikacja do naprawy blacharskiej. I skierowanie do PGD Naprawy Nadwozi.

Dokładnie, problem w tym że po gwarancji robot będzie miał dalej wyje... ne a my zostaniemy z ręką w nocniku i kasowani co chwilę za demontaż podsufitki i nawalenie kleju..

A próbowałeś może sam zdemontować ten słupek i coś z tym zrobic czy tylko serwis? Bo zastanawiałem sie nad demontażem tego słupka ale....nie chciałem nic pourywać

Nie próbowałem nie chce czegoś połamać a później się tłumaczyć że sam ingerowałem. Zresztą po co ściągać na forum UK masz zdjęcia jeśli chcesz zobaczyć naocznie problem

https://www.qashqaiforums.co.uk/viewtopic.php?f=31&t=5677&start=100

• Like 1

29 minut temu, drops89 napisał:

Serwis opisuje to jako: błędne zgrzanie elementów nadwozia, kwalifikacja do naprawy blacharskiej. I skierowanie do PGD Naprawy Nadwozi.

Skoro serwis chce Ci to naprawić na gwarancji to nie rozumiem dlaczego nie chcesz oddać auta na konkretną naprawę tylko szukasz jakiegoś partactwa na forum?

Edytowane przez rafsty

Przecież napisałem w pierwszym poście że na naprawie byłem, na czym ona polegała i jaki jest jej efekt.. a mało tego wkleiłem link z forum qq.uk gdzie użytkownicy na wlasna rękę dokonują tych napraw identyczną technologią i również z mizernym skutkiem.

Być może nie skojarzyłeś.. Tak, naprawa wadliwych zgrzewów wzmocnienia dachu w SERWISIE polegała na wypełnieniu szczelin klejem.

@drops89 ale to Ci robili na serwisie czy centrum blacharskim? Jeśli w centrum blacharskim to w którym takie klejowe technologie stosują?

Nissan jako marka nie ma swojej blacharni przynajmniej w naszym kraju a serwis napraw blacharskich nie obejmuje... Naprawy blacharskie są wykonywane w PGD. Naprawa klejona bo jako spawacz sam nie wyobrażam sobie jak to zrobić inaczej bez cięcia i ponownego spawania / zgrzewania..

PGD Kraków innej technologi nie ma. Komuś z tego co wyczytałem na forum UK zaproponowali wycięcie i ponowne wspawanie odcinka dachu (sprzedaj to za parę lat jako dachowany)

No to przynajmniej wiadomo co omijać szerokim łukiem :) A próbowałeś np. w katowicach lub bielsku ten temat poruszyć? Co do sprzedaży to nie ma problemu gdyż masz kwitek z naprawy gwarancyjnej a druga sprawa za parę lat to wartość tego będzie minimalnie niższa nawet bez kwitków. A wracając do naprawy to ja bym reklamował aż do skutku.

Reklamuj do skutku,do znudzenia.Atakuj w Budapeszcie,a na koniec rzeczoznawca i dobry prawnik z wezwaniem przed sądowym o wymianę samochodu.

O to chodzi ze to jest prawdopodobnie " od górnie" narzucona technologia naprawy przez Nissan więc bez różnicy czy zrobię to w Krakowie, Katowicach czy Warszawie. Zgadzam się reklamować do skutku.. Z tym że sami widzicie 12 Msc mam na zgłoszenie wad ukrytych. Już minęło 3 msc od zakupu, w tym na każdą naprawę termin to ok 1 miesiąc , a nawet gdyby udało się to zrobic załóżmy solidnie.. może i ujawnić się za 3 lata czyli po okresie gwarancyjnym a wtedy mogę ich co najwyżej cmoknąć... Śmieszne jeszcze jest podejście co do samochodu zastępczego.. Naprawa serwisowa obejmuje samochód zastępczy a naprawa gwarancyjna NIE

Bzdura!Naprawy gwarancyjne również obejmuje!Sam dostawałem na naprawy gwarancyjne.Co do cmoknięcia,nie jest tak jak myślisz.Jeżeli powtórzy się naprawa taka jaką miałeś czy będziesz miał,z tytułu wady ukrytej śmiało możesz walić do nissana.Wiem z pewnych źródeł,że wracają do tego za free.

Właśnie mi wmawiali że od blacharni nie przysługuje.. Czyli trzeba się kłócić. Co do tych wad ukrytych jeżeli usterka mi się powtórzy za dajmy na to 2 lata to mogę dalej mieć roszczenia z tytułu wady ukrytej? Czy obowiązuje mnie 12 Msc od zakupu?

Powiedziałem Ci tylko tyle co niektórzy koledzy wskórali w kwestii ponownej wymiany silników(Drugiej).Już po gwarancji,bez rękojmi.Powtórka z rozrywki i Nissan wymieniał.Więc jeżeli u Ciebie po naprawie wystąpiła by powtórka,to myślę że nissan nie odmówi.

Witam, mam to samo. Auto z marca 2018-rozebrałem już całą tylną klapę(plastiki) i popodkładałem wszędzie gąbeczki, ale oczywiście nic nie dało.Tydzień temu byłem w DG na akcji serwisowej radaru, gdy powiedziałem o stukach doradcy Pan wsiadł w samochód przejechał się i powiedział, że stuka koło zapasowe- ręce opadają. Oglądałem to dzisiaj i dużo rozbierania nie jest, można by się zmierzyć z tym problemem bo na ASO to ja nie liczę.

Dzwoniłem dzisiaj w tej sprawie do salonu co dalej zrobić z tym problemem.. ponownie do PGD ma sprawdzenie dlaczego ten problem dalej występuje i poprawkę ( termin na przyszły tydzień się znalazł ) Samochód zastępczy wg PGD od nich się nie należy, wg salonu również zadzwoniłem więc do centrali tam po konsultacjach stwierdzili że się należy i to od dealera, przekazałem więc tą radosną nowinę dealerowi i mam czekać na telefon co wymyślą.

Ostatnie dwa i pół tygodnia mój samochód był na naprawie stuków z okolic tylnej klapy (prawy słupek z tyłu, dach za panoramą). ASO próbowało to naprawić bo myśleli, że plastiki (ja zresztą też). Po dwóch  tygodniach samochód wylądował w PGD Naprawa Nadwozi w Krakowie. I faktycznie problem ze zgrzewami. Dzisiaj samochód odebrałem i narazie jest super. Zobaczymy za jakiś czas :)))) 

Dodam, że przez te 2.5 tygodnia dostałem zastępczy - QQ 1.3 160km. Fajny samochodzik, super jest ten silnik, żwawszy niż mój 1.6 163 :) Ale.. wiem, że nie kupiłbym go :)