Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Oprogramowanie sterownika

beerzet783

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakiś czas temu niestety skrzynia w moim Murano padła. Auto wstawiłem do remontu. Jest już na ostatniej prostej, wszystko zregenerowane, złożone. Została tylko ponoć jedna rzecz. Mianowicie mechanik stwierdził, że musi wgrać nowe oprogramowanie sterownika. Stwierdził też, że nigdzie nie może takiego softa dostać i będzie ściągał z... Korei :mellow: Moje pytanie do Was. Czy ktoś miał taki problem ? Czy rzeczywiście w Polsce nie jest dostępne owe oprogramowanie ? Jaki jest koszt takiej uslugi łącznie z "zakupem" takiego softa ? 

Pozdrawiam :)

Softa nie "ściąga" się z Korei. Przypominam że auto jest Japońskie. Gość coś kręci...

W sterowniku jest oryginalne oprogramowanie na którym skrzynia musi działać. Jedynie mogą być mu potrzebne dane kalibracyjne aby pracowała miękko ale tego nigdzie nie dostanie.

Też mi ta Korea dała od razu do myślenia, jednak stwierdził że paradoksalnie właśnie stamtąd się takie oprogramowanie sprowadza. A jest ono koniecznie żeby zmniejszyć spalanie które było by 2 razy większe... Jest to dla mnie podejrzane, jednak za bardzo się na tym nie znam, dlatego proszę o pomoc tu na forum. Dodam, że miesiąc temu wszystko zostało złożone i od tego czasu czekam na auto ze względu na to oprogramowanie :-/

Miałem kiedyś naprawianą skrzynię w Megance i pierwsze słyszę , że po naprawie mechanicznej trzeba wgrywać oprogramowanie. A w bajkę "że spalanie było by 2 razy większe" to nawet koń nie uwierzy.

Jeśli sterownik został uszkodzony i wymagał wymiany przy remoncie skrzyni to powinieneś takie info dostać.

Wtedy wystarczałoby kupić sterownik używkę i zakodować ją do auta - jeśli tego by wymagał. 

Skrzynia sama "dopasowuje się" do stylu jazdy. 

Przy remoncie mechaniki skrzyni nie jest potrzebny żaden soft.

Wg mnie to mechanik popłynął gdzieś w kosztach remontu i teraz wciskając Ci bajki chce jakoś kasę odrobić.

jak się wymienia skrzynię to robi się przeprogramowanie ECU/TCM, procedura mówi o erase EEP ROM in TCM

czyli consult i trzeba to zaprogramować w ECU , wtedy tworzy tam się nowi profil ustawień i zostaje on wrzucony do TCM skrzyni.

Po remoncie sterownik pozostaje stary więc problemu nie ma, chyba że jakiś na połączeniach, coś źle, coś nie łączy, uszkodzony sterownik.

Dziękuję Wam za informacje. Czyli podsumowując, z tym nowym oprogramowaniem w związku ze zwiększonym spalaniem to raczej ściema

Jesli prawidlowa jest  komunikuja ECU z TCM, nie ma bledow skrzynia dziala prawidlowo , nie szarpie , nie drży , to po pewnym czasie oprogramowanie  zaoptymalizuje swoje ustawienia do stylu jazdy. Dla jednego bedzie to spalanie 12 litry dla innego 15litry. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...