Jadalbert Opublikowano 7 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 Dzień dobry wszystkim. Od jakiś 2 tygodni użytkuje samochód Qashqai X9 z 2013 roku, silnik 1.6 ze skrzynia CVT. Właściwie to jeżdżę jakieś 3,5 km do pracy i tyleż z powrotem - akurat to może jest ważne. Proszę, jeśli możecie, o odpowiedzi na poniższe pytania, bo nie znalazłem odpowiedzi w necie. 1. Co to w ogóle znaczy to X9? Jest to na klapie bagażnika zaraz po napisie QASHQAI. 2. Czytałem, że zużycie paliwa jest mniejsze przy skrzyni CVT, a tu mi komputer pokazuje średnie spalanie ok. 10 l. Mimo szczerych starań nie udało mi się zejść poniżej 9,7 l. Czy tak ma być? Przypomnę, że robię niewiele kilometrów dziennie przez to jest takie wysokie spalanie? 3. Strasznie się dziwnie jeździ tym automatem. Przy wolnym przyspieszaniu jest bardzo mułowaty. Przy szybkim świruje obroty do 4 tyś. choć przyspieszenie jest bez żadnego szaleństwa. Nie chcę tu powiedzieć, że jestem zwolennikiem sportowej jazdy. Wiem, że to nie do tego samochód, ale wydaje mi się to dziwne jakieś. Wcześniej jeździłem ROVERem 45 2.0 diesel z ręczną skrzynią i choć też to nie była wyścigówka to jednak jakoś nie bałem się wyprzedzać. 4. Czasem jest problem z zamknięciem samochodu, a czasem nie. Wysiadam z auta i zamki nie reagują na naciśnięcie "kluczyka", ani na zamknij, ani na otwórz. Musze zamknąć tradycyjnie kluczem. Po jakimś czasie bez problemu otwieram zdalnie. Coś robię nie tak? 5. Światła są ustawione na auto. Rano zapalam silnik i światła dzienne się palą. Wychodzę z roboty i się nie palą. Musze przełączyć na normalne drogowe czyli nie na auto. Za to auto zawsze działa jak są włączone przeciwmgielne. Może też robię coś nie tak? 6. Ogólnie niestety nie mam manuala i tu jest tzw. kiszka. Czy jest gdzieś do dostania po polsku lub angielsku? Przepraszam za tyle naraz, ale mam nadzieję, że mi pomożecie. Pozdrawiam Jadalbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 7 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 W Qashqai'u nie ma oznaczenia X9. Rozumie z tekstu że Kaśkę odkupiłeś od kogoś,więc fantazja byłego właściciela podpowiedziała mu by wyróżnić auto z tłumu....no,chyba że się mylę. 1.6 benzyna czy diesel? CVT jak dla mnie to muł,musi się zastanowić by rozbujać budę,a spalanie w okolicach 10L to i tak spoko wynik przy tak krótkich trasach.Jeździsz po prostu zimnym silnikiem Jeśli o kluczyki chodzi spróbuj zmienić baterie,być może już są słabe. Co do świateł,może ktoś inny podpowie,a manuale gdzieś były na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jadalbert Opublikowano 7 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 9 minut temu, JACKO29 napisał: Dzięki za odpowiedzi. - W Qashqai'u nie ma oznaczenia X9. - Rozumie z tekstu że Kaśkę odkupiłeś od kogoś,więc fantazja byłego właściciela podpowiedziała mu by wyróżnić auto z tłumu....no,chyba że się mylę. Tak tez sobie myślałem. Byli u mnie w pracy tacy, którzy wymyślali, że może jest ten dodatkowy rząd foteli i aż 9 osób może jechać. No ale niech się głowią dalej. - 1.6 benzyna czy diesel? CVT jak dla mnie to muł,musi się zastanowić by rozbujać budę,a spalanie w okolicach 10L to i tak spoko wynik przy tak krótkich trasach.Jeździsz po prostu zimnym silnikiem Benzyna. Rzeczywiście muł. Z tym zimnym silnikiem to zapewne racja. Muszę się więc pogodzić z tym spalaniem. - Jeśli o kluczyki chodzi spróbuj zmienić baterie,być może już są słabe. Sprawdzałem baterię. Było bodaj 3,2 V (przy znamionowym bodaj 3 V), więc wygląda na dobrze. - Co do świateł,może ktoś inny podpowie,a manuale gdzieś były na forum. Więc jeszcze będę szukał manuala. Jadalbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calypso83 Opublikowano 7 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 Ad. 5 Światła auto to zapalają się gdy jest ciemno i wyłączaja jak jest widmo(czyt. Czujnik zmierzchu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 8 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 11 godzin temu, Jadalbert napisał: Qashqai X9 z 2013 roku, silnik 1.6 ze skrzynia CVT. Mówimy o J10 czy o J11? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jadalbert Opublikowano 8 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 20 minut temu, cezzar1 napisał: Mówimy o J10 czy o J11? Myślę, że to J10 bo data produkcji jest 09.2013, a jak czytałem na Wiki J11 było prezentowane dopiero w listopadzie 2013. Niestety nigdzie w papierach się nie mogę doczytać co to za J. 10 godzin temu, calypso83 napisał: Ad. 5 Światła auto to zapalają się gdy jest ciemno i wyłączaja jak jest widmo(czyt. Czujnik zmierzchu) No to raczej oczywiste. Tyle, że jak rano wsiadam do auta to jest widno i na ustawieniu auto zapalają się światła do jazdy dziennej. Jak wychodzę z pracy to też jest jasno, ale się nie zapalają z automatu. Rozumiem też, że jak w innych autach, przy jeździe w dzień na światłach dziennych po zapadnięciu zmroku powinien z automatu przełączyć na światła drogowe i tylne. I tu nie wiem czy tak się dzieje bo nie miałem jeszcze takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 8 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Jadalbert,masz porównanie swojego modelu do innych.Jeżeli masz przód podobny do tych nowych które teraz wychodzą masz J11 jeżeli do starszych(pyski bardziej zaokrąglone) to jest J10. https://www.google.com/search?q=qashqai+j11&sxsrf=ACYBGNTu-8rJ5b_GMGt8PESp0PjMslpdhQ:1570516257677&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=eXkvM6qo094uPM%3A%2CKjYSPEjupgfX4M%2C_&vet=1&usg=AI4_-kR5J4cYmWVIg1fN4WxjNyZoktBJWg&sa=X&ved=2ahUKEwiTlJz9hIzlAhXN0KQKHYMYAJYQ9QEwAXoECAUQCQ#imgrc=eXkvM6qo094uPM: Masz J11 https://www.google.com/search?q=qashqai+j10&sxsrf=ACYBGNT2UKrg5MJsHkbYlUyjqq8C6GS3Yg:1570516292405&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=qcA6Gbw1rPKCHM%3A%2CQ2dwC3C55dqnDM%2C_&vet=1&usg=AI4_-kTy0VYaswX1wK2XkXddBuRUNi9pNQ&sa=X&ved=2ahUKEwivy-ONhYzlAhWisaQKHXT3AvgQ9QEwAnoECAQQDA#imgrc=qcA6Gbw1rPKCHM: Masz J10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 8 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Przecież J10 lub J11 jest zapisane w VIN auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jadalbert Opublikowano 8 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 46 minut temu, JACKO29 napisał: Jadalbert,masz porównanie swojego modelu do innych.Jeżeli masz przód podobny do tych nowych które teraz wychodzą masz J11 jeżeli do starszych(pyski bardziej zaokrąglone) to jest J10. https://www.google.com/search?q=qashqai+j11&sxsrf=ACYBGNTu-8rJ5b_GMGt8PESp0PjMslpdhQ:1570516257677&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=eXkvM6qo094uPM%3A%2CKjYSPEjupgfX4M%2C_&vet=1&usg=AI4_-kR5J4cYmWVIg1fN4WxjNyZoktBJWg&sa=X&ved=2ahUKEwiTlJz9hIzlAhXN0KQKHYMYAJYQ9QEwAXoECAUQCQ#imgrc=eXkvM6qo094uPM: Masz J11 https://www.google.com/search?q=qashqai+j10&sxsrf=ACYBGNT2UKrg5MJsHkbYlUyjqq8C6GS3Yg:1570516292405&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=qcA6Gbw1rPKCHM%3A%2CQ2dwC3C55dqnDM%2C_&vet=1&usg=AI4_-kTy0VYaswX1wK2XkXddBuRUNi9pNQ&sa=X&ved=2ahUKEwivy-ONhYzlAhWisaQKHXT3AvgQ9QEwAnoECAQQDA#imgrc=qcA6Gbw1rPKCHM: Masz J10 Dzięki. Mam J10. 43 minuty temu, Czech napisał: Przecież J10 lub J11 jest zapisane w VIN auta No rzeczywiście. Jest tam w środku jak byk J10. No ale takie rzeczy to trzeba wiedzieć. Ja jestem laikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 8 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 2 godziny temu, Jadalbert napisał: Tyle, że jak rano wsiadam do auta to jest widno i na ustawieniu auto zapalają się światła do jazdy dziennej. Jak wychodzę z pracy to też jest jasno, ale się nie zapalają z automatu. Rozumiem też, że jak w innych autach, przy jeździe w dzień na światłach dziennych po zapadnięciu zmroku powinien z automatu przełączyć na światła drogowe i tylne. I tu nie wiem czy tak się dzieje bo nie miałem jeszcze takiej sytuacji. Nie wiem co tam masz za światła dzienne i jak to jest połączone ale odnoszę wrażenie, że mylisz nieco pojęcia. Po pierwsze, jeśli mówisz o światłach do jazdy dziennej-to J10 nie miało ich na wyposażeniu, dokładali w serwisie montowane na zderzaku, takie ledowe podłużne, bo chyba od 2013 wszystkie nowe musiały mieć. One muszą się zapalać automatycznie po uruchomieniu silnika. Światła mijania załącza się ręcznie po zapadnięciu zmroku lub automatycznie, gdy jest czujnik zmierzchu (wtedy gasną dzienne, choć nie ma obowiązku). Światła drogowe, inaczej długie, załączane są manetką po lewej, odpychając ją od siebie (niebieska lampka na zegarach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jadalbert Opublikowano 8 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 1 minutę temu, cezzar1 napisał: Nie wiem co tam masz za światła dzienne i jak to jest połączone ale odnoszę wrażenie, że mylisz nieco pojęcia. Po pierwsze, jeśli mówisz o światłach do jazdy dziennej-to J10 nie miało ich na wyposażeniu, dokładali w serwisie montowane na zderzaku, takie ledowe podłużne, bo chyba od 2013 wszystkie nowe musiały mieć. One muszą się zapalać automatycznie po uruchomieniu silnika. Światła mijania załącza się ręcznie po zapadnięciu zmroku lub automatycznie, gdy jest czujnik zmierzchu (wtedy gasną dzienne, choć nie ma obowiązku). Światła drogowe, inaczej długie, załączane są manetką po lewej, odpychając ją od siebie (niebieska lampka na zegarach). Ok. Masz rację nieco się zapędziłem. Pisząc o światłach drogowych miałem na myśli mijania, a myśląc o dziennych (osobnych) nie sprawdziłem czy czasem nie są o po prostu te mijania (w moim wypadku). Niemniej manetka ma dwa przełącznik. Zewnętrzny ma 4 ustawienia: nic, auto, postojowe, mijania. Wewnętrzny ma 3 stany: nic, mijania + przeciwmgielne (i to piszę z natury, czyli obserwacji co się świeci), mijania + przeciwmgielne + przeciwmgielne czerwone. I teraz Jeśli na zewnętrznym i wewnętrznym jest nic - to nic się nie świeci. Jeśli na zewnętrznym jest auto, a na wewnętrznym nic - to rano, jak jest jasno, po włączeniu stacyjki (silnika) świecą przednie mijania. Jak np. wychodzę z pracy (jest ustawione auto + nic, czyli dokładnie tak jak rano) - nic się nie zapala. Jak dam: auto + "mijania + przeciwmgielne" - to świeci przód mijania i przeciwmgielne (tył chyba nie). Cały czas jest na zewnątrz jasno. Inne "normalne" kombinacje ustawień działają zgodnie z oczekiwaniami. Ja natomiast oczekuję, że jeśli mam: auto + nic, to w momencie kiedy jest jasno, zawsze z automatu włączają się przednie mijania, a kiedy robi się ciemno, z automatu włączają się również tylne światła. Czasem służbowo jeżdżę rożnymi samochodami i tak to właśnie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 8 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 43 minuty temu, Jadalbert napisał: Ja natomiast oczekuję, że jeśli mam: auto + nic, to w momencie kiedy jest jasno, zawsze z automatu włączają się przednie mijania, a kiedy robi się ciemno, z automatu włączają się również tylne światła. Z tego wynika, że nie masz dziennych, a to co tak nazywałeś, to halogeny w zderzaku. W związku z tym, jeżdząc z manetką w pozycji auto, światła mijania będą Ci się zapalać po zapadnięciu zmroku (przód i tył). W dzień niestety musisz przekręcić manetkę zewnętrzną w pozycję mijania. Chyba że jest możliwość ustawienia za pomocą komputera diagnostycznego, tzw trybu skandynawskiego, gdzie światła mijania świecą się non stop. 48 minut temu, Jadalbert napisał: eśli na zewnętrznym jest auto, a na wewnętrznym nic - to rano, jak jest jasno, po włączeniu stacyjki (silnika) świecą przednie mijania. Jak np. wychodzę z pracy (jest ustawione auto + nic, czyli dokładnie tak jak rano) - nic się nie zapala. Być może rano nie jest jeszcze bardzo jasno i czujnik wykrywa to jako noc, zapalając światła mijania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi