SlawerkRK Opublikowano 20 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Od niedawna posiadam Nissana Murano Z50. Zakup przyznaję był trochę pod wpływem emocji. Oczywiście auto sprawdziłem na tyle na ile mogłem przed zakupem i wiele wskazuje na to, że rzeczywiście auto jest w całkiem niezłym stanie. Oczywiście trochę rzeczy trzeba poprawić, ale nie jest źle. Na początek mam przedziwne pytanie. Nigdy nie spotkałem się w poprzednich samochodach, że poziom oleju na miarce jest z obu stron różny. I z której strony powinienem odczytywać? Czy z tej gdzie mam znaki L i H i karbowany odcinek prawidłowego poziomu, czy z drugiej strony, gdzie olej wyraźnie sięga wyżej? Wielokrotnie już próbowałem wyciągać bagnet i za każdym razem zjawisko jest takie, że z jednej strony miarki poziom jest wyższy - karbowanie z tej strony również jest, ale nie ma znaków L i H. Byłem pewien, że prawidłowo sprawdza się na stronie z L i H, stan miałem poniżej L i dolałem już na 2 razy ok. 400 ml oleju i powiedzmy jest na dolnej kresce, natomiast zaczynam mieć wątpliwości, czy nie mam teraz tego oleju za dużo.. W załączniku zdjęcia z aktualnego poziomu. Proszę o pomoc :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weekend1975 Opublikowano 20 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Tam gdzie masz L i H. To jest taki mały zakres, ja na początku miałem ten sam problem ( miarka się brudzi niestety), ale przy wymianie oleju mechanik mi pokazał jak to wygląda. Pozdrawiam A na zdjęciu widać, że masz bardzo mało oleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub.S83 Opublikowano 20 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 3 godziny temu, SlawerkRK napisał: W załączniku zdjęcia z aktualnego poziomu. Proszę o pomoc :D. Oznaczenie L i H wskazują poziom oleju. L - low - niski poziom H - High - wysoki poziom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawerkRK Opublikowano 20 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Dzięki za odpowiedzi. Ok, zatem doleję do odpowiedniego poziomu. Mam nadzieję, że silnik nie ucierpiał (poprzedni właściciel zmieniał olej 2000 km temu i pewnie tyle jeździł z za niskim stanem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.