neuroraider Opublikowano 22 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Zapewne większość z Was spoglądając na swoje Primerki zauważyła iż podszybie jest jednym z tych elementów na którym widać upływający czas. Ponieważ postanowiłem odświeżyć swoje auto adaptując skórzane fotele i lekko odnawiając elementy zewnętrzne stanąłem przed dylematem jak zabrać się za wycieraczki i podszybie. O ile same ramiona wycieraczek potraktowałem podkładem a potem lakierem o tyle plastyczne podszybie stanowiło kłopot. Przypomniałem sobie o preparacie PlastDip, którym to kiedyś maskowałem ramki w Jeep'ie. Przy okazji wymontowania podszybia wyczyściłem z liści innych brudów rynienkę ociekową czy jak to się nazywa. Co do przygotowania elementów to w ruch poszła myjka ciśnieniowa a po oschnięciu denaturat, po którym plastik stał się jeszcze bardziej szpetny. Butelkę z PlastiDipem włożyłem na 10 minut do gorącej wody, następnie energicznie rozmieszałem wstrząsając. Nanosiłem warstwami robiąc około 10 minutowe przerwy aż do uzyskania zadowalającego mnie rezultatu (butelka preparatu wystarczy na 2-3 kompletne podszybia). Odłożyłem na dobę do wyschnięcia w ciepłym i suchym pomieszczeniu kotłowni. Poniższe zdjęcia przedstawiają podszybie pod około 2 miesiącach od odnowienia. Nie zauważyłem odchodzącej folii ani innych niepokojących oznak. Na pewno wymontuję jeszcze ramiona wycieraczek aby pokryć je PlastiDip'em. Łatwość i skuteczność operacji oceniam bardzo dobrze. W innym poście poruszę temat barwienia tapicerki boczków drzwi oraz tylnej półki i niestety efekt jest daleki od zamierzonego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaell Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 Świetnie to wygląda. Muszę sobie też kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clavikord Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 Fakt, podszybie i plastik przy lusterkach to lekka zmora. Ja się posiłkuje nakładaniem dressingów co dwa-trzy mycia. A tak poza tematem - uderza Wam prawa wycieraczka o podszybie przy najwyzszej prędkości wycieraczek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaell Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 ja mam folie założoną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neuroraider Opublikowano 28 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 W dniu 26.10.2019 o 15:14, clavikord napisał: Fakt, podszybie i plastik przy lusterkach to lekka zmora. Ja się posiłkuje nakładaniem dressingów co dwa-trzy mycia. A tak poza tematem - uderza Wam prawa wycieraczka o podszybie przy najwyzszej prędkości wycieraczek? Waliło ale przy wyjmowaniu osadziłem ramię nieco wyżej i teraz jest spokój chyba, że czujnik deszczu zaczyna wariować to dzieje sie na szybie...oj dzieje;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chytry.lis Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Ja również potwierdzam że wycieraczka uderza w podszybie przy dużej prędkości. Ja z tym jeszcze nic nie robiłem i pewnie nie zrobię bo się przyzwyczaiłem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.