Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Migająca kontrolka poduszki powietrznej B1081 napinacz pasów

Pawel_KNO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie, od jakiegoś czasu miga mi kontrolka poduszki powietrznej, po podłączeniu w warsztacie do kompa wyszedł błąd nr B1081: "Obwód zapłonowy napinacza pasów z przodu po prawej". W warsztacie powiedzieli, że mogą mi tylko usunąć ten błąd ale jak się znowu pojawi to najlepiej oddać do elektromechanika. Mieliście może taką awarię? Jaki może być koszt takiej naprawy i czy muszę z tym jechać do serwisu (czego chcę uniknąć), czy "zwykły" mechanik powinien dać sobie z tym radę. Chodzi o Qashqai'a 1,5dCI, 2012.

QQ ma napinacz pasów przy fotelu. Trzeba sprawdzić wtyczkę, znajdującą się gdzieś pod fotelem. Tam może nie łączyć. Pomijam fakt, że napinacz jest wyzwolony.

Tak jak cezzar1 pisał sprawdź wtyczkę pod fotelem a migającą kontrolkę możesz sam zniwelować u mnie kiedyś zadziałało coś takiego i też miałem wtyczkę rozpiętą;

(Przekład w oryginale)

1 przekręcić kluczyk na ON-wszystko się pali

2 silnik nie chodzi,

1. kontrolka AIR BAG zapala się na 7 sek. czekamy dzielnie i uwaga gaśnie aby mrugać i wtedy (to jest ta 1 sekunda jak tylko zgaśnie z trybu 7 sek)

2. cofamy kluczyk na ACC (pozycja wszystko gaśnie ale jeszcze klucza nie wyjmiemy-jest oznaczenie na stacyjce) i liczymy

3 sek., najlepiej 121,121,121 i ponownie kluczyk do przodu na ON (pozycja punkt 1) wszystko się zapala 3. czekamy, czekamy-lampka AIR pali się ciągiem i gaśnie i w tym momencie kluczyk na ACC i znowu 121,121,121 (w myślach oczywiście )

4. znowu na ON i powtarzamy punkty 1-2 (czyli zabawa z kluczykiem 3 razy) i teraz

5. cofamy kluczyk do końca czyli na OFF i do przodu na ON i patrzymy a kontrolka AIR po 7 sekundach świecenia ciągiem zapala się dożo wolniej i na dłużej w cyklach co 3 sekundy na czas 1 sek. i to jest radość bo oznacza, że komp. poduszek przeszedł do trybu naprawczego-teraz wypalamy papierosa, uśmiechamy się do "Kasowanie błędu AIR BAG-mruga kontrolka poduszek

8. cofamy kluczyk na OFF (jak do wyjęcia ale nie wyjmujemy) i 9. dajemy do przodu na ON i patrzymy a tu AIR BAG jak nowy po 7 sekundach gaśnie"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...