Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Odchodzi tapicerka drzwi przednich - ktoś ma pomysł jak to się naprawia?

MarcinJ
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - materiałowa część obicia dzwi przednich pasażera i kierowcy ewidentnie się odkleja. Dobra, auto ma 11 lat, ale bez przesady. Ktoś spotkał się z takim problemem, ewentualnie ma wiedzę, czy w warunkach domowych można to samodzielnie poprawić, czy zostaje tapicer?

Mój ma już ponad 12 lat i tapicerka nie do zdarcia....Wiem, że w słabszych wersjach wyposażenia fotele i tapicerka drzwi jest cieńsza. Ale nie widzialem żeby się w jakimś Notku odklejała.

U mnie jest gruba i nie ma szansy na odklejanie (Tekna).

Witam !  Na pocieszenie dodam że mój jest  z marca 2017 r. i też materiał zaczął się odklejać na "boczku" od strony kierowcy.

Już dawno straciłem wiarę w jakość nissana mi popękała ekoskóra na siedziskach i to jeszcze na gwarancji ,może wrzuć fotkę tych drzwi

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Jak się odkleja, to probowałbym przykleić butaprenem, nie? :rolleyes:

PS. Przeczytać instrukcję do kleju. 

Edytowane przez NazgulXL

• 3 tygodnie później...

Rzeczywiście wygląda niekomfortowo.. Może razić. Ja próbowałbym rozebrać boczek i przykleić od nowa. Oczywiście jeśli wcześniej bez przedarcia lub wyciągnięć i zniekształceń da się odkleić w całości.:huh:

W dniu 10.11.2019 o 19:30, pietrasek222 napisał:

Już dawno straciłem wiarę w jakość nissana mi popękała ekoskóra na siedziskach i to jeszcze na gwarancji ,może wrzuć fotkę tych drzwi

Krem Nivea powinien pomóc, ale raczej zanim zacznie pękać

Powiem serio, że jestem w szoku :D

Widziałem dużo Notków w wersjach minimalnych i żadnemu nie odchodziła tak tapicerka :( Czyli taka jest też na siedzeniach ?? Bo w Tekna obicie drzwi jest takie samo jak środek między skórą na siedzeniach, nie ma szans żeby to ruszyć.

8 godzin temu, porter59 napisał:

Krem Nivea powinien pomóc, ale raczej zanim zacznie pękać

Ta ekoskóra pekała w 2 roku użytkowania wymieniali mi siedzisko fotela na gwarancji i to jeszcze fotel pasażera  , nie spodziewałem się że tak szybko ,nie wiem czy by krem tu coś zdziałał

Edytowane przez pietrasek222

7 godzin temu, M@reS napisał:

Powiem serio, że jestem w szoku :D

Widziałem dużo Notków w wersjach minimalnych i żadnemu nie odchodziła tak tapicerka :( Czyli taka jest też na siedzeniach ?? Bo w Tekna obicie drzwi jest takie samo jak środek między skórą na siedzeniach, nie ma szans żeby to ruszyć.

Dziwne i to na obu drzwiach tak samo,może tapicerka była wymieniana ?

15 godzin temu, pietrasek222 napisał:

Ta ekoskóra pekała w 2 roku użytkowania wymieniali mi siedzisko fotela na gwarancji i to jeszcze fotel pasażera  , nie spodziewałem się że tak szybko ,nie wiem czy by krem tu coś zdziałał

No mi krem Nivea pomógł, pękał mieszek dźwigni zmiany biegów i przy okazji przeleciałem też na siedziskach. Ale zauważyłem małe punktowe zgrubienie na lewym siedzisku pod tą ekoskórą, tak jak by kawałek gąbki się skruszył i przemieścił. Auto 2013r. i 36tys.km tylko.

Teraz mam dylemat.....bo u mnie na przednich siedziskach jest skóra. Wiem bo byłem u specjalisty od renowacji, bo od kierowcy od wysiadanie zrobiła się twarda. Posmarował lanoliną (olej przezroczysty) lekko podgrzał i wsiąkło. Potem drugi raz smarowanie, mała rolka przez 5 min i skóra miękka.  

Eko, bo widać że inna jest na bokach przednich siedzeń, podłokietniku i na tylnych.

Więc pytanie, Wy macie eko wszędzie ??

W moim Notku w tym miejscu jest obicie tapicerskie(tkanina). Nic nie odchodzi.  Widocznie w różnych modelach dawali rożne materiały. 

Do autora wątku. Albo rozebrać boczek, albo sposobem, np strzykawką jakiś nie gęsty i nie błyskawiczny klej punktowo wstrzyknąć pod materiał. Można też sprawdzić po ile chodzą używane boczki. Ja też mam materiał i nic nie odchodzi. Może było coś przesadzone z praniem parą? 

Często odchodzący materiał na bokach może być wynikiem czyszczenia na mokro. Jeżeli Ty bądź któryś z poprzednich właścicieli nieodpowiednio czyścił, to teraz mogą wychodzić tego skutki. W takim wypadku oryginalny klej przestał trzymać.

Nigdy nie czyszczone parą, na mokro może raz, dwa razy w życiu. A auto od nowości mamy czyli od 2008 roku.

Nie mam pojęcia czy te 2 x mogły mieć wpływ ale ja z 5 x czyściłem na mokro i mi boczki po jakimś czasie zaczęły stopniowo się odklejać.

Podobnie odchodziła tapicerka w starych fordach eskortach jak się czyściło własnie na mokro. 

Tapicerka przyklejona do plastiku, trochę wilgoci i klej przestaje spełniać swoje zadanie.  W sumie nie wpadł bym żeby tak cienki materiał na plastiku czyścić na mokro. 

I chyba temu tutaj w GB nie spotkałem się z takimi odklejonymi elementami, bo nikt nie robił by tego wodą. Tutaj nawet teraz parą, albo pranie na mokro tylko fotele, kanapy tylne. Nie wypiorą tapicerki drzwi. Jedynie pianka specjalna i na sucho. Więc wiedzą czym to grozi :)

Producent powinien zamiast tego materiału dać całe drzwi z plastiku , materiał strasznie się brudzi zwłaszcza na rogu na dole gdzie się ramieniem dotyka, ja czyscilem pianką  teraz będę wiedział żeby nie brać wodą,kolegę czeka przymusowa wizyta u tapicera