Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Kontrolka dyferencjału

sundayman

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli mi się zaczyna kończyć cierpliwość do tego samochodu...   (D40  2007 rok  126kW).

Dziś zaczęła mi podczas jazdy po mieście ni z gruchy ni z pietruchy migać kontrolka blokady dyferencjału. Na oko nic się nie dzieje - ale kontrolka nie gaśnie. Oczywiście jechałem "normalnie", na tylnym napędzie.

Co mogę sprawdzić, zanim go podpalę ?  Mam jakiś interfejs ODBII na bluetooth gdzieś - coś tym da się zobaczyć ? Czy od razu jechać do Nissana ?

mi też czasami się zapalała.to chyba jest jakiś czujnik,który uległ zabrudzeniu.na pewno tani i do prostej wymiany.zapalały mi się też kontrolki czujników abs,wymieniłem tanio,bez paniki to nie sa skomplikowane naprawy.aczkolwiek wkurzające.ja w roczniku 2008 wymieniałem czujniki absu,luzu w skrzyni biegów,2 x aktywatory świateł stopu,taśmę poduszki powietrznej w kierownicy,pozdrawiam

" jakiś czujnik " - no tylko jaki i gdzie ? :)

Lubię to auto, ale anielskiej cierpliwości wymaga. Kupiłem parę lat temu z 130.000. Teraz ma 157.000  a w międzyczasie ;

• rozszczelnienie układu chłodzenia ( mało nie ugotowałem silnika) 
  • pęknięta uszczelka pod głowicą
  • przerdzewiałe szpilki mocowania progów do ramy
  • wymiana tarcz bo zardzewiały , ostatnio szlag trafił łożysko w przednim kole (zgrzyt był taki podczas jazdy że coś niewyobrażalnego).
  • też ostatnio wymieniałem taśmę w kierownicy

Wszystko to i jeszcze więcej w niecałe 30.000 po mieście :)

Ostatnio po wymianie pasków mam tak, że przy włączonej klimatyzacji na zimnym silniku piszczy przez kilka minut, zanim się nie rozgrzeje. Oczywiście do tego dochodzą skrzypienia i piski zawieszenia.

Tak, że auto fajne, tylko trochę wkurwiające. No ale ciężko mi się z nim rozstać... Więc wracając do meritum - gdzie szukać tego cholernego czujnika ktoś podpowie ?

Pasek  klimy nie daje rady w tych modelach i piszczy dopóki się nie rozgrzeje. 1. można prysnąć preparatem woskowym, ale to chwilowe. 2. podciągnąć pasek pasek o ile się da. 3. jak się nie da. to wymienić na nowy najlepiej o jeden rozmiar (10 mm) krótszy - wtedy się zwiększy zakres naciągu.

A co do czujnika dyfra, to może obniżył się poziom oleju w moście - łatwo sprawdzić - po odkręceniu korka (tego od tyłu) olej powinien być na dotkniecie palcem - wystarczyłoby dolać lub wymienić na nowy nigdy nie zaszkodzi.

Sprawdź przewody elektryczne które dochodzą do tylnego mostu. Teraz jest dużo wilgoci , która zwiera dwa przewody i masz sygnalizację spiętego tylnego mostu. Niestety w Navarze tak jak i w innych samochodach wiązki elektryczne są do bani. Mało miedzi dużo innych dodatków+kiepska izolacja. Wszystko to w peszlu sobie podskakuje i się przeciera.

Sprawa się wyjaśniła. Wszystko to wina żony :)

Najprawdopodobniej, kiedy parę dni temu jechaliśmy do kina po ciemku gmerała paluszkami przy przełącznikach podgrzewania fotela ( fajnie jak w d*pę ciepło...). A ten przełącznik od dyferencjału jest tuż obok. No i musiała go jakoś tak nacisnąć, że on się nie włączył całkiem, ale jakoś "w połowie stanął". No i dopiero potem podczas jazdy mi się włączył. A kontrolki na nim przecież nie ma - nie widać, że jest włączony. Ja się nim zacząłem bawić dopiero po napisaniu tutaj, bo mi nie przyszło do głowy, że może być włączony - no bo przecież jak ?  Sam nie włączałem, bo nawet przypadkiem to niemożliwe, podgrzewania foteli nie włączam więc tam nie gmeram.

Czyli - koleżanka mi załatwiła podniesienie ciśnienia. Albo - druga opcja, że się przestraszył jak napisałem o tym podpalaniu... Żona się upiera, że ta wersja jest bardziej prawdopodobna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...