Jump to content
Części Nissana - iParts.pl
Shadq

Auto nie odpala po wymianie akumulatora

Recommended Posts

vahanar

no teraz wierzyć czy nie? chyba wiedzieli co robią.że nie był to dystrybutor Centry,.ale mam nadzieję że będzie ok i będziesz zadowolony.znikną problemy,uwierz, pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
anthraxx

Witam. Przyłączam się do tematu. Auto po 1mc nie zapaliło.Podładowałem i żyje. Pomiar sprawności na 660A ma 485A. Mam tak jeździć do przyszłej zimy lub jak padnie wcześniej przyjechać na wymianę. Z tego co wiem, będzie problem bo inna rozmiarówka. Ponoć trzeba tylko plastikową podstawkę wywalić i wejdzie już inny rozmiar aku. Moje pytanie jest następujące. Po tym rozładowaniu zniknęły mi dwie opcje na zegarach. Chasis i rozdział napędu na osie. Tego nie da się włączyć z poziomu licznika. Ma ktoś pomysł jak to przywrócić? Reset z poziomu licznika nic nie daje. Dzięki z góry za każdą dobrą radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
vahanar
Posted (edited)

dziwisz się pomiarami ? jak ma to chodzić ? czeka Cie wymiana aku to pewne,W pierwszej kolejności szwankuje elektronika,póżniej system wyłącza  układy  związane z ekologią .a dba o bezpiezeństwo.{koszty sądowe}. wygasza i wyłącza te które są energochłonne  wykazywane są często na kontrolkach.{błędy} dzisiejsza technologia aut  zwłaszcza elektronika  też często i mechanicznie  opiera się na dobrym akumulatorze.Masz chyba  aku Panasonica ? ile lat auto? wymiana nie jest problemem.,trwa 15 min z tymi innymi wymiarami.

Edited by vahanar

Share this post


Link to post
Share on other sites
anthraxx

Panasonic. 2016r

Share this post


Link to post
Share on other sites
vahanar

będziesz się męczył z tym aku. nikt nie lubi pojawiających się błędów,ładowanie to nie remedium .czeka Cię wymiana

Share this post


Link to post
Share on other sites
karibox1

Dłużej niż 4-5 lat nie da rady, to nie t30.

Share this post


Link to post
Share on other sites
JackSet
W dniu 4.05.2020 o 21:35, vahanar napisał:

no teraz wierzyć czy nie? chyba wiedzieli co robią.że nie był to dystrybutor Centry,.ale mam nadzieję że będzie ok i będziesz zadowolony.znikną problemy,uwierz, pozdrawiam.

pojechałem zgodnie z radami do autoryzowanego Centra Mocy. Widocznie takie to autoryzacje ; zresztą jak większość w Polsce pseudofachowców.

Share this post


Link to post
Share on other sites
vahanar

to bolączka dzisiejszych czasów. nie są w temacie a się mądrzą i są pewni swoich argumentów. mają też sponsorów im również ulegają,to nie dotyczy tylko motoryzacji,wejdż do elektromarketu czym Cię trawią ? ale fachowca powinieneś poznać i wyczuć.U mnie nie było na Centrze Mocy marketingu, Gość wyszedł na zewnątrz z z tzw grabiami,Trochę się przeraziłem w badaniu.dym jak cholera. Podał wynik z wydrukiem że padło się robi.To wszystko. nie było propozycji kupna.

Share this post


Link to post
Share on other sites
JackSet

Zamontowalem czujnik tmp pod maską przy sciance przedniej  aku. Jazda pod 3 tys obrotow przez 40 km przy tmp zew. 10 st.

A 2-gi test temp zew. 15 a czujnik przy tylnej sciance i tez 40 km przy ponad 2.5k obrotow.

Jakie byly temperatury?

Share this post


Link to post
Share on other sites
pakar

Też mam taki problem po 4 latach padł akumulator .

Ale mam pytanie czy słaby akumulator może być problemem otwarcia klapy bagażnika gdzie samochód odpala prawidłowo ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
vahanar
4 godziny temu, pakar napisał:

Też mam taki problem po 4 latach padł akumulator .

Ale mam pytanie czy słaby akumulator może być problemem otwarcia klapy bagażnika gdzie samochód odpala prawidłowo ?

być może wydać to się dziwne i nie mające związku,ale chyba tak. Komputer wykrywa słabnący akumulator i wyłącza układy nie związane z bezpieczeństwem.Na podładowanym tak samo reaguje ? Napisz jeszcze czy problem występuje na uruchomionym silniku czy wyłączonym.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
pakar
19 godzin temu, vahanar napisał:

być może wydać to się dziwne i nie mające związku,ale chyba tak. Komputer wykrywa słabnący akumulator i wyłącza układy nie związane z bezpieczeństwem.Na podładowanym tak samo reaguje ? Napisz jeszcze czy problem występuje na uruchomionym silniku czy wyłączonym.

 

Po zdjęciu klemy bagażnik otworzy się dwa razy zatrzyma się w pozycji otwartej i już trzeba zamknąć ręcznie.

Kiedy zostanie zamknięty to już nie można otworzyć mechanicznie jak i z automatu po ponownym rozłączeniu klemy sytuacja jest taka sama i nie  ma znaczenia czy pojazd jest odpalony czy też wyłączony.

Mogę tylko otworzyć od wewnątrz mechanicznie przysuwając blokadę w klapie.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
vahanar
Posted (edited)

spróbuj podładować aku dobrym prostownikiem,jeśli masz możliwość to poproś kogoś znajomego o podmianę aku{ patrz by był podobnych parametrów} ewentualnie podjedż do Centry Mocy.wykaz stacji masz na ich stronie.Zbadają Ci akumulator gratis,powinni też mieć na stanie akumulatory które można podmienić na chwilę.Chodzi o to by określić czy akumulator jest przyczyną problemów z klapą.Od tego musisz zacząć.Badanie trwa chwilę.Pozdrawiam.

Edited by vahanar

Share this post


Link to post
Share on other sites
pakar
17 godzin temu, vahanar napisał:

spróbuj podładować aku dobrym prostownikiem,jeśli masz możliwość to poproś kogoś znajomego o podmianę aku{ patrz by był podobnych parametrów} ewentualnie podjedż do Centry Mocy.wykaz stacji masz na ich stronie.Zbadają Ci akumulator gratis,powinni też mieć na stanie akumulatory które można podmienić na chwilę.Chodzi o to by określić czy akumulator jest przyczyną problemów z klapą.Od tego musisz zacząć.Badanie trwa chwilę.Pozdrawiam.

Dzięki za pomoc spróbuję podmienić aku

Pozdrawiam,

Share this post


Link to post
Share on other sites
pakar
W dniu 19.05.2020 o 13:39, pakar napisał:

Dzięki za pomoc spróbuję podmienić aku

Pozdrawiam,

Wymieniłem aku i jest tak samo

 

W dniu 18.05.2020 o 19:56, vahanar napisał:

spróbuj podładować aku dobrym prostownikiem,jeśli masz możliwość to poproś kogoś znajomego o podmianę aku{ patrz by był podobnych parametrów} ewentualnie podjedż do Centry Mocy.wykaz stacji masz na ich stronie.Zbadają Ci akumulator gratis,powinni też mieć na stanie akumulatory które można podmienić na chwilę.Chodzi o to by określić czy akumulator jest przyczyną problemów z klapą.Od tego musisz zacząć.Badanie trwa chwilę.Pozdrawiam.

Wymieniłem aku i jest tak samo

Share this post


Link to post
Share on other sites
vahanar

No to aku odpada.coś z elektryką ewidentnie ,sprawdż przewody,być może wilgoć ? o ile pamiętam koledzy z T31 mieli podobny problem spróbuj tam,może pomogą i Cię nakierują . napisz jeśli uda się to w jakikolwiek sposób naprawić.Nic fajnego wskakiwać do bagażnika od środka i odblokowywać klapę.Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
pakar
17 godzin temu, vahanar napisał:

No to aku odpada.coś z elektryką ewidentnie ,sprawdż przewody,być może wilgoć ? o ile pamiętam koledzy z T31 mieli podobny problem spróbuj tam,może pomogą i Cię nakierują . napisz jeśli uda się to w jakikolwiek sposób naprawić.Nic fajnego wskakiwać do bagażnika od środka i odblokowywać klapę.Pozdrawiam.

Nie wiem czy może mieć to związek z uszkodzoną wiązką w drzwiach przednich 20190325_210450.thumb.jpg.0f24571926ea4665ff5e58da2536edcd.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
vahanar

chyba nie, na drzwiach masz jedynie sterowanie zamkiem, lusterkami i szybami.Wątpię by tam szła wiązka do bagażnika.Ale jeśli znalazłeś takie uszkodzenia przewodów w drzwiach to być może gdzieś są takowe z połączeniem bagażnika.

Share this post


Link to post
Share on other sites
karibox1
Posted (edited)

Powtórka z t30 hmmm ciekawe ciekawe, albo to z renault takie przewody? chodzi mi o tę wiązkę

Edited by karibox1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Smakor

Centralny komputer jest w drzwiach? Boziu ile kabli... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
vahanar

teraz wiemy gdzie te dodatkowe funkcje Connecta poszły.Ale  brakuje wyświetlacza tam.chyba że mamy tryb incognito na stale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×