Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

QQ J 10 nie odpala po odgrzybianiu klimy

sondi11
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po odgrzybianiu klimy pianką  auto nie odpala coś jak by zwracie po przekreceniu kluczyka tylko słychać trzaski jak przy nie sprawnym rozruszniku

połączona usterka z tym nie działa opuszczanie szyb u kierowcy reszta działa , gdy włącze długie światła zegary gasną czyli ewidentnie coś robi zwarcie tylko co ?

odgrzybiałem poprzez wprowadzenie węzyka  z pianką do obudowy filtra kabinowego nastepnie nadmuch na max  później w każdą z kratek wentylacyjnych 

pomocy gdzie szukać przyczyny

Naładuj akumulator . ewentualnie spróbować podłączyć się przez kable do innego samochodu i spróbować załączyć. Masz objawy jakby padł akumulator.

Edytowane przez agit11

1 godzinę temu, agit11 napisał:

Naładuj akumulator . ewentualnie spróbować podłączyć się przez kable do innego samochodu i spróbować załączyć. Masz objawy jakby padł akumulator.

Panowie nie jestem mechanikiem z zawodu ale naprawy nie wymagające specjalistycznego sprzętu wykonuje sam, 

Akumulator sprawdzony coś robi zwarcie chwile postal na wietrze z drzwiami otwartymi szyba zaczęła działać  możliwe jest to że gdzieś na jakimś łączeniu ta pianka zalała sterownik, kostkę, zlacze czy coś?  Mysle czy czasem odpływ skroplonej wody nie jest przytkany gdyż pianka ma pojemność 500 ml w każdym innym samochodzie zawsze przy czyszczeniu cedzilo się z niego a tutaj nic to gdzieś ta woda z pianki musiała polecieć 

Proponuje spokojnie poczekac do dnia nastepnego ,jesli to mozlie nadmuchiwac suszarka pod kontrola wyloty powietrza .Mysle ze tylko osuszenie wystarczy.

WITAM  ponownie po  dniu wietrzenia odpalił i wszystkie usterki ustąpiły( chodzi odpalony z grzaniem na full , daje mu godzine na dosuszenie ) niby wszystko w porządku ale mi nie o to chodzi aby było teraz dobrze interesuje mnie przyczyna i jak jej uniknąc w przyszłosci , bo przecież nie przestane dezynfekować klimatyzacji gdyżto nie logiczne.

Ktoś zna rozwiązanie lub się domyśla ?  

gdzie w tym samochodzie sa umiejscowione sterowniki np silnika lub moduł komfortu

Ja bym proponował nie używać tych pianek bo tylko ci się kanały bardziej pozalepiają brudem.Wiem że to tańsze i szkoda kasy na ozonowanie ale niestety.Błedem było wpuszczanie tej piany w kratki 

Prezenter jednoznacznie stwierdził, że stosując tego typu piankę do dezynfekcji i odgrzybiania klimatyzacji, sami prosimy się o nieszczęście.

=============================================================

Poniżej proste i bezpieczne rozwiązanie, które zrobi nawet dzieciak.

CarPlan Kleen Air - 150 ml pojemnik spray'u kupimy za ok. 20 zł.

Na ile skuteczne ? :rolleyes:

Według mnie pianka wyleciała z kanału wentylacyjnego, który znajduje się na lewo od licznika. Połączenie kanału z ozdobnym elementem którym możemy sobie zmienić kierunek nawiewu to pianka przyklejona na taśmę dwustronną. Tylko to pełni rolę uszczelki. Natomiast pod tym kanałem znajdują się bezpieczniki oraz biegnie instalacja od drzwi kierowcy, których szyba nie działa. Proponuję więc osuszyć to właśnie miejsce.

1 godzinę temu, scanik napisał:

Przy klimatronicu się nie używa tych pianek

Odpal ten 1-szy film, a zobaczysz, że w nim prezenter mówi to samo co Ty - pianki do dezynfekcji klimy to samo zło.

Zaraz dodam tam opis, by inni, którzy nie odpalą tego 1-go filmu nie wyciągnęli błędnych wniosków na podstawie wyłącznie obrazka.

Drugi film przedstawia preparat bezpieczny dla kanałów wentylacyjnych, elektryki i klimy, który nie tylko zdezynfekuje i odgrzybi nam klimę, ale i kabinę.

• 1 miesiąc temu...

w drugim filmie instruujacy zaleca:
- ustawic temperature na zimno
- wlaczyc nawiew przedni

instrukcja preparatu LM zaleca:
- temp. max
- nawiew na nogi

ciekawe dlaczego wlasnie tak podali, czyzby LM wprowadzal w blad?
tutaj znalazlem opis https://allegro.pl/oferta/liqui-moly-klima-fresh-granat-7629-odgrzybiacz-hit-9295719966
umiejscowienie preparatu tez inne ale to szczegol

edycja: znalazlem, chyba najbardziej szczegolowa instrukcja krok po kroku

Edytowane przez borge

@Andrzej G Dzięki za info :) Mam jakoś zamknąć poprzedni temat?

To mówicie, że te granty faktycznie dezynfekują parownik, nie tylko odświeżają?

Też czyścicie odpływ wodą z mydłem jak gościu na filmiku? W przypadku mojego woda na tych trzech rowkach stoi - jestem głupi i wlałem nie tam gdzie trzeba? :|

WhatsApp Image 2020-06-01 at 09.59.59.jpg

WhatsApp Image 2020-05-31 at 23.06.53.jpg

• 2 tygodnie później...

To ja się podepnę do tematu, ale od "drugiej strony" - zakupiłem coś takiego Wurth  - znalazłem rurkę odpływu wody z parownika na spodzie, pod siedzeniem pasażera. NIestety nie wiem jak daleko jest parownik i ile tego cienkiego przewodu tam wepchnąć. Odgrzybiał ktoś już w ten sposób ? Ile tej rurki wchodzi.

Edytowane przez bajabango