TooSlow Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Cześć, Czy możecie pomóc? Przeglądałem już wszystkie tematy o regulacji sztangi (gruszki) na turbinie. Pierwsza rzecz - sztanga nie rusza się na postoju, nieważne jakie są obroty. Druga rzecz - w rurce idącej do sztangi jest ciśnienie, czy tak ma być? Czy to jest sterowane ciśnieniem (jak uważam) czy podciśnieniem? Trzeci rzecz - kupiłem nową sztangę, bo stara latała na lewo i prawo (miała luzy na tulejce). Niestety nic to nie dało, ale teraz nie wiem jak to wyregulować chociażby mniej więcej. Czy to prawda, że sztanga bez obciążenia nie będzie się ruszała? Że dopiero w czasie jazdy zaczyna działać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 VNT jest sterowane podciśnieniem lub jeśli brak gruszki przez silnik krokowy. Jeśli sterowanie jest podciśnieniem, za jego pracę odpowiada elektrozawór ciśnienia np. N75 lub coś w tym typie. Gruszka przy nagłym naciśnięciu gazu powinna się poruszyć. Kierownice VNT w turbinie mogą być zwyczajnie zapieczone, stąd brak ruchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooSlow Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 To jest bez zmiennej geometrii. Bez zaworu jak np. N75. To zwykła turbina z Terrano rocznik około 1993. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel084 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Spróbuj tak: Oczywiście turbina nie musi być wyjęta. Wystarczy obserwować ruch ramienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooSlow Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Dzięki za podesłanie filmu, ale z niego nic nie wynika. Facet se kilka razy pompuje i pokazuje, że klapka się otwiera. Nic nie ustawia. Ale podsunąłeś mi prosty jak du..czenie pomysł jak ustawić sztangę - debilem jestem, że o tym nie pomyślałem. Znaczy robiłem to, ale do testu gruszek, a nie na aucie. Wystarczy, że wezmę jutro kompresor, dmuchnę w gruszkę i ma zacząć otwierać zawór przy 0,9 bar. Tak też to ustawię. Choć mocno dziś skręciłem i pierwszy raz dmucha do 3000 obrotów i ma kopytko. Wcześniej tego nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel084 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 No właśnie o to w tym filmie chodzi. ma otwierać przy zadanym ciśnieniu. Nie ważne jak,ważne że wpadłeś na to o co mi chodziło . Dlatego wstawiłem ten filmik,bo trudno by mi było to opisać i mógłbyś nie załapać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.