sundayman Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Od jakiegoś tygodnia zaczęło mi coś ćwierkać czy stukać pod spodem, na wysokości kierowcy na ucho. Ćwierka tylko kiedy sprzęgło jest puszczone, zwłaszcza przy dodawaniu gazu - kiedy zwiększa się obciążenie. Na luzie albo wciśniętym sprzęgle cisza. Jak się jedzie z puszczonym sprzęgłem, ale bardzo równo też prawie nie słuchać, albo bardzo słabo. Poza tym wszystko wygląda dobrze, skrzynia pracuje dobrze (manualna) - no nic poza tym ćwierkaniem się na razie nie objawiło. Niezbyt głośno to słychać- przy zamkniętych oknach ledwo co. I tak przypuszczam, że to może być łożysko oporowe ( dźwięk jest bardzo podobny do tego : https://www.sprzegla24.pl/blog/02/lozysko-oporowe-sprzegla-objawy-uszkodzenia/ ) Mam zrobione prawie 170 tys. - ale jeżdżę anemicznie, może dlatego tyle wytrzymało. A nie wiem czy było wymieniane. Jakoś przy 120tys ponoć było wymieniana dwumasa, ale czy wtedy też robili to łożysko nie wiem (poprzedni właściciel to robił). I tak chciałem kolegów dopytać - jaka jest z grubsza procedura wymiany ? Nie będę tego robić sam ( bo się nie znam na tym wystarczająco ) , po weekendzie pojadę do warsztatu i chciałbym mieć jakieś pojęcie na co się szykować. Może przy okazji warto coś innego też wymienić "w pobliżu" albo zwrócić na coś uwagę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HOROWITZ Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Najczęsciej się wymienia komplet/tarcza sprzęgła,docisk,wysprzęglik=łozysko oporowe/ Demontaz skrzyni biegów Nie wiem co oznacza jazda anemiczna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sundayman Opublikowano 2 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Cytat co oznacza jazda anemiczna ? To jest jazda w stylu 70 letniego dziadka, który dodatkowo stara się jak najmniej spalić Znaczy mało dynamiczna, że tak to oględnie określę. I nie, nie mam tylu lat, ale jakoś lubię taką spokojną jazdę. Poza tym miałem okazję przekonać się, że ten samochód jednak trochę waży i hamowanie mu zajmuje trochę - więc jeżdżę ostrożnie, trochę jak czołgiem. Szkoda tylko, że jak na czołg to słabo niezawodna jest... W moim stylu jazdy mam po mieście zużycie max 10.2L , nawet raz poniżej 10L mi się udało zejść. No nic, dzięki za informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.