Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Łożysko oporowe ćwierka

sundayman

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś tygodnia zaczęło mi coś ćwierkać czy stukać pod spodem, na wysokości kierowcy na ucho.

Ćwierka tylko kiedy sprzęgło jest puszczone, zwłaszcza przy dodawaniu gazu - kiedy zwiększa się obciążenie.

Na luzie albo wciśniętym sprzęgle cisza. Jak się jedzie z puszczonym sprzęgłem, ale bardzo równo też prawie nie słuchać, albo bardzo słabo.

Poza tym wszystko wygląda dobrze, skrzynia pracuje dobrze (manualna) - no nic poza tym ćwierkaniem się na razie nie objawiło.

Niezbyt głośno to słychać- przy zamkniętych oknach ledwo co.

I tak przypuszczam, że to może być łożysko oporowe ( dźwięk jest bardzo podobny do tego : https://www.sprzegla24.pl/blog/02/lozysko-oporowe-sprzegla-objawy-uszkodzenia/ )

Mam zrobione prawie 170 tys. - ale jeżdżę anemicznie, może dlatego tyle wytrzymało. A nie wiem czy było wymieniane. Jakoś przy 120tys ponoć było wymieniana dwumasa, ale czy wtedy też robili to łożysko nie wiem (poprzedni właściciel to robił).

I tak chciałem kolegów dopytać - jaka jest z grubsza procedura wymiany ? Nie będę tego robić sam ( bo się nie znam na tym wystarczająco ) , po weekendzie pojadę do warsztatu i chciałbym mieć jakieś pojęcie na co się szykować.

Może przy okazji warto coś innego też wymienić "w pobliżu"  albo zwrócić na coś uwagę ?

Najczęsciej się wymienia komplet/tarcza sprzęgła,docisk,wysprzęglik=łozysko oporowe/

Demontaz skrzyni biegów

Nie wiem co oznacza jazda anemiczna ?

Cytat

co oznacza jazda anemiczna ?

To jest jazda w stylu 70 letniego dziadka, który dodatkowo stara się jak najmniej spalić :)

Znaczy mało dynamiczna, że tak to oględnie określę. I nie, nie mam tylu lat, ale jakoś lubię taką spokojną jazdę. Poza tym miałem  okazję przekonać się, że ten samochód jednak trochę waży i hamowanie mu zajmuje trochę - więc jeżdżę ostrożnie, trochę jak czołgiem. Szkoda tylko, że jak na czołg to słabo niezawodna jest...

W moim stylu jazdy mam po mieście zużycie max 10.2L  , nawet raz poniżej 10L mi się udało zejść.

No nic, dzięki za informację.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...