bajabango Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Zastanawiam się nad montażem haka do auta. Czy macie jakieś które możecie polecić? Na co zwrócić uwagę, widziałem już że muszę wybierać pomiędzy takim przy którym trzeba ciąć zderzak a takimi które nie wymagają tej czynności. Czy trzeba wogóle demontować zderzak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 mam coś takiego jak na zdjęciu, trzeba zdjąć zderzak, ale nie trzeba wycinać, 2h roboty na spokojnie i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajabango Opublikowano 5 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 34 minuty temu, DINO napisał: mam coś takiego jak na zdjęciu, trzeba zdjąć zderzak, ale nie trzeba wycinać, 2h roboty na spokojnie i po sprawie Znalazłem firmę która niedaleko Ciebie sprzedaje na Allegro i montuje przy okazji. Z Kobylnicy k. Słupska. Jadę na weekend do Ustki i może przy okazji poświęce 2h na montaż :-) Czytam jeszcze o wiązkach 7, 13. Wyłącznikach czujników cofania. Jak to wszystko przeczytałem to się poczułem jakbym całą drogę miał jechać na wstecznym ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 tak, jest tam hakpol czy jakoś tak, odnośnie wiązki to raczej teraz 13 pinów ale i tak robisz tylko 8 pinów bo reszta to potrzebna przy przyczepie kempingowej jako stały + i dodatkowe masy, no i wpinasz się w przewody, żaden moduł nie jest potrzebny, chyba, że coś do czujników cofania, ale nie wiem czy nie można tego wyłączyć zasilaniem przez przekaźnik ja mam kamerę czyli ten problem mi odpadł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajabango Opublikowano 5 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 10 minut temu, DINO napisał: tak, jest tam hakpol czy jakoś tak, odnośnie wiązki to raczej teraz 13 pinów ale i tak robisz tylko 8 pinów bo reszta to potrzebna przy przyczepie kempingowej jako stały + i dodatkowe masy, no i wpinasz się w przewody, żaden moduł nie jest potrzebny, chyba, że coś do czujników cofania, ale nie wiem czy nie można tego wyłączyć zasilaniem przez przekaźnik ja mam kamerę czyli ten problem mi odpadł Nie wystarczy 7 pinów? Istnieją jeszcze przejściówki 7/13. Też mam kamerę cofania, jedyne co może denerwować to pikanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 wystarczy 7 ale jak nowe się zakłada to przy 13 koszty sa podobne, tylko trzeba kabel znaleźć na 8 przewodów a jak nie to 2 po 4 żyły, bo do podstawy tylko tyle potrzeba a zawsze cofania w przyczepie też się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisilYE Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Jest i w Słupsku firma co produkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kier Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 W bagażniku po odkryciu lewej osłony, tej welurowej jest kostka (jasno brązowa, podłączona do wiązki) do podpięcia dedykowanej wiązki, którą można kupić na allegro. Tak że nie trzeba ciąć kabli tylko wziąść połączenia z tej kostki. Jak holujesz przyczepę kempingową lub masz zamiar to bierz 13 pinową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajabango Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 4 godziny temu, kier napisał: W bagażniku po odkryciu lewej osłony, tej welurowej jest kostka (jasno brązowa, podłączona do wiązki) do podpięcia dedykowanej wiązki, którą można kupić na allegro. Tak że nie trzeba ciąć kabli tylko wziąść połączenia z tej kostki. Jak holujesz przyczepę kempingową lub masz zamiar to bierz 13 pinową. Szukałem takiej wiązki już z kostką ale nie znalałem. Samej kostki również. Widziałem to (kostka pod welurem) na filmie który znalazłem na forum :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisilYE Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 A to nie taka ? https://dobrehaki.pl/wiazka-haka-dedykowana-nissan-qashqai-2007-2014r-gniazdo-7-pin-p-7624.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 jak dla mnie nie ma sensu przepłacać za dedykowaną, wlutowanie się w wiązkę nie zgłasza błędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisilYE Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Chodzi o estetykę i jakąś normalność .Skoro jest gotowa "wtyczka" wydaje się logiczne- biorę wiązkę z pasujacą wtyką i jest Ok .ale Jak mam za kawałek plastiku zapłacić jak za drugą wiązkę to wolę polutować i będzie super A tego i tak nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajabango Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 31 minut temu, DINO napisał: jak dla mnie nie ma sensu przepłacać za dedykowaną, wlutowanie się w wiązkę nie zgłasza błędów Da się kupić samą kostkę żeby podłączyć kabelki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 1 minutę temu, MisilYE napisał: Chodzi o estetykę i jakąś normalność .Skoro jest gotowa "wtyczka" wydaje się logiczne- biorę wiązkę z pasujacą wtyką i jest Ok .ale Jak mam za kawałek plastiku zapłacić jak za drugą wiązkę to wolę polutować i będzie super A tego i tak nie widać estetyka zależy od wykonującego 1 minutę temu, bajabango napisał: Da się kupić samą kostkę żeby podłączyć kabelki ? pewnie się da, trzeba by było poszukać, tylko po co?? bo i tak jak będziesz dorabiał wiązkę to musisz szukać sygnałów, czyli lekkie skórowanko izolacji i dolutowanie koszty żadne a estetyka też wystarczająca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisilYE Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Pewnie by coś znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kier Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Ja kupiłem dedykowaną z allegro tylko dlatego, że holuje przyczepę kempingową i zależy mi na zasilaniu lodówki. Podobno przy nowszych autach, takich jak nasze, które mają moduł komfortu, należy kupić wiązkę z modułem żeby nie narobić szkód w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Teraz, kier napisał: Ja kupiłem dedykowaną z allegro tylko dlatego, że holuje przyczepę kempingową i zależy mi na zasilaniu lodówki. przecież to musisz dodatkowo pociągnąć, w kostce nie ma potrzebnych przewodów, 1 minutę temu, kier napisał: Podobno słowo KLUCZ, które powoduje wiele niepotrzebnych zakupów, aby nie było, nie twierdzę, że to zły pomysł, po prostu dla mnie szkoda wydawać kasy jak to niczemu nie służy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kier Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 10 godzin temu, DINO napisał: przecież to musisz dodatkowo pociągnąć, w kostce nie ma potrzebnych przewodów, Nie no w wiązce którą kupiłem są te przewody, brakuje jedynie jakiejś dostawki z bezpiecznikiem za 80 zł, którą podpina się stały plus z kostki w bagażniku. To już wykonałem sam za free. Zresztą lepiej tak niż odwrotnie, kombinować to zasilanie na przejściówce z 7 na 13. Poza tym wiązka dedykowana jest solidnie wykonana i uszczelniona. No i ma ten tajemniczy moduł, minus jest taki, że jest on ukryty w gnieździe, więc w razie jego uszkodzenia do wymiany jest całość. Z tego co czytałem w samochodach z szyną CAN, czyli modułem komfortu po Naszemu, dodatkowy moduł musi być podpięty żeby nie zakłucać działania modułu komfortu. Brak tego dodatkowego modułu może spowodować, że światła w przyczepie nie będą działać i wywali błąd od spalonej żarówki, bo CAN-BUS wykryje za duże obciążenie. Miałem tak w Zafirze B, dlatego teraz już nie ryzykowałem tylko wziąłem wiązkę z modułem. Tyle z mojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 szyna CAN a moduł komfortu to dwie różne sprawy, dolutowanie przewodów do ori wiązki auta nie powoduje, żadnych problemów, dodatkowo auto "informuje", ze ma podłączoną przyczepę podczas włączania kierunkowskazów. To tak na początek Kolejna sprawa aby zamontować gniazdo 13-sto pinowe zamiast 7-mio pinowego już istniejącego wystarczy podłączyć pod jedną pozycje w aucie obie pozycje w przyczepie a wolny przewód dać jako cofania, niektóre auta nie mają rozdziału we wiązce na lewy i prawy tył, np. Terrano i to jest najprościej Aby zrobić 13-to pinowe gniazdo bez dodatkowych zasilań potrzebujemy przewód 8-mio żyłowy wtedy mamy zestaw z rozdziałem na lewą i prawą stronę i dodatkowo cofania Aby dodać stały + i + po stacyjce, musimy pociągnąć dwa dodatkowe przewody jeden do AKU drugi do + pod kierownicę na każdym dodatkowy bezpiecznik za 2zł a nie za 80zł jakaś dostawka. Reszta pinów to MASY, które można ze sobą połączyć na krótko we wtyczce, bo MASA w aucie jest jedna i nie ma separacji. Trzeba też pamiętać, że AKU w przyczepie jest podłączone do instalacji auta i jest ładowany cały czas, czyli warto dbać o altka QQ J10, nie ma CANA do świateł, dla mnie dodatkowe koszty są zbędne a kupowanie puszki z dwoma bezpiecznikami za 80zł to już mistrzostwo, ciekawi mnie ten moduł, który masz ukryty w gnieździe, bo znając jego budowę raczej nie wróżę nic dobrego , czy to czasem nie jest tak jak sławny automat do świateł dziennych, czyli przekaźnik za 3zł Nie mam nic przeciwko kupowaniu takich modułów jak komuś to poprawi samopoczucie ale wqurwia mnie dymanie ludzi przed cffaniaków co żerują na czyjejś niewiedzy. Reasumując, mając już zainstalowany hak z gniazdem 7 pinów, możemy łatwo przejść na gniazdo 13 pinów bez żadnych zmian ani wielkich inwestycji bo trzeba dokupić tylko nowe gniazdo. Też jestem przeciwnikiem przejściówek dlatego u siebie w Tyrusiu zamontowałem dwa gniazda 7 i 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 (edytowane) Podpisuję się oburącz a gdybym mógł to i obunóż pod powyższym. Nie ma co kombinować, QQ ma prostą instalacje oświetleniową (bez CAN). Mam założony hak (Hak-Pol) i gniazdo 7 pin z wiązką wlutowaną w istniejące przewody, bez żadnych modułów. Holuję skuter i wszystko jest OK. Przy okazji zabawna historia. Po wykonaniu instalacji w samochodzie pojechałem na przegląd diagnostyczny, facet podłączył do gniazda jakieś skomplikowane urządzenie, stwierdził, że połowa moich świateł nie działa i mnie odkopał. Wkurzyłem się, pojechałem do garażu, zaczepiłem przyczepę ze skuterem i podjechałem powtórnie na diagnostykę, żeby pokazać, że wszystkie światła działają. Facetowi opadła szczęka i musiał dać wpis do dowodu rejestracyjnego. I żeby nie było komentarzy to holuję dwa różne skutery i w obu przyczepach światła działają prawidłowo a ponadto te oba skutery bywają holowane przez auto mojego syna ('na krzyż') i też wszystko działa prawidłowo. Diagnoście powiedziałem żeby wyrzucił ten swój "komputer" a zaczął używać zwykłej kontrolki to nie będzie miał problemów. Potulnie przyznał mi rację. Edytowane 7 Maja 2020 przez Yan_2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi