Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem z stacyjką/kluczykiem

dzwiadek1

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry Wszystkim,

Problem w Nissanie Qashqai 1,6 rok produkcji 2010 r.  stacyjka tradycyjna na kluczyk.

Problem polega na tym, że co jakiś czas zacina się kluczyk w stacyjce, nie można uruchomić silnika, nie jest to za każdym razem tylko sporadycznie (zwykle jak się człowiekowi spieszy to złośliwość rzeczy martwych daje o sobie znać). Kluczyk można wyjmować i wkładać normalnie tylko przekręcić się nie chce.

Zastanawiam się czy ząbki w stacyjce już się wyrobiły czy może kostka stacyjki szwankuje a może jeszcze coś innego? Dodam, że na 2 kluczykach występuję ten sam problem.

Na portalach aukcyjnych widziałem, że sprzedają też jakiś dzyndzel który w stacyjce siedzi - może to się wyrobiło?

Ma ktoś jakiś pomysł, ewentualnie czy ktoś regenerował stacyjkę - są firmy które dorabiają klucze i regenerują chyba takie rzeczy (nie chciałbym teraz drugiej stacyjki kupować i mieć 2 kluczyki jeden do drzwi drogi do zapłonu lub ewentualnie wymieniać cały komplet zamków).

Miałem podobny problem. Zapytaj w ASO czy nie zregenerują stacyjki. Niektóre ASO to robią a potem szukaj tam gdzie dorabiają klucze. Czasami uda się ją uratować. U mnie, niestety, skończyło się na wymianie stacyjki i  zamków w drzwiach.

... może banalne, ale proszę w takich przypadkach spróbować ruszyć kierownicą w prawo i w lewo i w tym samym momencie przekręcić stacyjkę. Blokada kierownicy ma taki "wpływ" na stacyjkę... czasami...

Zrób coś z tym bo w końcu zatnie Ci się na amen, gdzieś daleko od domu. Przerabiałem to w innym aucie, wtedy wymieniłem stacyjkę i miałem do niej osobny kluczyk. Teraz możesz zamontować odpalanie na przycisk, są takie na allegro za około 200 zł, ja bym tak zrobił. 

• 5 miesięcy temu...

Nie wiem czy poratuje kolegów, ale miałem podobny problem. Miałem jeden klucz używany od nowości, drugi świeży. Pewnego dnia żona wsadziła ten drugi w stacyjkę i już go nie wyjęła. Okazało się , że statyjka była mocno wyrobiona, podrzuciłem do speca od regeneracji stacyjek (Katowice) . Dorobienie grotu kluczyka i zaprogramowanie go + regeneracja stacyjki wyszła mi 800 pln brutto. 

Powiem że próbowałem rozwiązać temat samemu, możliwe do znalezienia są filmiki z rozbieraniem samodzielnie stacyjki. Można się pobawić jak ktoś ma smykałkę. 

Pozdrawiam 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...