fan_japan Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Witajcie, Moje pierwsze auto z automatem, w związku z tym może banalne dylematy, ale chciałem się dowiedzieć jak powinno się zmieniać przełożenia w kilku sytuacjach. 1. Wyjeżdżam z garażu na R i muszę zatrzymać samochód aby wysiąść i zamknąć bramę. Nie chce wyłączać silnika to czy powinienem ustawić na P czy na N akcja zamykania trwa ok 45 sek. 2. Podjeżdżam na D do bramy. Wysiadam z auta, nie gasze silnika to czy na P czy N, akcja zatrzymania nie dłużej niż 45 sekund? 3. Czy jak stoję na światłach dłużej niż 1min to czy na D trzymać nadal wciśnięty pedały hamulca czy mogę zaciągnąć hamulec ręczny? Wiem, że wszystko można tylko chce dowiedzieć się jak używać skrzyni automatycznej aby nie odbilo się to znacząco na jej zywotności. Jeśli jeszcze jakieś złote porady co do używania automatu to proszę Z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 N - jest to coś co z punktu normalnego użytkownika nie istnieje Jak stajesz i wychodzisz - zawsze P i hamulec ręczny. Na światłach D i noga na hamulcu albo hamulec ręczny. Chyba, że to przejazd kolejowy zamykany na 20 minut wtedy szkoda nogi i P + hamulec. Ogólnie ważne aby zmieniać biegi jak auto stoi to bardzo ważne. Nie należy też bez potrzeby jeździć na naciśniętym hamulcu (tzw. półsprzęgło), lepiej niech auto samo sobie pełza w takiej sytuacji. I nie zostawiamy auta tylko na P - to nei jest hamulec - zawsze ręczny, no chyba, że w garażu na równej powierzchni wtedy można ręczny odpuścić. Ale normalnie P + ręczny i wtedy puszczasz nożny hamulec dopiero. BTW. Na YT jest dużo filmów o tym wszystkim. Warto poczytać/obejrzeć. Mi ostatnio przy jeździe ok 30 km/h dałem gaz w podłogę to poczułem zapach sprzęgła (albo turbo?) Chyba silnik mocniejszy niż skrzynia ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.