Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana oleju w skrzyni cvt

dumar
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od niedawna jestem posiadaczem Qashqaia 1.6 disel ze skrzynią cvt przebieg 150tyś

Moje pytanie brzmi: wymieniać olej czy nie?Dynamicznie czy statycznie biorąc pod uwagę cenę takiej wymiany?.Czytałem również , że wymiana dynamiczna może doprowadzić do rozpuszczenia brudów i zatkania np elektrozaworów. Jakie jest Wasze w tym temacie doświadczenie, opinia?

Jeżeli chodzi o skrzynie nissanowskie to w ASO robią statyczną. Przelewają do tego kilka litrów świeżego oleju, żeby przepłukać układ i później zalewają. Tylko pamiętaj lać oryginalny olej, bo na podrobach dzieją się z tą skrzynią jaja

• Like 1

Ja mam samochód z 2015r. ze skrzynią CVT, przebieg 66000km. Już w trzech ASO ( Olsztyn, Elbląg, Toruń) pytałem o wymianie oleju w tej skrzyni, wszędzie ta sama odpowiedź- Nissan, jako producent nie przewiduje wymiany oleju w tego typu skrzyniach. (WIELKA BZDURA)

Skrzynia CVT X426A

56efccb72c75a93cmed.jpg

3b5a4065178f3c78med.jpg

Filtr oleju

5cdb2bc6aa8bcf30med.jpg

Olej

8fea77f3307805a5med.jpg

Tabliczka jaki ma być olej w skrzyni

439e9c542ea00926med.jpg

• Like 2

Z tego co czytałem serwis zaklada że olej jest niewymienialny , ponieważ 5lat lub 150tys km i ludzie kupują nowe auta co z pozostałymi juz producenta nie obchodzi. Wymiany nie przewidują ponieważ skrzynie dostarcza zewnętrzny dostawca, tak naprawdę w wielu przypadkach nie ma nawet instrukcji naprawy,  ma czas użytkowania , psuje sie kup nową albo do razu całe auto, tak to już dziś jest.

Ustalone mamy że wymieniać....dynamicznie czy statycznie ...jakie za, przeciw?

Nissan USA zaleca wymianę oleju CVT co 60 tyś mil.

1 godzinę temu, stuff1000 napisał:

Nissan USA zaleca wymianę oleju CVT co 60 tyś mil.

A to by się zgadzało:

Skrzynia automatyczna bezstopniowa z mechanizmem r RE0F11A 1/1: AQCVT Plus

Pojazdy Skrzynia automatyczna bezstopniowa z mechanizmem r RE0F11A 1/1 ma: Pojemność układu smarowania 7.45 litrów

Odstęp między przeglądami:: Wymiana: 100000 km

Odstęp między przeglądami:: Kontrola: 20000 km / 12 mies.

• 1 miesiąc temu...

W Nissanie x-trail /skrzynia cvt/ zgodnie z instrukcją amerykańską i japońską olej należy wymieniać co 60 tyś km.

• 1 miesiąc temu...

For normal use from Nissan Maintenance Manual:

"if towing a trailer, using a camper or a car-top carrier, or driving on rough or muddy
roads, inspect CVT fluid deterioration at NISSAN dealers every 100,000 km (60,000 miles), then change CVT fluid if necessary.
And if the inspection is not performed, change (do not just inspect) CVT fluid every 100,000 km (60,000 miles). "

For Severe conditions use:

"if towing a trailer, using a camper or a car-top carrier, or driving on rough or muddy
roads, inspect CVT fluid deterioration at NISSAN dealers with CONSULT every 75,000 km (45,000 miles), then change CVT
fluid if necessary. And if the inspection with CONSULT is not performed, change (do not just inspect) CVT fluid every 75,000
km (45,000 miles)".

Sorry for french, i don't speak Polish.

• 2 tygodnie później...

Panowie powiedzcie ile tego oleju wchodzi do skrzyni i czy przy wymianie filtra odkręca się misję. Pozdrawiam. 

W dniu 12.09.2020 o 09:39, mariulek napisał:

Panowie powiedzcie ile tego oleju wchodzi do skrzyni i czy przy wymianie filtra odkręca się misję. Pozdrawiam. 

Wchodzi 3 litry, lecz według procedur serwisowych należy 2 razy przepłukać układ wlewając olej, przestawiać dźwignie zmiany biegów w każdą pozycje itp., itd. Czyli w sumie na wymianę oleju potrzebne jest 9 litrów oleju.

• 2 tygodnie później...

I po wymianie oleju.....1.6 diesel 130km.... wchodzi 7,5L oleju do skrzyni.....bańka ma 5L, była nie do zdobycia w hurtowniach (covid czy strategia ASO?), do tego powiedziano mi ze przy skrzyni są 2filtry......5L i filterek w ASO to 1100zł x 2.....udało się zejść do 1700zł ale i tak bolało :P - wszystko wykonane przez lokalnego sprawdzonego mechanika

• 1 rok później...

Przeciez jest napisane w instrukcji, dzial "Informacje techniczne" tylko trzeba otwozyc i pisze 7,5l.

Edytowane przez Banan61

• 2 miesiące temu...

Cześć wszystkim. 

Mam qashqaia J11 2015r 1,6dci automat. Chciałbym wymienić olej w skrzyni biegów. W związku z tym postanowiłem dziś sprawdzić stan oleju.

Jakież było moje zdziwienie gdy po wydłubaniu tego nieszczęsnego korka-bagnetu, okazało się że w środku nie ma bagnetu ???. Mało tego w tym czarnym korku nie ma nawet śladu że coś tam kiedyś było ?. Chodzi mi dokładnie o element zaznaczony na zdjęciu. 

Mam pytanie. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją? 

Pozdrawiam IMG_20220425_230706.thumb.jpg.14ceed4f7f14063a64588250d2894a07.jpg

8 godzin temu, klepa napisał:

20180602_142721.thumb.jpg.d335246bb3777d3573f1658140719a6a.jpg

Raczej nie, oglądnij zdjęcie:

Zatyczka w moim aucie wygląda identycznie. Obejrzałem wszędzie okolice skrzyni i nie ma drugiego miejsca do kontroli poziomu oleju. Co w takiej sytuacji zrobić? 

Pomyślałem że można by wykorzystać do tego celu bagnet oleju z silnika... 

To jest naprawdę super film który pokazuje krok po kroku wymianę oleju w automacie CVT. 

Co prawda inne auto ale zespół napędowy jest taki sam jak w qashqaiu. 

• 8 miesięcy temu...
23 godziny temu, 032002 napisał:

gdzie można kupić miarkę do skrzyni automatycznej do Nissan Qashqai J11 2017r.

Tak na szybko znalazłem takie coś, sam jeszcze tego nie weryfikowałem czy to jest to samo co oryginalne bo nie bardzo mam czas, ale może ktoś z grupy zobaczy i zgłębi temat. 

Jest podane że produkt zgodny z kodem producenta nr 31086-JA00A

W opisie jest bardzo ważny zapis a mianowicie 

-nie zostawiać bagnetu w skrzyni! po pomiarze wyjąć bagnet! 

https://allegro.pl/oferta/bagnet-skrzyni-biegow-samochodu-srebrny-i-czarny-11127862032

bądź tutaj 

https://pl.aliexpress.com/i/4000222936770.html

Edytowane przez NQQ2017

Witam, czy ktoś z kolegów ma wiedze ile oleju wchodzi do skrzyni x-tronic 1,6 D 2017 rok   i czy jest filtr oleju? Szukałem na forum ,ale  do mojego typu nie znalazłem odpowiedzi. 

Edytowane przez Adi2006