Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana oleju w skrzyni cvt

dumar
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
W dniu 23.01.2023 o 14:16, Adi2006 napisał:

Witam, czy ktoś z kolegów ma wiedze ile oleju wchodzi do skrzyni x-tronic 1,6 D 2017 rok   i czy jest filtr oleju? Szukałem na forum ,ale  do mojego typu nie znalazłem odpowiedzi. 

Adi2006 nie wiem czy to jeszcze jest aktualna sprawa, ale nie kombinuj tylko zadzwoń do ASO i podaj VIN, dzięki ich uprzejmości dowiesz się ile konkretnie wchodzi oleju i jakich potrzebujesz (części i oleju!). Ja tak teraz zrobiłem i facet z działu części powiedział mi wszystko co potrzebowałem (także numery częsci po moim! VIN-ie, łacznie z wyceną i zniżkami ?

A niestety w necie można spotkać wiele różnych dziwnych legend... co sam się niestety przekonałem i źle by się to dla mojej skrzyni skończyło. 

Edytowane przez NQQ2017

W dniu 18.05.2020 o 15:53, klepa napisał:

Nie jest tak źle, można kupić po za serwisem:

d385165c9da4145bmed.jpg

Aktualizacja... , niestety już nie dostepny ?

Screenshot_20230223-200546_Chrome.jpg

Edytowane przez NQQ2017

• 2 tygodnie później...
W dniu 26.04.2022 o 10:22, krzysrob napisał:

Myślę, że to jest odpowietrzenie skrzyni.

Trochę już czasu minęło ale nikt nie poprawił a tak jak ja ktoś może czytać to później dla tego odpisuje. 

To jest "bagnet" a raczej jego końcówka, z tego co wyczytałem sam pręt jest osobno bo niby nie jest zalecane żeby zostawał w środku podczas eksploatacji auta. 

Odpowietrznik skrzyni jest trochę wyżej bliżej grodzi, gumowa trochę wykrzywiona rurka

Witam. 

Obecnie sam teraz przechodzę zamęt informacji odnośnie wymiany oleju w automacie CVT i jeśli ktoś tu jeszcze zagląda może pomoże. 

Miałem już wszystko dogadane w jednym z ASO ile co i za ile (tam oferują tylko wymianę statyczną), jednak dowiedziałem się że w ASO "obok" oferują wymianę dynamiczną i wszystko było by ok., tylko że od Pana z ASO usłyszałem że przy wymianie dynamicznej nie wymienia się filtrów (w 1.2... są 2 filtry), że niby nie ma sensu. 

Trochę się tym zdziwiłem, bo nawet jeśli dynamiczna wymiana płucze skrzynie to tak czy inaczej jakieś osad zostanie w starych filtrach i na dnie miski olejowej (widziałem na filmikach innych skrzyń, jak po płukaniu zdejmują miskę i ją myją ręczne bo był osad! również stare filtry "lecą" i zakładają nowe. 

Udało mi się nawet porozmawiać z jednym z niby fachowców którzy na YT robi filmiki jak to wymienia oleje (i wygląda to na pełną profeskę) i padło stwierdzenie że dynamiczna wymiana oleju w skrzyni CVT to bezsens! bo CVT przy tej metodzie wymiany się nie płucze. 

Czy jest może ktoś tu mądry na ten cały mętlik różnych sprzecznych ze sobą informacji? 

Z góry Dziękuję! 

• 7 miesięcy temu...
W dniu 2.02.2022 o 21:46, Banan61 napisał:

Przeciez jest napisane w instrukcji, dzial "Informacje techniczne" tylko trzeba otwozyc i pisze 7,5l.

Możesz wrzucić zdjęcie z tej instrukcji? 

Bo w mojej nic takiego nie ma ile wchodzi.. 

20231008_123915.jpg

• 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
W dniu 4.03.2023 o 22:38, NQQ2017 napisał:

Witam. 

Obecnie sam teraz przechodzę zamęt informacji odnośnie wymiany oleju w automacie CVT i jeśli ktoś tu jeszcze zagląda może pomoże. 

Miałem już wszystko dogadane w jednym z ASO ile co i za ile (tam oferują tylko wymianę statyczną), jednak dowiedziałem się że w ASO "obok" oferują wymianę dynamiczną i wszystko było by ok., tylko że od Pana z ASO usłyszałem że przy wymianie dynamicznej nie wymienia się filtrów (w 1.2... są 2 filtry), że niby nie ma sensu. 

Trochę się tym zdziwiłem, bo nawet jeśli dynamiczna wymiana płucze skrzynie to tak czy inaczej jakieś osad zostanie w starych filtrach i na dnie miski olejowej (widziałem na filmikach innych skrzyń, jak po płukaniu zdejmują miskę i ją myją ręczne bo był osad! również stare filtry "lecą" i zakładają nowe. 

Udało mi się nawet porozmawiać z jednym z niby fachowców którzy na YT robi filmiki jak to wymienia oleje (i wygląda to na pełną profeskę) i padło stwierdzenie że dynamiczna wymiana oleju w skrzyni CVT to bezsens! bo CVT przy tej metodzie wymiany się nie płucze. 

Czy jest może ktoś tu mądry na ten cały mętlik różnych sprzecznych ze sobą informacji? 

Z góry Dziękuję! 

Kolego , powiedz po takim czasie na co się zdecydowałeś u siebie z olejem w skrzyni ? 
mam qaszaka j10 i rozmawiałem z najlepszym fachowcem w mieście to proponuje wymianę dynamiczna na oleju ravenola . Olej z aso to kosmos cenowy żeby zrobić na nim dynamiczną gdzie będzie potrzeba około 12 l . 
mam teraz dylemat bo olej w skrzyni jest stan prawidłowy lecz kolor oleju jest ciemny i trochę przepracowany i zakład proponuje dynamiczną . Żadnych objawów ze skrzynią nie mam , ale chucham na zimne i chciałbym żeby zaraz się nie wysrala przez niedbałość oleju . 

Tylko OEM olej, spuscic i napelnic. Zadnej wymiany dynamicznej chyba ze jestes gotowy na wymiane skrzyni....

7 godzin temu, stuff1000 napisał:

Tylko OEM olej, spuscic i napelnic. Zadnej wymiany dynamicznej chyba ze jestes gotowy na wymiane skrzyni....

Skąd takie wnioski że tylko OEM i nie dynamiczna?

Co da wymiana statyczna jak i tak większość zużytego oleju (syfu) zostanie w skrzyni? 

OEM dla tego że Nissan (ASO) tak mówi? Nissan-ie też mi mówił że nie trzeba wymieniać filtrów (a sa dwa) przy wymianie oleju i sami mi proponowali dynamiczną. 

To co miałem nie wymieniać filtrów bo Nissan mi tak powiedział? 

Już drugi rok skrzynia "lata" na Liqui Moly i no problem! 

20 godzin temu, Dominik__ napisał:

Kolego , powiedz po takim czasie na co się zdecydowałeś u siebie z olejem w skrzyni ? 
mam qaszaka j10 i rozmawiałem z najlepszym fachowcem w mieście to proponuje wymianę dynamiczna na oleju ravenola . Olej z aso to kosmos cenowy żeby zrobić na nim dynamiczną gdzie będzie potrzeba około 12 l . 
mam teraz dylemat bo olej w skrzyni jest stan prawidłowy lecz kolor oleju jest ciemny i trochę przepracowany i zakład proponuje dynamiczną . Żadnych objawów ze skrzynią nie mam , ale chucham na zimne i chciałbym żeby zaraz się nie wysrala przez niedbałość oleju . 

Pisałem ale miale problem z zalogowaniem, później na spokojnie odpisze jesli się "nie pali" 

W dniu 8.03.2024 o 16:19, NQQ2017 napisał:

Skąd takie wnioski że tylko OEM i nie dynamiczna?

Co da wymiana statyczna jak i tak większość zużytego oleju (syfu) zostanie w skrzyni? 

OEM dla tego że Nissan (ASO) tak mówi? Nissan-ie też mi mówił że nie trzeba wymieniać filtrów (a sa dwa) przy wymianie oleju i sami mi proponowali dynamiczną. 

To co miałem nie wymieniać filtrów bo Nissan mi tak powiedział? 

Już drugi rok skrzynia "lata" na Liqui Moly i no problem! 

Pisałem ale miale problem z zalogowaniem, później na spokojnie odpisze jesli się "nie pali" 

Spoko luzik , czekam na odpowiedź w takim razie .