Jabi Opublikowano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Witam wszystkich klubowiczów. Panowie mam problem z swoim Nissanem 2.0 benzyna/gaz.2008rPosiadam go od 2 miesiecy i zauważyłam ze wciąga olej. Stoje przed dylemat czy go naprawiać czy jeździć i pilnować stanu oleju czy pogonić. No,e coś mi doradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Nic nie piszesz ile tego oleju bierze w stosunku do ilości przejechanych kilometrów. Jeżeli sprzedawca ukrył informację że auto bierze olej, masz wiele prawnych możliwości począwszy od żądania rekompensaty aż po odstąpienie od umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcintju Opublikowano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Zależy ile tego oleju wciąga, u siebie zaraz po zakupie wymieniłem olej na 5w30 taki jaki jest zalecany. Pił tego oleju 2,5l na 10kkm, zrobiłem płukanke i przeszedłem na olej 5w40 shell. Na razie zrobiłem 5kkm i nie widać zużycia. Może te 3 setki sobie wziął, bo nalałem prawie max, a jest teraz miedzy max na środkowym stanem. W każdym bądź razie jestem zadowolony. Przy następnej wymianie też zrobię płukanke. Jest tu taki użytkownik który olej 5w30 nazywa tłustą wodą i nie poleca go do silników nissana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yukisan Opublikowano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Ile tego oleju bierze? U mnie jakieś 2 litry na 10.000 km. Niektóre typy tak mają, a w niektórych już producent zakłada, że tak ma być, ale jak za dużo to już niezdrowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabi Opublikowano 10 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 Pobrał od wymiany w marcu 3,5 L, przejechałem 2,5 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcintju Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 (edytowane) Godzinę temu, Jabi napisał: Pobrał od wymiany w marcu 3,5 L, przejechałem 2,5 tyś. Kup płukanke Tec 2000, wlej do oleju. Żeby ruszyć pierścienie wg instrukcji 30min silnik ma pracować na wolnych obrotach, do tego 10min jazdy. Po zlaniu wlej olej 5w40, polecam shell helix ultra. Jest duża szansa że masz zapieczone pierścienie i po płukance pierścienie zaczną pracować, zużycie oleju spadnie. Silnik dymi na niebiesko? Edytowane 10 Czerwca 2020 przez marcintju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 5 godzin temu, Jabi napisał: Pobrał od wymiany w marcu 3,5 L, przejechałem 2,5 tyś. Przy takim stanie rzeczy nie ulega wątpliwości, że sprzedający musiał wiedzieć o braniu oleju. Jeżeli Cię nie poinformował przed zakupem, to nawet bym nie kombinował z płukankami, etc, tylko zażądał zwrotu gotówki, lub w przypływie dobrej woli z Twojej strony - deklaracji pokrycia kosztów remontu silnika. Ja rozumiem, że ludzie tutaj piszą, że im bierze olej, ale o takiej zachłanności silnika pierwszy raz czytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabi Opublikowano 10 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 Nie dymi. Byłem ostatnio u mechanika i powiedział że bardzo ładnie silnik pracuje. Zastanawiam się czy kupić olej 5w40 orlena bo jest tani i śmigać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calypso83 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Nie kombinuj tylko kup normalny olej i zrób płukankę.zamiast tego z orlena to możesz z biedry ,podobne jakościowo a tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabi Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 A jaką płukanie polecacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamo66 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 W dniu 10.06.2020 o 08:06, marcintju napisał: Kup płukanke Tec 2000, wlej do oleju. Żeby ruszyć pierścienie wg instrukcji 30min silnik ma pracować na wolnych obrotach, do tego 10min jazdy. Po zlaniu wlej olej 5w40, polecam shell helix ultra. Jest duża szansa że masz zapieczone pierścienie i po płukance pierścienie zaczną pracować, zużycie oleju spadnie. Silnik dymi na niebiesko? Oj nie czytamy co koledzy piszą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcintju Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 31 minut temu, adamo66 napisał: Oj nie czytamy co koledzy piszą Dokładnie, mało tego kolega chce zaoszczędzić na oleju 30-40zł (orlen) a nie wiadomo czy remontu nie trzeba będzie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Godzinę temu, marcintju napisał: Dokładnie, mało tego kolega chce zaoszczędzić na oleju 30-40zł (orlen) a nie wiadomo czy remontu nie trzeba będzie zrobić. Po prostu chce dobić silnik i wtedy już nie będzie miał żadnych wątpliwości, co musi zrobić. No i z oszczędności nici Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabi Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Dzięki Panowie muszę zrobić plukankę może apetyt na olej spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario59 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 Ja mam to samo. Identyko. Kupiłem I okazało się że bierze olej. Wkur... poziom Max. Do gościa dzwonię A on nic. Do adwokata I sprawa w toku. Możecie mi powiedzieć czy lepiej kupić używany silnik czy pchać się w remont i nie wiadomo co tam do roboty będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 12 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 Do roboty góra i głowica ewentualnie. Z używanym silnikiem może być jak z autem które kupiłeś, czyli czeski film. Zawsze możesz wypróbować płukankę. Pewnie poprzedni właściciel wymieniał olej co 30 kkm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabi Opublikowano 13 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 A jaki koszt takiego remontu.? Znacie dobrego mechanika z okolic Pruszkowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario59 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 Cena zależy od tego co jest do roboty i wymiany plus rozrząd. Od 4k wzwyż. A znalezienie mechanika to nie lada wyzwanie I do tego w miarę rozsądny termin. To wychodzi mały cud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabi Opublikowano 13 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 Dużo masz nakręcone na liczniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabi Opublikowano 13 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 W dniu 11.06.2020 o 16:00, adamo66 napisał: Oj nie czytamy co koledzy piszą Panowie powiedzcie czy to plukankę zrobić 1x czy powtórzyć 2x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamo66 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 1x wystarczy jeśli pierścienie nie zaczną pracować to tylko remont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcintju Opublikowano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 3 godziny temu, adamo66 napisał: 1x wystarczy jeśli pierścienie nie zaczną pracować to tylko remont. Ale jak są mocno zawalone nagarem to samo płukanie na wolnych obrotach 10min nic nie da. Trzeba 30min na wolnych a potem jazda 10min wg instrukcji Teca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario59 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 Jabi niby licznik pokazuje 184 tysięcy. Plukankę robiłem i nic nie pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabi Opublikowano 14 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 Mario robiłeś plukankę tak jak koledzy piszą i Tec 2000. Ja dopiero planuje zrobić w przyszły weekend. Ja mam przejechanie w swoim 160tyś. Ale obstawiam że pewnie ma 2 razy tyle. Może Panowie pomożecie sprawdzic po Vinie ile ma przejechanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 Nissan nie prowadzi takich notatek w swojej bazie serwisowej. Jeśli auto jeździło w kraju kilka lat to cała prawda jest tu https://historiapojazdu.gov.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi