Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Błąd p0172

zolti2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pojawił się następujący problem z moim autem. Pojawił się check, który wygenerował kod usterki p0172( zbyt bogata mieszanka) auto jedzie normalnie. Co dziwne, olej na bagnecie śmierdzi paliwem( na bagnecie nic nie przybywa, a olej nie jest rozrzedzony benzyną).Dziś żona jechała do pracy i zapaliły się kontrolki ESP i kontrola trakcji. Czy ktoś się spotkał z czymś takim?

Godzinę temu, zolti2 napisał:

Witam. Pojawił się następujący problem z moim autem. Pojawił się check, który wygenerował kod usterki p0172( zbyt bogata mieszanka) auto jedzie normalnie. Co dziwne, olej na bagnecie śmierdzi paliwem( na bagnecie nic nie przybywa, a olej nie jest rozrzedzony benzyną).Dziś żona jechała do pracy i zapaliły się kontrolki ESP i kontrola trakcji. Czy ktoś się spotkał z czymś takim?

Olej to. 

15 godzin temu, scanik napisał:

Olej to. 

Nie chcę narobić sobie problemów, bo i tak już mnie to auto sporo nerwów kosztowało. Czemu twierdzisz, żeby to olać?

48 minut temu, zolti2 napisał:

Nie chcę narobić sobie problemów, bo i tak już mnie to auto sporo nerwów kosztowało. Czemu twierdzisz, żeby to olać?

Bo to typowy błąd wymienania wszystkiego po kolei, sonda, przepływka, cewka i koszty. Dopóki nie szarpie Ci i nie odczuwasz przy jeździe to ciężko będzie wykryć 

Scanic ma racje. Prawdopodobnie sonda lambda źle  odczytala skład  i wywaliła blad (prawdopodobnie chwilowy) ,skasuj błąd  i bedzie ok. Jesli chodzi o ESP system jest samodiagnozujacy jesli swieci, to cos jest nie tak. Jak mialem Tucsona po zaswieceniu sie kontrolki esp okazalo się  że pękł mi pierścień  na przegubie zewnetrznym. Na poczatek sprawdz przewody  czujników, lubia sie przecierac.jesli nic nie znajdziesz podjedź  do kogoś kto ma dobry komputer i zczyta ci na którym kole jest błąd .

Świeciło wczoraj rano, jak żona do pracy jechała. Potem już się nie zaświeciło. Dziwny ten samochód.

Wcale nie  jest dziwny, pewnie styki sa gdzies zasniedziale, albo przewody naderwane  i przez pewien czas nie bylo połaczenia. Przepatrz  wtyczki (te od czujników abs w nadkolach) czasem wystarczy nimi poruszyć.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...