MFA Opublikowano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2020 Witam Kolegów. Z góry przepraszam ze zakładam nowy temat. Wiem że wątki oleju w silniku, skrzyni biegów i rozrządu były już poruszane na forum ale zwykle dotyczyły aut z dużo niższym przebiegiem. Nissan 370Z, 2011rok, salon Polska. Auto ma przebieg 250k km (głównie autostrady) i i do samego końca było serwisowane tylko i wyłącznie w ASO Nissana. W związku z tym chciałbym się dowiedzieć czy: -po zakupie zmienić olej na 5w50 czy pozostać przy 5w30 (taki był zalewany w ASO) ? -czy wymienić olej w skrzyni automatycznej? ( z tego co się dowiedziałem olej nie był nigdy wymieniany, ale auto płynnie zmienia biegi i wydaje się że skrzynia działa prawidłowo) - i jak się ma sprawa z rozrządem? wymieniać na start czy jeździć do puki nie zacznie grzechotać? Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxx370 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2020 Co do skrzyni biegów : aso nissana powiedziało mi 100tys km lub 10 lat . Ja w swojej zetce z 2012 własnie wymieniłem statycznie przy przebiegu 40tys km w aso w Krakowie 460zł za robocizne a Matic-S przywiozłem swój Jeśli Twoja skrzynia nadal zmienia płynnie biegi to nowy olej raczej jej nie zaszkodzi , choć przy tak długim przebiegu oprócz wymiany oleju moze warto byłoby odkręcić miske olejowa i zrobić inspekcję jak to wyglada w srodku Olej silnikowy : też kupiłem samochód serwisowany tylko w aso i zmieniłem olej na Amsoil Signature 5w50 Z olejem o tak wysokiej lepkości samochód stracił nieco dynamikę i w tym roku wlałem też Amsoil Signature ale 0w40 z dodatkiem AR9200 V2 i jeździ się ... fajniej . moim zdaniem olej musisz dobrać do swojego stylu jazdy i rodzaju pokonywanych tras jeśli regularnie silnik osiąga 7 tys RPM to tylko 5w50 jeśli jeździsz dynamicznie ale bez pałowania na zróżnicowanych trasach to z 0w40 ew 5w40 może być dobrym rozwiązaniem jazda emerycka i krótkie miejskie trasy ... zostać na tym co leje aso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MFA Opublikowano 19 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2020 Okej czyli olej w skrzyni wymienię. Auto będzie pokonywało ok 10k km rocznie głownie po mieście i to tak raczej bez szaleństw dlatego zdecyduje się chyba na 0/5W40. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxx370 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2020 Wymień tez w tylnym moście , zaraz po zakupie profilaktycznie wymieniłem na AMSOIL 75W90 Severe Gear EP trwałość oleju w dyfrze to ok 160 tys km przy normalnej eksploatacji nie zaszkodzi wymienic olej w klimie i uzupełnić czynnik jesli nie była serwisowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.