kocurmax77 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Cześć, Jak w temacie - czy mój Qashqai benzyna 2.0 141km 2007 rok - czy jest zamontowany dwumas? Podobno zdarzają się silniki benzynowe z tym elementem sprzęgła jak diesle... Wysłane z mojego CPH1923 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exciter Opublikowano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 (edytowane) Nic takiego nie słyszałem. Jakieś źródło? U mnie (2.0, 2009 r.) oczywiście nie ma dwumasy. Edytowane 22 Czerwca 2020 przez exciter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 ale wiesz, ze nie ma czy się domyślasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocurmax77 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Exciter, Mam mętlik w głowie bo gdzieś na tym forum ktoś rzucił temat (w google wpadła mi ta fraza) ale nie jestem pewien - nie mogę odnaleźć strony... Podejrzewam że w dieslu 2.0 dCi na 100 % ale czy w naszych benzynach??? Może był w benzynie z dołączanym 4 x 4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 23 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 12 godzin temu, exciter napisał: Nic takiego nie słyszałem. Jakieś źródło? U mnie (2.0, 2009 r.) oczywiście nie ma dwumasy. W silnikach MR20DE, nie zależnie od wersji wyposażenia do 2010 roku ( później zapewne też) jest koło dwumasowe. Na obrazku masz nr. OEM, poszukaj sobie w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocurmax77 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 (edytowane) Thunder, Dziękuję za rozwianie wątpliwości. Faktycznie producenci już od lat stosowali ten element w benzynie a sam Mercedes już w latach 80-tych w modelu W124 już to wprowadził. No tak ale w naszych motorach to raczej problem finansowy przy awarii i oznakach hmm... (swoją drogą czy QQ 1.6 benzyna również ma dwumas?) Na koniec proszę o informacje: 1) Po ilu tys km dwumas pada w 2.0? 2) Czy objawy są tradycyjne jak w dieslu? Mam przelot 135 tys km zatem być już przygotowanym? (przebieg o dziwo realny, potwierdzony i zweryfikowany w Niemczech). Edytowane 23 Czerwca 2020 przez kocurmax77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 23 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 Dwumas pada z powodu złej eksploatacji, nie że starości. Przebieg nie ma większego znaczenia. Objawy będą takie same jak w dieslu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calypso83 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 Mi się wydaje że w benzynie dwumasa nie pada tak szybko jak w dieslu gdzie są inne przeciążenia.Ja bym się narazie tym nie przejmował.w 1.6 to raczej bezsens stosować dodatkowe koło skoro i tak to mały silnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocurmax77 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 (edytowane) To pięknie, już miałem kupować bezpieczną wersję 1.6 a zachciało mi się 6 - biegowej 2.0 i mogę żałować ( nie wiedziałem wówczas o temacie dwumasy w benzynie) Edytowane 23 Czerwca 2020 przez kocurmax77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 23 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 W HR16DE jest zwykłe koło. Przynajmniej do 2010 roku. 3 minuty temu, kocurmax77 napisał: To pięknie, już miałem kupować bezpieczną wersję 1.6 a zachciało mi się 6 - biegowej 2.0 i mogę żałować ( nie wiedziałem wówczas o temacie dwumasy w benzynie) A dzieje się coś podejrzanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocurmax77 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 (edytowane) Thunder, A jak sprawdzić wg kodu w swoim silniku? Po nr VIN? O K. źle doczytałem 8 minut temu, Thunder napisał: W HR16DE jest zwykłe koło. Przynajmniej do 2010 roku. A dzieje się coś podejrzanego? Wczoraj podczas wyłączenia silnika spontanicznie 2 razy usłyszałem taki jakby delikatny metaliczny pogłos ale nie trzęsło budą na szczęście... Skojarzyłem to z dwumasą gdy 7 lat temu miałem VW Sharana 1.9 TDI. Nie wiem może to poducha silnika lub skrzyni albo jakiś rezonans od tłumika itp? Dla spokoju zapewne muszę podjechać do sprawdzenia u mechanika bo gdybać można, ale najpierw zapytam Was koledzy. Edytowane 23 Czerwca 2020 przez kocurmax77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 23 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 Pogłos może pochodzić np. z rozsypanego katalizatora. Wystarczy że coś w nim będzie luźne i zadzwoni od czasu do czasu. To oczywiście teoria, bo nie widziałem Twojego auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocurmax77 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 Thunder, Zrobię wkrótce ekspertyzę. Dzięki za pomoc, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi