Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

QQ benzyna 2.0 141KM 2007 r, czy jest dwumas?

kocurmax77
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jak w temacie - czy mój Qashqai benzyna 2.0 141km 2007 rok - czy jest zamontowany dwumas?

Podobno zdarzają się silniki benzynowe z tym elementem sprzęgła jak diesle...

Wysłane z mojego CPH1923 przy użyciu Tapatalka

Nic takiego nie słyszałem. Jakieś źródło? U mnie (2.0, 2009 r.) oczywiście nie ma dwumasy.

Edytowane przez exciter

Exciter,

Mam mętlik w głowie bo gdzieś na tym forum ktoś rzucił temat (w google wpadła mi ta fraza) ale nie jestem pewien - nie mogę odnaleźć strony...

Podejrzewam że w dieslu 2.0 dCi na 100 % ale czy w naszych benzynach???

Może był w benzynie z dołączanym 4 x 4?

12 godzin temu, exciter napisał:

Nic takiego nie słyszałem. Jakieś źródło? U mnie (2.0, 2009 r.) oczywiście nie ma dwumasy.

W silnikach MR20DE, nie zależnie od wersji wyposażenia do 2010 roku ( później zapewne też) jest koło dwumasowe. Na obrazku masz nr. OEM, poszukaj sobie w necie. 

IMG_20200623_064453.thumb.jpg.cc4e5fbf0c9a702a2575441dd2ff8102.jpg

Thunder,

Dziękuję za rozwianie wątpliwości. 

Faktycznie producenci już od lat stosowali ten element w benzynie a sam Mercedes już w latach 80-tych w modelu W124 już to wprowadził.

No tak ale w naszych motorach to raczej problem finansowy przy awarii i oznakach hmm... (swoją drogą czy QQ 1.6 benzyna również ma dwumas?)

Na koniec proszę o informacje:

1) Po ilu tys km dwumas pada w 2.0?

2) Czy objawy są tradycyjne jak w dieslu?

Mam przelot 135 tys km zatem być już przygotowanym? (przebieg o dziwo realny, potwierdzony i zweryfikowany w Niemczech).

Edytowane przez kocurmax77

Dwumas pada z powodu złej eksploatacji, nie że starości. Przebieg nie ma większego znaczenia. Objawy będą takie same jak w dieslu.

Mi się wydaje że w benzynie dwumasa nie pada tak szybko jak w dieslu gdzie są inne przeciążenia.Ja bym się narazie tym nie przejmował.w 1.6 to raczej bezsens stosować dodatkowe koło skoro i tak to mały silnik 

To pięknie, już miałem kupować bezpieczną wersję 1.6 a zachciało mi się 6 - biegowej 2.0  i mogę żałować ( nie wiedziałem wówczas o temacie dwumasy w benzynie)

W HR16DE jest zwykłe koło. Przynajmniej do 2010 roku.

3 minuty temu, kocurmax77 napisał:

To pięknie, już miałem kupować bezpieczną wersję 1.6 a zachciało mi się 6 - biegowej 2.0  i mogę żałować ( nie wiedziałem wówczas o temacie dwumasy w benzynie)

A dzieje się coś podejrzanego?

Thunder,

A jak sprawdzić wg kodu w swoim silniku? Po nr VIN?

O K. źle doczytałem

8 minut temu, Thunder napisał:

W HR16DE jest zwykłe koło. Przynajmniej do 2010 roku.

A dzieje się coś podejrzanego?

Wczoraj podczas wyłączenia silnika spontanicznie 2 razy usłyszałem taki jakby delikatny metaliczny pogłos ale nie trzęsło budą na szczęście...

Skojarzyłem to z dwumasą gdy 7 lat temu miałem VW Sharana 1.9 TDI.

Nie wiem może to poducha silnika lub skrzyni albo jakiś rezonans od tłumika itp?

Dla spokoju zapewne muszę podjechać do sprawdzenia u mechanika bo gdybać można, ale najpierw zapytam Was koledzy.

Pogłos może pochodzić np. z rozsypanego katalizatora. Wystarczy że coś w nim będzie luźne i zadzwoni  od czasu do czasu. To oczywiście teoria, bo nie widziałem Twojego auta.