Zawada230 Opublikowano 4 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 Witam, posiadam Nissana Qashqai 1.6 117KM benzyna 2012r przebieg 80000 ,od paru dni borykam się z problemem, hałasu a dokładnie opisując "terkotania" dochodzącego z miejsca wchodzenia półosi do skrzyni biegów, czy miał ktoś taki problem i może podpowiedzieć co to może być. Pierwsze teorie mechanika to że problem ze skrzynią , ale mi się nie chce w to wierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 4 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 Godzinę temu, Zawada230 napisał: Witam, posiadam Nissana Qashqai 1.6 117KM benzyna 2012r przebieg 80000 ,od paru dni borykam się z problemem, hałasu a dokładnie opisując "terkotania" dochodzącego z miejsca wchodzenia półosi do skrzyni biegów, czy miał ktoś taki problem i może podpowiedzieć co to może być. Pierwsze teorie mechanika to że problem ze skrzynią , ale mi się nie chce w to wierzyć. Przegub wewnętrzny do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calypso83 Opublikowano 4 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 Czy oprócz terkotania coś jeszcze z objawów?.u mnie jak padł przegub wewnętrzny to trzęsło autem przy przyspieszaniu.Patrzyłeś czy nie ma luzów na półosiach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawada230 Opublikowano 4 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 Nie mam innych objawów. W poniedziałek umówiłem się do mechanika, zobaczymy co powie. Zaproponował sprawdzenie oleju w skrzyni , ewentualnie wymianę. Jedynie co mogę powiedzieć, że problem pojawił się po ulewach, i ciekawy jestem czy gdzieś, się woda nie dostała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawada230 Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Witam, mechanik dał dwie przyczyny pewne jest to że skrzynia, a co może być: 1) łożysko, 2) mechanizm różnicowy. Poziom oleju jest, ale kolor szary nie przezroczysty, jak zostało stwierdzone coś się rozlatuje. Na początek, zaproponował wymianę oleju, ale bez gwarancji że będzie lepiej. Teraz zastanawiam się co zrobić, czy wymieniać olej, szukać używanej skrzyni, regenerowanej ,czy naprawiać ta co mam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 6 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 1 godzinę temu, Zawada230 napisał: Witam, mechanik dał dwie przyczyny pewne jest to że skrzynia, a co może być: 1) łożysko, 2) mechanizm różnicowy. Poziom oleju jest, ale kolor szary nie przezroczysty, jak zostało stwierdzone coś się rozlatuje. Na początek, zaproponował wymianę oleju, ale bez gwarancji że będzie lepiej. Teraz zastanawiam się co zrobić, czy wymieniać olej, szukać używanej skrzyni, regenerowanej ,czy naprawiać ta co mam? Olej grosze, ja bym wymienił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calypso83 Opublikowano 6 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Ja jeszcze spróbował bym jakiegoś regeneratora,rewilizatora w płynie.wiem wiem że to nie pomaga tak napiszą inni ale u mnie 3 przy wysokich obrotach zgrzytało jak chciałem wrzucić,wymieniłem olej dodałem tego specyfiku i jest cisza już jakieś 30tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawada230 Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Można przetestować i zobaczyć co jest warte, tak czy inaczej będę musiał z nią coś zrobić. Samochodu nie zamierzam sprzedawać więc chyba będę szukał kogoś kto regeneruje skrzynie. Może macie kogoś godnego polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kier Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Kiedy słychać to terkotanie, przy wolnej czy szybkiej jeździe, a nie przypadkiem przy ruszaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawada230 Opublikowano 7 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 (edytowane) Praktycznie cały czas od momentu ruszenia i przy zwalnianiu. Jestem już po wymianie oleju zdjęcie porównawcze , efektów jak na razie brak. Przejadę do się 50km, jak nie będzie efektu to szukam skrzyni. Edytowane 8 Lipca 2020 przez Zawada230 Wymiana oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawada230 Opublikowano 8 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 Zauważyłem że najgłośniej słycha jednak 1,2,3 później się zagłusza, i przy zwalnianiu to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawada230 Opublikowano 26 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Skrzynia po regeneracji zrobione pierwsze 300km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Oooo, jak nowka. Jaka cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawada230 Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 1650 regeneracja , 470 sprzęgło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Gdzie robiłeś regenerację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawada230 Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Zielona Góra, przysyłają skrzynie po regeneracji a stara się odsyła . Na skrzynie dają rok gwarancji. Firmę znalazłem przez OLX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 O! To dobrze wiedzieć.Myślałem o jakiejś firmie i muszę pogadać,bo wk...a mnie zgrzytanie.Na razie dwie co wyłowiłem nie podejmą się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerrox Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Cześć, kupiłem qq 1.6 dCi i jakoś dopiero zauważyłem, jak dojechałem do domu, że biegi 1 i 2 nie wchodzą gdy mamy drążek zmiany biegów mocno przy ściance lewej ale gdy robimy to z wyczuciem to jest ok. To normalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawada230 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 51 minut temu, jerrox napisał: Cześć, kupiłem qq 1.6 dCi i jakoś dopiero zauważyłem, jak dojechałem do domu, że biegi 1 i 2 nie wchodzą gdy mamy drążek zmiany biegów mocno przy ściance lewej ale gdy robimy to z wyczuciem to jest ok. To normalne ? Nie miałem takiego problemu z biegami od 1-5 , wsteczny tak, też mi się czasami przycinał. Wymień sobie olej w skrzyni, jest to nie wielki koszt, a może coś pomoże . Jeśli masz zaufanego mechanika warto może to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi