Grzesiek4142 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Witam wszystkich Zamierzam kupić QQ z tym silnikem i mam ogromną prośbę o konkretne info czy te silniki biorą olej i w jakich ilościach? Obecnie posiadam Almerę N16 z silnikem 1.8 i wciąga 0,7l na 1000km i mam już dosyć tego ciągłego dolewania oleju.Chciałbym uniknąć tego problemu w QQ i mam nadzieję że silnik 2.0 będzie pod tym względem o niebo lepszy bo mam już fobię na punkcie wiecznego sprawdzania poziomu oleju. Problemy olejowe Almery są powszechnie znane a o QQ nie mogę nic konkretnego znaleźć. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Kolego miałem Qashqaia z 2l silnikiem. Nie mogę nic złego o tym silniku powiedzieć. Nie dolewałem oleju od wymiany do wymiany. Jeśli silnik nie był "zajechany" przez poprzedniego właściciela to będziesz z niego zadowolony. Jest to stara, wolnossąca jednostka sprawdzona w wielu samochodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek4142 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Bardzo dziekuje za info. Mam nadzieje ze inni forumowicze podzielają tą opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tertes Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Narazie jestem zbyt świeżym posiadaczem QQ z tym silnikiem, ale są wątki na tym forum, gdzie ludzie narzekają na duże spalanie oleju w tym silniku. Jest to spowodowane oczywiście złym jego stanem, gdzie spokojnie bierze powyżej 0,5 L na 1000 km. Jeżeli silnik będzie ok, to powinien brać mniej niż 0,5 L na 1000 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exciter Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Potwierdzam powyższe. Dla silnika MR20DE norma przewiduje konsumpcję oleju do 0,5 l na 1000 km. W moim przypadku tyle mniej więcej bierze, pomimo gruntownego remontu silnika. Wcześniej spalał 5 l na 1000 km. Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez exciter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogola Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 A ja nie potwierdzam, mam ten sam silnik 2.0 MR20DE z 2010, i jeżdżę od zmiany do zmiany i nic nie dolewam ubywa na miarce około 0,5 cm. Robię w granicach od 8 do 12tys. km rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamo66 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 2 godziny temu, bogola napisał: A ja nie potwierdzam, mam ten sam silnik 2.0 MR20DE z 2010, i jeżdżę od zmiany do zmiany i nic nie dolewam ubywa na miarce około 0,5 cm. Robię w granicach od 8 do 12tys. km rocznie. A ja robię ok. 10 tysi w roku i tak jak u kolegi bogola spadek na miarce około 1 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba37 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Dokładnie tak, dramatu nie ma . Ok 1 litra między wymianami .Dolewając 5 litrów na 1k km to prawie dwusuw był :))) , a z rury granatowy kolor spalin szedł . Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez Seba37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exciter Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) @Seba37 No właśnie nie było żadnego koloru. Mało tego, wszystkie testy spalin wypadły pozytywnie. Nigdzie olej nie wyciekał. Nie wierzysz, to mam kosztorysy remontu na kilka kPLN, korespondencję itd. Ale się nie dziwię. Sam nie mogłem w to uwierzyć. Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez exciter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tertes Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Obawiam się że Ci którzy robią wymianę oleju jak zaleca producent czyli co 30 tys. silnik zajezdzaja i później tyle bierze oleju i samochod sprzedają jako igla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 zużycie oleju zależy od stylu jazdy, jak się kręci to i weźmie jak nie to jest spoko, 8, 10, 12 tyś rocznie?? qurna szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba37 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) 20 godzin temu, exciter napisał: @Seba37 No właśnie nie było żadnego koloru. Mało tego, wszystkie testy spalin wypadły pozytywnie. Nigdzie olej nie wyciekał. Nie wierzysz, to mam kosztorysy remontu na kilka kPLN, korespondencję itd. Ale się nie dziwię. Sam nie mogłem w to uwierzyć. Nie mam powodu aby Ci nie wierzyć , przy zużytych pierścieniach lub uszczelniaczach zaworów olej znika w oczach , i tak jak tutaj piszą wszystko zależy od stylu jazdy .Ja że posiadam głupi automat cvt , to rzadko kiedy mam wyższe obroty niż 4tys . Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez Seba37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exciter Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 @Seba37 A no widzisz, ja nie rzadko piłuję go do 5k rpm, a nawet więcej. Tylko, że mam jeszcze Focusa mk1 z silnikiem 1.6 i tam mogę zarzynać silnik do odcinki i od wymiany do wymiany nie ubywa kropla oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamo66 Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2020 W dniu 27.08.2020 o 19:04, DINO napisał: 8, 10, 12 tyś rocznie?? qurna szacun A co tam sie ma i się śmiga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2020 5 godzin temu, adamo66 napisał: A co tam sie ma i się śmiga mi ciężko zamknąć się w 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tertes Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Godzinę temu, DINO napisał: mi ciężko zamknąć się w 30 Ja zamykam się w 70 rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamo66 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 12 godzin temu, DINO napisał: mi ciężko zamknąć się w 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamo66 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 11 godzin temu, Tertes napisał: 12 godzin temu, DINO napisał: mi ciężko zamknąć się w 30 Ja zamykam się w 70 rocznie No to szacun panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi