gizmos69 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 (edytowane) Czy da rade założyć silnik vq35 z murano z52 do murano z50 ? Kupiłem przez przypadek silnik z 2017 do nissana z 2005. Blok pasuje, tylko co ze sterowaniem rozrządu? Przekładać głowice i łańcuch z obudową? Edytowane 21 Sierpnia 2020 przez gizmos69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuss Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 sterowanie i komp jest całkiem inny a nie wiem jak skrzynia to zniesie bo tamte chyba miały coś blisko 265 lub 280 coś. A w tych murano z50 to chyba właśnie najczęściej siadała głowica gniazda zaworowe przez instalacje gazową. trzeba dobrego magika żeby to przestroił i dobrze chodziło. Ale nie ma rzeczy nie możliwych. A nie opłacała się bardziej napraw silnika bo te silniki co mówisz to są dość drogie a naprawa z50 to chyba powinna się w 8000 zamknąć. No chyba że wal pękł. tu gość miał https://archiwum.allegro.pl/oferta/nissan-murano-silnik-3-5-v6-z50-03-08r-motor-engin-i7455037182.html doszła by tylko wymiana i oleje. A tak to trzeba zdrowo kombinować może się nie opłacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gizmos69 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) W starym panewkę obróciło i wał do wymiany. Zamówiłem drugi silnik do z50 za 5000 tysięcy z przebiegiem 140000 km a przysłali silnik z z52 z 2017r. Nie pasuje mi sterowanie rozrządu i musiał bym przekładać głowice oraz miskę olejową. Blok wygląda tak samo . Problem polega na tym że jak rozbiorę silnik i okaże się że jednak coś nie pasuje to nie będę mógł oddać tego silnika. I dalej zostanę bez silnika i 5000 PLN w plecy. I teraz pytanie jaki jest sygnał wałków ssących w z52 czyli ile zębów ? Może ktoś ma screena z oscyloskopu bo bez odpalenia nie sprawdzę i w jakim stopniu zmienia się kąt wałków ssących przez wariatory na wałkach. Da rade to zaadoptować to Consultem czy trzeba grzebać w sterowniku? Edytowane 23 Sierpnia 2020 przez gizmos69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 2017 to silnik 2 fazy , poprawiona/mocniejsza jednostka .... da się zrobić swapa, ale musiałby Ci to zrobić ktoś kto ogarnia elektronicznie/sygnałowo ten silnik, jedyna osoba która przychodzi mi na myśl to coobcio. Całość pewnie opiera się na przelutowaniu 2-3 kabli, może zmiana czujnika, ew. zmiany odczytu w sterowniku, podejrzewam ,ze od razu remap, żeby odbudować całą moc, w zasadzie poszła by w górę... Jeśli kupiłeś tylko za 5k zł nowszy silnik jak bym próbował go zainstalować, bo to duzo lepsza jednostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jungu Opublikowano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) W VQ35 od 2003 do 2006 wprowadzili ponad 300 poprawek w silniku i osprzęcie więc jest sporo modyfikacji. Ja na Twoim miejscu poszukałbym również całego ECU i również go zamienił pewnie byś miał mniej pracy z adaptacją. Znam osobiście przypadek z przekładką vq35de z murano do questa gdzie praktycznie 90% było plug&play ale trzeba było frezować dziesiąte milimetra tuleje bo skrzynia nie pasowała. Edytowane 5 Grudnia 2020 przez jungu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 robiłem z 10 lat temu swap z pierwszego roku produkcji Altima V6, nie pamietam, czy to 2003 lub 2004 na nowszy silnik chyba 2007/08 i nie ma problemu, ten silnik działał bez rzeźby źle mu doradzasz ,, żadnego komputera nie przenosić z nowszej wersji, bo będa problemy z CVT, imobiliaizerem, całą elektroniką, wszystkimi systemami .............. komputer silnika jest sparowany ze sterownikiem skrzyni, kto to zaprogramuje ? jak to jest niekompatybilne ........ on kupił silnik 2 fazy, produkowany po 2009, to duzo lepszy silnik, lepsze głowice, zwłaszcza system zaworów , poprawiony problem zuzycia oleju jest gotowy zestaw do tego swapu, instrukcja..... cena jest dobra http://www.nisformance.com/2nd-Gen-VQ35DE-swap-kit-p/hrkitv2.htm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trol600gsxf Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 (edytowane) witam czy jest mozliwosc zalozyc to do infa fx35? mam silnik de a chcialbym zalozyc revupa Edytowane 6 Marca 2021 przez trol600gsxf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 już kiedyś to opisywałem , nawet foto wrzucałem są 2 rodzaje VQ35 , FWD i RWD i nie można tego założyć wymiennie... RWD to 350Z, FX35, G35, itd... FWD to Murano, Pathfinder R52, Maxima, Altima, itd... revup nie występował nigdy w Murano, poza tym to FWD do FX35 możesz zainstalować revupa ale RWD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trol600gsxf Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 tak wiem .tylko jak z zmiennymi fazami zw revup sa na sacym i wydechu ,czy można zamotoważ to co podpowiedziales koledze wyżej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 jak już wiesz są zmienne fazy na wydechu, a więc inny sterownik, pewnie trochę zmian w wiązce , a to są koszty .... jeśli masz sprawny DE to bez sensu takie swapy, gdyż jest parę sposobów, żeby poprawić niedogodności DE (np. zwiększenie miski olejowej, branie oleju)+ pyknąć moc nawet na 3kę z przodu..... Gdybym jak robił swap to bym szukał komplet z anglika i to od razu na HRa warto o konsultacje zadzwonić, napisać do coobcia, bo on te silniki robi non stop i wszystko wie, polecam stronkę na YT nazwa jagodowy.tv w którymś z filmików wydaje mi się że ten temat był poruszany ..... co prawda to o 350Z, ale Ciebie też dotyczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi