Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana oleju co 2 lata?

ron5

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

tak sie składa,że mało jeżdżę teraz moją navarą,203 tys,12 lat.5 tys rocznie max,delikatna eksploatacja.Czy mogę wymieniać olej co 2 lata a nie jak dotychczas co rok?Czy wystarczy wymienić co roku filtry tylko a zaoszczedzić na oleju?Z góry dziękuję za opinie.

Ja też mało jeżdżę obecnie i wymieniam olej co dwa lata, bo akurat w tym mniej więcej czasie wyjeżdżam, przewidziany przez producenta, limit kilometrów po którym olej winien być wymieniony a olej zgodnie z zaleceniem producentów olei utrzymuje swe wartości przez dwa lata właśnie od chwili otworzenia pojemnika, z reguły na opakowaniu jest data rozlania oleju do pojemników a taki olej może być, jak twierdzą jego producenci, przechowywane w stosownych warunkach do lat 5.

12 godzin temu, TESTER 1956 napisał:

olej zgodnie z zaleceniem producentów olei utrzymuje swe wartości przez dwa lata właśnie od chwili otworzenia pojemnika

czyzbys chcial powiedziec ze parametry oleju przechowywanego w firmowym opakowaniu a parametry oleju w silniku sa takie same?

zaleceniem producentow aut dot. wymiany oleju jest przebieg podany w kilometrach lub 1 rok niezaleznie od takiego przebiegu i to nawet w przypadku stosowania olejow silnikowych typu Long Life

W dniu 24.08.2020 o 08:04, ron5 napisał:

tak sie składa,że mało jeżdżę teraz moją navarą,203 tys,12 lat.5 tys rocznie max,delikatna eksploatacja.

prosze zdefiniuj co wg Ciebie oznacza delikatna eksploatacja?

Wg mnie wymiana oleju co rok powinna być normą. Nie jest to chyba jakiś duży wydatek.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

5 godzin temu, TESTER 1956 napisał:

Każdy ma swoją teorię na temat wymiany oleju.

w zupelnosci sie z Toba zgadzam co do teorii ale zalecenia i dobra praktyka jest tylko jedna : )

Odpowiadam na pytanie dot co to delikatna eksploatacja- w moim przypadku to niejeżdżenie,czyli nieodpalanie na mrozie ( mam drugie auto benzynowe) ,jazda do 100 km/ h tylko po asfalcie ,jazda 80 % trasa .Odnośnie oleju to jednak wydaje mi się,że przy takiej eksploatacji wymiana po 1 roku i ok 5 tys to jednak trochę marnowanie kasy.

Twój samochód, Twoje zasady... Ja wymieniam zawsze co najwyżej po roku(chyba że zrobię w tym czasie limit km.) razem z olejem wszystkie filtry. I śpię spokojnie

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

44 minuty temu, ron5 napisał:

w moim przypadku to niejeżdżenie,czyli nieodpalanie na mrozie ( mam drugie auto benzynowe) ,jazda do 100 km/ h tylko po asfalcie ,jazda 80 % trasa .

@ron5 opisane warunki nie naleza do tzw. ciezkich (krotkie dystanse, dluga praca na biegu jalowym, niska temp., zapylone drogi, obciazenie silnika [przyczepa, jazda gorska], jazda miejska) i mysle ze duzej szkody dla silnika nie bedzie jesli wydluzysz nieco ten interwal, o ile nie podpowiadam, Twoj cyrk, Twoje malpy jak wspomnial wyzej @Tomasz_es

koszt 7 l dobrego oleju silnikowego plus filtr to pojecie wzgledne, dla jednego to duzo dla innego niewiele

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...