Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11]Co z czujnikami TPMS przy zakupie używanych felg ??

krzysiek1404
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Właśnie kupiłem Qashqaia II 2016 rok prod. i jest na letnich 19''. Mam zamiar kupić jakieś używane felgi 17, namierzyłem fajne od Kadjara, z tego co ustaliłem to pasują rozstawy śrub, średnica i ET ale nie mogę znaleźć co z czujnikami ciśnienia. Czy muszą być konkretne do Qashqaia II czy wystarczy że od nissana czy te od Reni podejdą, przecież jedna firma ;P Trzeba o jakoś komputerem programować czy sam wykryje ??

Edytowane przez krzysiek1404

Zdania są podzielone... gumiarz od którego kupowałem felgi z czujnikami powiedział, że muszę mieć wgrane specjalne kody, żeby komp je wykrył i tak się u mnie stało. Inni piszą, że wykrywa bez problemu sam.

W dniu 24.09.2020 o 12:47, Smakor napisał:

Zdania są podzielone... gumiarz od którego kupowałem felgi z czujnikami powiedział, że muszę mieć wgrane specjalne kody, żeby komp je wykrył i tak się u mnie stało. Inni piszą, że wykrywa bez problemu sam.

Czyli założyłeś koła - jeździłeś jakiś czas i ci czujniki nie działały - i dopiero (rozumiem odpłatna?) usługa gumiarza naprawiła sytuację?

Nie, dostałem od gumiarza nowe czujniki z wpisanym kodem z innego xtraila. Taką bynajmniej wersję "sprzedał" mi sprzedawca felg. Czujniki były fabrycznie zapakowane, ale programuje się je bezprzewodowo. Zaskoczyły po kilkunastu km. Nie tak jak oryginały po kilkuset metrach. Teraz zalożę 2 raz ten komplet to zobaczę.

Ja mam takie: http://www.autelpolska.com/wp-content/uploads/2015/06/MXSensor3.08.pdf z tego co można tu wywnioskować, możliwe że się same z autem spasowują... 

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Smakor

• 1 miesiąc temu...
W dniu 24.09.2020 o 12:22, Grika napisał:

Mi sam wykrył w QQ 2016

U mnie podobnie w QQ 2017. Założyłem komplet "zimówek" z nowymi czujnikami ciśnienia - oryginalne Renault/Nissan z wciąganym gumowym wentylem. Na początku był komunikat "ciśnienie pokaże się w trakcie jazdy", po około 50km ten komunikat zniknął oraz zapaliła żółta lampka niskiego ciśnienia powietrza i był brak odczytu we wszystkich oponach. Po kolejnych może 10km lampka zgasła i pojawił się odczyt z czujników. Sprawdziłem redukując ciśnienie w oponie i pompując ponownie (czujniki działają bez zarzutu). Jeździłem normalnie raz szybciej raz wolniej - bez żadnych procedur 20km/h czy coś w tym stylu...Powodzenia i cierpliwości. 

W dniu 30.09.2020 o 20:19, Smakor napisał:

Nie, dostałem od gumiarza nowe czujniki z wpisanym kodem z innego xtraila.

Ale wg mojej wiedzy - nic się nie koduje. Odbiorniki są w każdym nadkolu o małym zasięgu i odczytują.

mam założone felgi po Juke w moim J11. Nic nie trzeba było programować. Czujnik rozpoznane przez samochód po kilkudziesięciu km (może 30-40). Moim zdaniem te czujnik to świetny biznes dla gumiarzy. Już dwóch próbowało mnie przekonać, że moje używane czujniki nie zadziałają z Qashqai i próbowali wcisnąć swoje za kilkaset zł. 

No nie wszędzie jest tak prosto. Czasem auto pamięta tylko jeden komplet i za każdą zmianą trzeba programować :) (Opel Astra)