Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wibracje - tarcze hamulcowe a gwarancja ?

Tommcioo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Strider napisał:

Tylko ja myślę, że warto odpuścić sobie te nawiercane i kupić zwykłe gładkie. Przy tych nawierceniach często pojawiają się jakieś takie mikropęknięcia. 

Zadecydowałem o kupnie nawiercanych z racji lektury ,na temat właśnie uszkodzeń tarcz w Mazdach i Skodach.Tarcze niedopasowane wielkością do masy samochodu i tak skojarzyłem,że skoro w Qashqaiach i Xach jest też sporo problemów,to może jest też coś na rzeczy i zaryzykowałem nawiercane...i jestem zadowolony.Jedyna wada to hamowanie z dużej prędkości(gwałtowne) wywołuje efekt wyjącej syreny :D

15 minut temu, JACKO29 napisał:

Na motulu latałem 5W40. Teraz latam na PMO 5W30 C3 Pełny PAO (pełny syntetyk)

No ja chyba zostanę przy tym Motul'u.Też syntetyk - rok temu spędziłem godziny czytając o olejach :jump:

Żona czasami się ze mnie śmieje, że dłużej wybieram sprzęt niż go używam :shiftyninja:

4 godziny temu, Tommcioo napisał:

No ja chyba zostanę przy tym Motul'u.Też syntetyk - rok temu spędziłem godziny czytając o olejach :jump:

Żona czasami się ze mnie śmieje, że dłużej wybieram sprzęt niż go używam :shiftyninja:

Motul nie jest syntetykiem.Jest wyprodukowany w tej technologii,ale syntetykiem takim na prawdę czystym nie jest,stąd na rynek niemiecki na butelkach nie ma napisu 100% synthetic ,a jest  synthesis tehnologie.

Jedynym,w pełni syntetycznym olejem jest właśnie PMA PAO https://sklep.pmo-oils.com/pl_PL/products/pmo-5w40-extreme-pao 

Ale w tym temacie niechciałbym ciągnąć tego wątku.

A zaskoczę Was jeszcze jednym rozporzadzeniem unii...Wyszła dyrektywa nakazująca producentom od przyszłego roku ustawianie bicia dopuszczalnego tarcz hamulcowych na poziomie 0.01 mm w odległości 10 mm od brzegu tarczy.

To świadczy o tym jakie rozbieżności  i dowolność była w ustawianiu tarcz

• 2 tygodnie później...

Komplet wymieniony - Textar (tarcze i klocki), hamuje jak..... powinien :) Trudno o ocenę czy lepiej czy gorzej.

Jedyne co mnie zastanawia, to fakt, że nadal jak autko postoi np nockę w garażu, to przy wolnym wyjeżdżaniu tyłem słychać delikatny pisk, który z czasem ustępuje. Stawiam na to, że automatyczny postojowy jak puszcza, to jednak klocki tylnych kół się zastoją - ?

U mnie też po nocy występuje taki pisk podczas hamowania przy wyjeżdżaniu tyłem.Krótko jest i znika