bazylia Opublikowano 13 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 Witam Ostatnio oglądałem fajny filmik mr.akumulator jak sprawdzić spadek napięcia na przewodach ładowania. Chodzi tu o przewód dodatni łączący alternator do akumulatora jak i ujemny łączący aku z masą i silnikiem. Najlepiej sprawdzić to przy włączonym silniku i wszystkich możliwych obciążeniach. Czyli światła klima ogrzewanie tylnej szyby radio. Pod czerwonym kapturkiem od alternatora podłączamy jeden z przewodów od miernika a drugi pod dodatnią klemę aku. Spadek napięcia będzie pokazany na wyświetlaczu. U mnie jest 0.09V Natomiast sprawdzenie kabla masy to jedno złącze do alternatora tylko trzeba trochę się z nim "wkłuć" w obudowę a drugi do minusa aku. U mnie jest 0.01V Czyli suma 0.1V W tamtym filmiku spadek klient miał 0.7V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 13 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 12 minut temu, bazylia napisał: Witam Ostatnio oglądałem fajny filmik mr.akumulator jak sprawdzić spadek napięcia na przewodach ładowania. Chodzi tu o przewód dodatni łączący alternator do akumulatora jak i ujemny łączący aku z masą i silnikiem. Najlepiej sprawdzić to przy włączonym silniku i wszystkich możliwych obciążeniach. Czyli światła klima ogrzewanie tylnej szyby radio. Pod czerwonym kapturkiem od alternatora podłączamy jeden z przewodów od miernika a drugi pod dodatnią klemę aku. Spadek napięcia będzie pokazany na wyświetlaczu. U mnie jest 0.09V Natomiast sprawdzenie kabla masy to jedno złącze do alternatora tylko trzeba trochę się z nim "wkłuć" w obudowę a drugi do minusa aku. U mnie jest 0.01V Czyli suma 0.1V W tamtym filmiku spadek klient miał 0.7V Aha, czyli przykładasz jedną sondę multimetra do bieguna dodatniego akumulatora, drugą do wyjścia dodatniego alternatora, włączasz multimetr w tryb woltomierza i tak sprawdzasz straty na przewodach, następnie sumujesz wskazania z wyświetlacza, które Twoim zdaniem obrazują spadek napięcia na drodze alternator - akumulator i jeszcze mówisz, że to jest to samo co pokazane na tym filmie? No to powiem Ci że drogo, drogo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.