Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Sonda Lambda 2

PanR
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,  w moim QQ 1,6 benzynka 163 KM, wywala błąd lambdy 2(mechanik mówił cos o grzałkce o ile nie pomyliłem), mechanik obdzwonił 2-3 dostawców w Gdańsku, i mówią, że nie ma tego na magazynie i trzeba zamawiać przez serwis. Z tego co słyszałem to tylko sondy Bosch'a są pewne.  Czy ktoś może poratować jakiś pewnym dostawcą, albo linkiem? Bo zamawiając z serwisu, będzie to kosztowało pewnie 2-3 razy drożej. 

Z góry dzięki za odpowiedź :) 

Edytowane przez PanR

A wiecie,że mając consulta można odłączyć sondę 2 bez żadnych konsekwencji? 

5 godzin temu, PanR napisał:

Witam,  w moim QQ 1,6 benzynka 163 KM, wywala błąd lambdy 2(mechanik mówił cos o grzałkce o ile nie pomyliłem), mechanik obdzwonił 2-3 dostawców w Gdańsku, i mówią, że nie ma tego na magazynie i trzeba zamawiać przez serwis. Z tego co słyszałem to tylko sondy Bosch'a są pewne.  Czy ktoś może poratować jakiś pewnym dostawcą, albo linkiem? Bo zamawiając z serwisu, będzie to kosztowało pewnie 2-3 razy drożej. 

Z góry dzięki za odpowiedź :) 

Ja montowałem taką BOSCH 0 258 030 315 i pasuje , według katalogu to od Juka . Cena ok 400 zł .

Godzinę temu, JACKO29 napisał:

A wiecie,że mając consulta można odłączyć sondę 2 bez żadnych konsekwencji? 

A czy innym programem można ją bezboleśnie dezaktywować ? Chodzi mi programy diagnostyczne w serwisach samochodowych .

Edytowane przez Wojtek74

Wojtek,nie wiem.O dezaktywacji consultem dowiedziałem się od człowieka,który podniósł moc w swoim 1.6dig-t do...UWAGA! 240 KM!I właśnie wyłączył działanie tej sondy

II lambada sprawdza stan KATA dlatego ważny jest numer błędu aby bez sensu nie wymieniać, często się zaświeca przy LPG jak jest źle wyregulowane 

Godzinę temu, JACKO29 napisał:

Wojtek,nie wiem.O dezaktywacji consultem dowiedziałem się od człowieka,który podniósł moc w swoim 1.6dig-t do...UWAGA! 240 KM!I właśnie wyłączył działanie tej sondy

Witam,wiesz coś więcej,gdzie podnosił moc,jak sprawuje się teraz auto?

Rzeźbił sam z kolegą który ma warsztat,ma consulta.Z tego co mówił to spalanie przy normalnej jeździe w granicach 8L,moment gdzieś około 320N .Według niego samochód spisuje się tak jak przed modzeniem,czyli dobrze.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
W dniu 29.10.2020 o 20:34, Wojtek74 napisał:

Ja montowałem taką BOSCH 0 258 030 315 i pasuje , według katalogu to od Juka . Cena ok 400 zł .

Zamontowałem ten tak jak pisałeś, i narazie śmiga. Natomiast ciekawostka taka : opisywałem też tutaj na forum problem ze START/STOP, że przestał działać i wywalało mi błąd na desce. Po wymianie sondy samo się naprawiło i śmiga do teraz. Mechanik zdziwiony był jak mu o tym powiedziałem, no ale cieszyć się trzeba nie czeka mnie jeszcze wymiana akumulatora :)