Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

jaki akumulator

Esio1313

Rekomendowane odpowiedzi

szykuje m sie wymiana aku w mojim Xsie Tekna 1.6d z 16r

jaki akumulator polecacie AGM & EFB

jakis specyficzny model 

dziekuje za pomoc

7 minut temu, Esio1313 napisał:

jaki akumulator polecacie AGM & EFB

Jeżeli masz zabudowany, to może być AGM, ale jeżeli nie jest chroniony przed temperaturą s-ka, to EFB.

Ja preferuję EXIDE

9 godzin temu, Esio1313 napisał:

jakis specyficzny model 

Jak kolega napisał wyżej AGM w większości w zabudowie wewnątrz budy bo są wrażliwe na temperaturę, poczytaj w necie.wsadziłem EFB . Są też testy. Ja właśnie wymieniłem na podstawie takowego i wybór padł na MOLL. Wymiana z podtrzymaniem napięcia najlepiej w Centrach Mocy gdzieś blisko Ciebie, ale  dobra stacja obsługi pojazdów też ogarnie.pozdrawiam

Dziekuje za porady, wybor padnie prawdopodobnie na Banner 068 EFB,   I teraz kolejne pytanie

Jak to jest z tym podpinaniem pod kompa przy wymianie akumulatora I zmiane w ecu ze jest instakowanynowy nowy I system zerowany. 

11 godzin temu, Esio1313 napisał:

Jak to jest z tym podpinaniem pod kompa przy wymianie akumulatora I zmiane w ecu ze jest instakowanynowy nowy I system zerowany.

skąd takie wiadomości ? jeśli przy wymianie będzie podtrzymane napięcie na klemach to nie ma potrzeby podpinać komputera i  cokolwiek zerować. To tylko bateria, 

a ja dalem AGM z max tmp pracy 60st (lub 2godz z max 80st) i nic nie podpinalem. Wyjąłem stary, włozyłem nowy i jedynie zegar musiałem ustawić.

W komorze silnika latem przy aku miałem max tmp 50st (zainstalowałem czujnik tmp z pamiecią) a podczas jazdy szybkiej tmp spada ponizej 40 - jest tam radiator jakis przy aku i chyba odbiera cieplo

pamiętam,pamiętam że dałeś AGM i też myślę że nawet te podtrzymanie napięcia to jedynie  do zegara i licznika dziennego przebiegu. W każdym razie nie potrzeba kompa do wymiany.Jedynie własne ręce.Sugerowałem się opinią Stacji obsługi.Chcieli tak to niech robią.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...