Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Osłona termiczna nad tłumikiem

sk_slawek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Panowie dziś podczas jazdy zaniepokoiły mnie charakterystyczne dźwięki podobne do trzepotania.  Dźwięki zaczynały być słyszalne powyżej 80 km/h. Po kilku podejściach winowajcą okazała się osłona termiczna nad tłumikiem. Doraźnie wcisnąłem kawałek gumy pomiędzy tłumik i osłonę by dojechać do domu bez drażniących odgłosów. Przejrzałem kilka stron w necie, ale nie mogę namierzyć mocowania osłony. Z internetowych zdjęć wynika, że mocowana jest w 4 punktach.

Pytanie: jak jest z dojściem do punktów mocowania osłony i czy jest konieczność demontażu tłumika?

Pozdrawiam

IMG_20201114_111644.jpg

IMG_20201114_103732.jpg

Zrobione. 4 szpilki M6. 2 otwory w osłonie się wyrobiły. Dostęp bezproblemowy. Dzięki za podpowiedzi.

Ja osobiscie ; identycznie ze zdjeciem jak powyzej w kilku miejscach sie zrobiło-> wyciołem z blachy płaskiej 0.5 grubosci okragłe kułeczka nawiercając otwor na przedstawiona nakretke i trzyma do dzisiaj nic sie nie tłucze :jump:      :banan:

40 minut temu, PeRŁAziomal napisał:

Ja osobiscie ; identycznie ze zdjeciem jak powyzej w kilku miejscach sie zrobiło-> wyciołem z blachy płaskiej 0.5 grubosci okragłe kułeczka nawiercając otwor na przedstawiona nakretke i trzyma do dzisiaj nic sie nie tłucze :jump:      :banan:

Ja poszedłem na łatwiznę i zrobiłem z kapsli po piwie.

Jak najbardziej - byle cos  malowanego i okragłego na to nakretka z kluczykiem 10i bedzie jeżdziło lata... :drivingauto:

• 1 rok później...

Przepraszam za odkopywanie starego wątku - ale może komuś się przyda. Przedstawiam podkładki marki "Żatecky" do mocowania osłony; jeszcze przed wykonaniem otworów na śruby. Niestety udało mi się ukręcić jedną śrubę w połowie ale jeszcze jest za co złapać.

20221008_110641.jpg

• Like 1