Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Smród spalin w środku auta

daniello3108

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam krótkie pytanko. Ponieważ to moja pierwsza zima z tym autem to chciałbym zapytać czy to normalne, że przy niskich temperaturach na zewnątrz oscylujących w granicach (0) - ( -5 ) C. w aucie wyraźnie czuć smród spalin tak jakby zalatujących benzyną? Czuć to podczas porannego rozruchu, czyli na zimnym silniku po dłuższym postoju. 

24 minuty temu, daniello3108 napisał:

Witam

Mam krótkie pytanko. Ponieważ to moja pierwsza zima z tym autem to chciałbym zapytać czy to normalne, że przy niskich temperaturach na zewnątrz oscylujących w granicach (0) - ( -5 ) C. w aucie wyraźnie czuć smród spalin tak jakby zalatujących benzyną? Czuć to podczas porannego rozruchu, czyli na zimnym silniku po dłuższym postoju. 

Bogatsza mieszanka jest na zimnym to i czuć bardziej 

Przy nieszczelnym wydechu też lubi zalatywać, zwłaszcza jak wyżej napisane.

U mnie tak bywa jak rano auto odpalę i stoi. Spaliny lecą pod auto a dmuchawa potrafi zassać trochę spalin. temat znika jak ruszam albo stoję pod wiatr. 

Mnie się wydaje, że to normalne (albo i nie). Tak miałem w almerze, tak miewam w pulsarze, tak mam w służbowym fordzie i służbowej skodzie, zwłaszcza w porze jesienno- zimowej, tak u teścia w renówce, u szwagra w oplu czy toyocie :)  w wiosenno-letnim nie kojarzę za bardzo...Tak jak pisze Hunter, zwłaszcza jak nie ma wiatru to spaliny sobie latają jak chcą i często lecą pod auto podczas postoju.

To normalne, niektóre (lepsze) auta jak postoisz dłużej niż chyba 1-2 minuty włączają obieg zamknięty aby właśnie tego efektu uniknąć. Tak było w C5 która jeździłem (wiem to bo lubię czytać instrukcję, nawet jak auto mam tylko na tydzień). BTW. W mojej poprzedniej Toyocie "fabryczny zapach", którego się trochę w życiu nawąchałem w różnych autach, miał bardzo specyficzny, nieprzyjemny odór, przypominający trochę to o czym piszesz. nawet wymieniłem filtr kabinowy (w nowym aucie!!!!), ale nic to nie zmieniło a fabryczny był też węglowy. Po prostu wnętrze śmierdziało. Przez pół roku woziłem kawę w różnych miejscach w aucie to trochę pomagało, po pół roku chyba troche wywietrzało albo ja się przyzwyczaiłem. Nie wiem czy to plastiki, czy jakieś uszczelki a może półskóra na fotelach. Tragedia. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...