Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Automat zamykania przedniej szyby głupieje

MarcinJ

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie nie wiem od kiedy, bo po prostu myslalem, ze nie jest zaprogramowany. Ale co zauwazylem:

Czasami jak automatycznie zamykam szybe drzwi kierowcy to dojdzie do gory, zamknie sie, po czym zjedzie jakies 30% w dol i zatrzyma się. Jakby wykryło jakąś przeszkodę i odbiło. W efekcie szyba już potem nie zamyka się automatycznie, trzeba ją 'zaprogramować' trzymając przez jakieś 4-5sek przycisk zamykania cały czas aktywny po zamknięciu szyby. Przez jakis czas działa wszystko OK aż znów zdarzy się sytuacjia, że przy domykaniu okna dojedzie do konca, odbije troche w dol i przestaje dzialac automat, trzeba znow recznie do konca, programowac itp.

Ktos ma pomysl, gdzie siedzi przyczyna?

Gość Andrzej G
Godzinę temu, MarcinJ napisał:

Ktos ma pomysl, gdzie siedzi przyczyna? 

Może warto prowadnice szyb "smarnąć" jakimś sprayem z silikonem. Nie sądzę, by to było akurat to, ale na pewno nie zaszkodzi

OK, jak coś konkretnego z preparatów znajdę to się pobawię. Jednak to raczej nie wpłynie na problem bo szyba ewidentnie dobija do końca normalnie i po chwili odskakuje w dół - jakby jakaś krańcówka nie łapała prawidłowo i włączało się zabezpieczenie przed przyciśnięciem palcy albo coś (o ile te auto w ogóle coś takiego ma).

Gość Andrzej G
5 godzin temu, MarcinJ napisał:

jakby jakaś krańcówka nie łapała prawidłowo i włączało się zabezpieczenie przed przyciśnięciem palcy albo coś (o ile te auto w ogóle coś takiego ma).

Włóż paluchy i się przekonasz ... że nie ma :D. Tak przynajmniej twierdzili w ASO.
Ja mam z przodu dodane owiewki HEKO i nie miało to najmniejszego wpływu na pracę sterowania szyb. Wszystko chodzi elegancko.

A to nie jest normalne? :D W Pulsarze tak mam, w Focusie tak miałem :D 

Obstawiałbym jakiś brudek czy coś, zdecydowanie częstotliwość problemu jest u mnie większa zimą, jak się wszystko "klei" od wilgoci i lodu

Dziś już całkowicie padło. Tzn jak się przytrzyma dłużej u góry to nagle coś lekko się ruszy i automat się całkowicie wyłącza - nie da się szyby nawet w dół ruszyć. Dopiero chwila przerwy i automat w dół działa, ale w górę nie. I nie da się tego zaprogramować już.

Myślicie, że rozszerzona gwarancja to obejmuje? :)

Mnie to też czasem nie działa. Ale głownie zimą i ogólnie przy niskich temperaturach. 

Przeczekam do wiosny i zobacze, czy sie poprawi. Wielkim problemem to nie jest.

18 godzin temu, MarcinJ napisał:

Myślicie, że rozszerzona gwarancja to obejmuje? :)

Zapomnij o tej gwarancji, TYLKO na grubsze sprawy, ale to też tak nie do końca działa... Szkoda kasy, jak z gwarancją na "blachy".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...