SmallCity Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 (edytowane) Witam, obawiam się, że moje cudo samo się zglebowało, byłem w salonie i tam te Xy stały wyżej jak mój o co najmniej 3-4cm przód i 2-3cm tył, mam prośbę o pomiar posiadaczy, a z racji aury mam prośbę o nie dokładny pomiar prześwitu a jedynie w punkcie koniec nadkola początek progu przód + koniec progu początek nadkola tył to jest: (może podajmy swoje modele od razu) dziękuję za pomoc. 2016/2017 1.6dci manual 4wd tekna 80tys.km koła standard, zbiornik niemal pełny- przód:27cm i tył:30cm Edytowane 8 Grudnia 2020 przez SmallCity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 nie kapuję tego, co znaczy 27 i 28 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SmallCity Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 (edytowane) patrz zdjęcie(poprawiłem pomyłka było 27/28 a winno być27/30), od gruntu do dolnej zewnętrznej części/krawędzi progu/plastiku (nie prześwit rzeczywisty), nie chcę narażać kolegów do nurkowania pod auto, ale mierząc w tych punktach będziemy mieli porównanie czy aby nam sprężynki nie siadają zbyt szybko.... do tego ciekawostka, jaki nie masz silnik 1,6b, 1,6d, 2,0d to sprężyna ta sama a rozbieżność wagowa kosmos... Edytowane 8 Grudnia 2020 przez SmallCity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nepomucen Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 28cm przód, 30,5cm tył. Mówię o odległości do zewn. krawędzi (z tyłu np. nadkole ma jakiś plastik ciut niżej, niż te 30,5). T32 2019r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 (edytowane) Pomiar nie jest zbyt dokładny i jednoznaczny. Przód 27 a tył 31 albo 26. Jak licząc do rogu plastiku, który jest na zewnątrz auta maksymalnie to 31 ale licząc do jakby chlapacza z tyłu który jest nieco głębiej i niżej to już 26... Zimowe opony i felgi 17. W garażu na równym na pusto Edytowane 8 Grudnia 2020 przez Smakor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SmallCity Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 dziękuję o to chodzi, jest ktoś z dieslem albo z bieżącego roku albo z przebiegiem znikomym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nepomucen Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 U mnie znikomy przebieg. Nie ma jeszcze 10k km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Ja mam 7 kkm... 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SmallCity Opublikowano 9 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 (edytowane) Do czego mi to: 1. Coś dziwnie zglebowany przy nowym modelu 1,3, wydaje się, że jest wyższy, 1,7 ponoć się mało sprzedaje i nie mam porównania... 2. Chcę go podnieść: sprężyny albo podkładki liftowe https://www.readylift.com/2-0-sst-lift-kit-2014-2018-nissan-rogue.html / IRONMAN lub EIBACH Edytowane 9 Grudnia 2020 przez SmallCity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Hmm X jest w standardzie bardzo wysoki. Oficjalnie ma chyba 20 cm prześwitu, to sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolor_pl Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 14 godzin temu, Smakor napisał: Hmm X jest w standardzie bardzo wysoki. Oficjalnie ma chyba 20 cm prześwitu, to sporo. E tam... Wiadomo, że X po lifcie ładniej wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Tak, ma ostrzejsze rysy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 18 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 mój niestety benzyna 1.6, ale zmierzyłem 30 cm tył i 29 cm przód (zimowe opony+ 3/4 paliwa). Te 2-3 cm w stos. do salonu różnicy może wynika z bieżnika, ciśnienia oraz braku paliwa i betów w bagażniku (w końcu to jednak kilkadziesiąt kg) Btw. sąsiad ma VW Touarega rocznik 2012 i jego w tych samych punktach ma o 2 cm wyżej, ale w rzeczywistości prześwit faktyczny jest porównywalny czyli 21 cm a to chyba wystarcza na wszelkie krawężniki, spowalniacze czy strome zjazdy do garaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 18 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 No te mierzone przez nas punkty to dobre aby porównać Xy ze sobą i to z tego samego modelu, ale z prześwitem to niewiele mają wspólnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolor_pl Opublikowano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 3 godziny temu, Smakor napisał: No te mierzone przez nas punkty to dobre aby porównać Xy ze sobą i to z tego samego modelu, ale z prześwitem to niewiele mają wspólnego dokładnie, a dokładniej to lepiej mierzyć od środka piasty (kapsla na feldze) do górnej krawędzi błotnika - w ten sposób pomijamy różnice związane z kołami (rozmiar opony/felgi, ciśnienia w oponach itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 jaki jest cel tego badania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 10 godzin temu, karibox1 napisał: jaki jest cel tego badania? pewnie żeby sprawdzić prześwit poprzez porównanie do innych, bo raczej trudno sprawdzić ten faktyczny czyli pomiędzy poziomem jezdni a najniżej (oprócz kół) położonymi elementami podwozia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Celem jest sprawdzenie zużycia zawieszenia tego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SmallCity Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 dokładnie, czy sprężyny siadają, przeraził mnie model 1,3 2wd, czekam sobie na odbiór auta i oglądam czemu taki wysoki(ten na salonie) a on ma silnik inny napęd 2wd i pusty bak... ale ale, czemu diesle maja być bardziej zanurkowane przodem, producent winien przewidzieć dłuższą lub mniej ugiętą sprężynę na przód.... nie zrobił tego i stąd mamy rozbieżności... tak czy siak jestem za liftem do góry sprężynami mamy akurat 35mm, bo więcej to pewnie trzeba będzie zrobić mod z pływająca sruba na pochyleniu zwrotnicy a to niechętnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi