Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jakaś Nieszczelność - POMOCY

lukasdd
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam Nissana Qashqai II Silnik 1,6 Diesel , 2017 rok produkcji

Od czasu do czasu pryska jakiś płyn na spodnie kierowcy(Prawa Noga, bliżej nogawki, a czasami też na buty)

Moim zdaniem jest to jakiś kwas ponieważ po takim incydencie buty czy spodnie są do wyrzucenia.

Pranie spodni nic nie daje plamy zostają a butów np. zamszowych nie można doczyścić.

Szczerze już nie mam siły do tych tzw. Serwisów każdy umywa ręce Auto na Gwarancji .

Proszę czy ktoś ma jakiś pomysł ?

Jakieś sugestie Co to może być ?

Z Góry dziękuję za POMOC i ZAINTERESOWANIE

9 minut temu, lukasdd napisał:

Witam

Posiadam Nissana Qashqai II Silnik 1,6 Diesel , 2017 rok produkcji

Od czasu do czasu pryska jakiś płyn na spodnie kierowcy(Prawa Noga, bliżej nogawki, a czasami też na buty)

Moim zdaniem jest to jakiś kwas ponieważ po takim incydencie buty czy spodnie są do wyrzucenia.

Pranie spodni nic nie daje plamy zostają a butów np. zamszowych nie można doczyścić.

Szczerze już nie mam siły do tych tzw. Serwisów każdy umywa ręce Auto na Gwarancji .

Proszę czy ktoś ma jakiś pomysł ?

Jakieś sugestie Co to może być ?

Z Góry dziękuję za POMOC i ZAINTERESOWANIE

Zrob taka plame płynem chłodniczym i zobacz czy to ten sam efekt na spodnich. Potem sie zastanowimy co dalej 

11 minut temu, scanik napisał:

Zrob taka plame płynem chłodniczym i zobacz czy to ten sam efekt na spodnich. Potem sie zastanowimy co dalej 

Płyn chłodniczy nie powoduje takiego efektu sprawdzałem.

Wymieniłem również czynnik klimatyzacji ponoć ten wcześniejszy był szkodliwy i myślałem, że to może on gdzieś się przedostaje.(Nic to nie dało)

Edytowane przez lukasdd

3 minuty temu, lukasdd napisał:

Płyn chłodniczy nie powoduje takiego efektu sprawdzałem.

No to jakie inne płyny sa w samochodzie? Hamulcowy w normie w zbiorniczku? 

Ja obstawiam hamulcowy lub wspomagania kierownicy o ile taki jest w j11. Może jeszcze od mechanizmu sprzęgła, o ile też jest :) tyle, że w starszych nissanach hamulcowy i od sprzęgła to było to samo, chyba. 

Edytowane przez tomkek1912

10 minut temu, tomkek1912 napisał:

Ja obstawiam hamulcowy lub wspomagania kierownicy o ile taki jest w j11. Może jeszcze od mechanizmu sprzęgła, o ile też jest :) tyle, że w starszych nissanach hamulcowy i od sprzęgła to było to samo, chyba. 

Sprzęgło jest razem z hamulcowym, wspomaganie jest elektryczne od lat... 

29 minut temu, scanik napisał:

No to jakie inne płyny sa w samochodzie? Hamulcowy w normie w zbiorniczku? 

Ja na tyle ile mogłem to sprawdziłem wszystkie płyny. W Serwisie Nissana też podobno sprawdzali.

Nie rozumiem jaki środek jest żrący bo na pewno jest to substancja żrąca chyba że po połączeniu staje się żrąca .

W tym miejscy to tylko z elementów ogrzewania/chłodzenia. Raczej coś z wymiennikiem czyli albo chłodniczy albo z klimy. Nie ma innej opcji. Wspomaganie hydro to było w Astrze 2.... 

2 minuty temu, lukasdd napisał:

Ja na tyle ile mogłem to sprawdziłem wszystkie płyny. W Serwisie Nissana też podobno sprawdzali.

Nie rozumiem jaki środek jest żrący bo na pewno jest to substancja żrąca chyba że po połączeniu staje się żrąca .

Masz tylko dwa płyny hamulcowy i chłodniczy. 

Tylko Jak To Naprawić ?  skąd to się bierze ?  skąd pryska ? Tak jak obserwuje to wydaje mi się że pryska pod ciśnieniem na pewno nie kapie.

I Jak płyn chłodniczy albo z klimy może przedostać się do środka samochodu. 

2 minuty temu, scanik napisał:

Masz tylko dwa płyny hamulcowy i chłodniczy. 

Ale żaden z Tych płynów nie jest żrący :(:(:( sprawdzałem, pobierałem strzykawką płyn chłodniczy i hamulcowy i nie powodowały takiego efektu

45 minut temu, lukasdd napisał:

Tylko Jak To Naprawić ?  skąd to się bierze ?  skąd pryska ? Tak jak obserwuje to wydaje mi się że pryska pod ciśnieniem na pewno nie kapie.

I Jak płyn chłodniczy albo z klimy może przedostać się do środka samochodu. 

Ale żaden z Tych płynów nie jest żrący :(:(:( sprawdzałem, pobierałem strzykawką płyn chłodniczy i hamulcowy i nie powodowały takiego efektu

Hamulcowy na pewno jest żrący. Nie wiem. Moze podklej papier pod nogi od góry i patrz kiedy to wyleci i moze będzie widać skad.. 

Płyn hamulcowy jest agresywny!,skoro ostrzegają że może powodować korozję,to na butach czy spodniach zostawi ślad.Jeżeli pryska na nogi to pod deską,przy grodzi powinien być ślad,na trzpieniu pedału hamulca lub sprzęgła,ewentualnie w ich bliskiej okolicy

A płyn klimatyzacji (gaz?) łatwo palny jeszcze gorzej chyba. Miałem takie coś we Fiacie kiedyś. Zastanawiałem się co z tym zrobić i chyba się uszczelniło samo. Płyn chłodniczy ma taka cechę, krystalizuje. 

W dniu 14.12.2020 o 19:50, JACKO29 napisał:

Płyn hamulcowy jest agresywny!,skoro ostrzegają że może powodować korozję,to na butach czy spodniach zostawi ślad.Jeżeli pryska na nogi to pod deską,przy grodzi powinien być ślad,na trzpieniu pedału hamulca lub sprzęgła,ewentualnie w ich bliskiej okolicy

Pobierałem płyn hamulcowy i wstrzykiwałem na zniszczone już spodnie .

Nie było takiego samego efektu płyn nie niszczył spodni chyba że wchodzi w reakcje z jakimś innym płynem.

Obecnie podwieszona jest tektura ale jakimś cudem delikatnie ale bardzo delikatnie prysnęło na spodnie widocznie coś gdzieś źle dociąłem tekturę.

Wiem że to jest ciężki temat i może niektórzy myślą że to zmyślam, ale naprawdę mam już dosyć tego auto praktycznie nowe auto 2017 rocznik przebieg 42 tys.

Może ktoś zna dobrego speca który by się podjął naprawy tego dziwnego przypadku

a może masz płynny zapach w kratce nawiewu albo wiszący na lusterku? Mi kiedyś (w jednym z poprzednich samochodów) wypłynęła stróżka tego płynu i tak jak spływała na dół - tak został biały ślad na czarnych plastikach (odbarwiło, wypaliło uj wie). Ale mnie to wku#wiało - bo na samym środku na widoku. Już od tego czasu nigdy nie kupiłem tych płynnych zapachów.

Siłownik sprzęgła pracuje na płynie hamulcowym, ale mimo że mi w tiidzie 2 razy uległ uszkodzeniu, ciężko mi sobie wyobrazić by mógł "psikać" na spodnie. Sprawdź to od strony Komory silnika czy nie masz na grodzi centralnej śladów płynu przy serwo.

Auto na gwarancji i nie ma zmiłuj, raban jak zbywają plus odszkodowanie za zniszczone rzeczy, a jak nie to rzeczoznawca i prawnik.

8 godzin temu, manix napisał:

Siłownik sprzęgła pracuje na płynie hamulcowym, ale mimo że mi w tiidzie 2 razy uległ uszkodzeniu, ciężko mi sobie wyobrazić by mógł "psikać" na spodnie. Sprawdź to od strony Komory silnika czy nie masz na grodzi centralnej śladów płynu przy serwo.

Auto na gwarancji i nie ma zmiłuj, raban jak zbywają plus odszkodowanie za zniszczone rzeczy, a jak nie to rzeczoznawca i prawnik.

Nie mam siły i czasu się z nimi kłócić, auto jest cały czas potrzebne do pracy. 

Ja nie potrafię zrozumieć jak jakiś kwas czy środek żrący moze dostać się do środka auta.

Wykonałem taką osłonę jak na zdjęciu , ale i tak prysnęło.

1fot.jpg

2fot.jpg

Ewidentnie pryska z pompy.Omija Twoje osłony i wali na wprost z pedału

Lukas,nie wiem skąd jesteś,ale jak blisko Śląska to dzwoń do serwisu w Dąbrowie Górniczej,tam chłopaki lubią takie problemy i radzą sobie.

12 godzin temu, lukasdd napisał:

Nie mam siły i czasu się z nimi kłócić, auto jest cały czas potrzebne do pracy. 

Ja nie potrafię zrozumieć jak jakiś kwas czy środek żrący moze dostać się do środka auta.

Wykonałem taką osłonę jak na zdjęciu , ale i tak prysnęło.

1fot.jpg

2fot.jpg

Owiń folia stretch poszczególne elementy np pedały sprzęgła itp i zobacz po czasie ktora część mokra?