Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wentylator chłodzenia silnika

Jureczek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Czy normalnym jest że po każdej jezdzie (ok 25km po mieście) włączał się wentylator chłodnicy?

Używaj wyszukiwarki!Nie zakładaj powielających się tematów!

Gość Andrzej G
9 godzin temu, Jureczek napisał:

Czy normalnym jest że po każdej jezdzie (ok 25km po mieście) włączał się wentylator chłodnicy?

Jak najbardziej sytuacja normalna, że po rozgrzaniu silnika i zatrzymaniu, wentylator włącza się cyklicznie dopóki nie wyłączysz silnika.

Witaj Andrzej G.Problem  w tym że u mnie w Q....u   wentylator chłodnicy włącza się po wjechaniu do garażu i wyłączeniu silnika- po przejechaniu  ok. 20 km w ruchu miejskim -temp. zewn. 4 st.C. Czy to normalne ? .POzdrawiam

Ja już kiedyś pisałem w innym wątku, że wentylator mi się włącza tylko jak klimę załączam. Ewentualnie w upały. Nie kojarze ani jednej sytuacji chodzących wentylatorów po wyłączeniu silnika, nawet w upały (co nie znaczy, że nie było takiej sytuacji, ale ja nie zwróciłem na to uwagi). Z drugiej strony ciężko nie zauważyć chodzących wentylatorów przy wyłączonym silniku bo często to widzę w innych samochodach. Nigdy się nie zastanawiałem czy może to być zależne od producenta, błędu, a może słabego chłodzenia grzejącego się układu, co skutkuje częstym włączaniem się wentylatora. Nie do końca wierzę, że to normale. W żadnym z moich trzech aut takie coś nie ma/ nie miało miejsca. 

Gość Andrzej G
20 godzin temu, Jureczek napisał:

Witaj Andrzej G.Problem  w tym że u mnie w Q....u   wentylator chłodnicy włącza się po wjechaniu do garażu i wyłączeniu silnika- po przejechaniu  ok. 20 km w ruchu miejskim -temp. zewn. 4 st.C. Czy to normalne ? .POzdrawiam

Ani razu mi się nie włączył wentylator, po wyłączeniu silnika. Jak po dłuższej jeździe zatrzymuję się, zanim otworzę drzwi do garażu, to wentylator kilka razy zdąży się na krótko włączyć i wyłączyć, pomimo że temp. s-ka mam w środku skali. Ale po wyłączeniu s-ka ani razu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...