Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wysokie Spalanie

Bartek1910
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,jestem nowy na forum i mam pytanie czy ktoś się spotkał z wysokim spalaniem w J11 1,6 diesel skrzynia automatyczna,średnie spalanie w mieście wychodzi 9l/100km,co może być przyczyną jeśli w ogóle to jest problem ,dzieki za info

Witam ,jestem nowy na forum i mam pytanie czy ktoś się spotkał z wysokim spalaniem w J11 1,6 diesel skrzynia automatyczna,średnie spalanie w mieście wychodzi 9l/100km,co może być przyczyną jeśli w ogóle to jest problem ,dzieki za info

Nie mam co prawda diesla ale w poprzedniej benzynie qq 1.2 zdarzało się i 11 litrów, w głównym powodem były krótkie odcinki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie mam co prawda diesla ale w poprzedniej benzynie qq 1.2 zdarzało się i 11 litrów, w głównym powodem były krótkie odcinki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja tez mam 1,6 dci ale manual i mi wychodzi 6,7-7,5 na takiej krótkiej trasie jak 6km (mam podobnie do pracy).
Ale oczywiście jak będzie korek i często się będzie stawało na światłach to te wartości od razu rosną i też mi się zdarzyło ok 11 :)

W dniu 7.01.2021 o 17:33, Bartek1910 napisał:

Do tego co już napisali koledzy dodam, że to co pokazuje komp, a co realnie wychodzi przy dystrybutorze, to w Nissanach kolosalna różnica... przynajmniej jeżeli chodzi o benzynowce. Przez ponad 3 lata prowadziłem dokładne analizy i w podsumowaniu mi wychodzi, że komp. zaniża średnie spalanie o 0,7 ltr/100 km.

Kurde to w takim razie na następnym tankowaniu zrobię test, albo teraz dotankuję do pełna. Zobaczymy co faktycznie będzie.

Ja nie pisałem o obliczeniach wynikających z jednego tankowania (bo to żaden wskaźnik), ale o statystyce prowadzonej przez ponad 3 lata. W excelu przygotowałem sobie arkusz kalkulacyjny, do którego wpisywałem wszystkie tankowana, poszczególne przebiegi, etc. Tego nie da się naciągnąć, ani oszukać. Komputer Nissana jak już wcześniej wspomniałem łże jak pies, zaniżając średnie spalanie z tego okresu o 0,7 ltr/100 km.

Żeby nie być gołosłownym:

67f401ced0dbf799b892272bc068e1dc.jpg

Tu: Spalanie, benzyna - Nissan Qashqai - robertb - Motostat masz moje zużycie paliwa. Qashqai 1.3, 160KM, automat. Jazda w 90% w mieście na krótkich odcinkach.

Ps. Zarówno ja jak i małżonka mamy dosyć ciężką nogę :D.

Edytowane przez Robert_B

Wow... Podziwiam :) Ja tam czasem zerknę na wskaźnik bieżący komputera (przed chwila krótka przejażdżka 12l) i na licznik globalny. Raz jak miałem QQ 1.2 postanowiłem sprawdzić to zszedłem do 4,5 na trasie ok 60km (wg komputera). 5.1 było do póki nie wyłączyłem klimy. Ale jazdy to nie przypominało, raczej wegetacje :)

@Smakor, ja też kompletnie nie zawracam sobie głowy spalaniem. Muszę / chcę jechać autem to jadę i tyle. Spali tyle ile ma spalić i już. Dziennik tankowań prowadzę tylko i wyłącznie ze względu na dodatkowe plusy przy sprzedaży samochodu. Klienci moich dwóch poprzednich aut byli bardzo zadowoleni z takich wykazów.

• Like 1

Jak miałem nowiutkie auto, to z ciekawości sprawdzałem, jakie minimalne spalanie (wg. komputera) jestem w stanie osiągnąć. Najczęściej była to trasa Dom - Skorzęcin (80 km). Wyniki wg. kompa były rewelacyjne (gruuubo poniżej deklaracji Nissana) :D , ale taka jazda, to nie jazda. Gdybym spotkał na trasie kilku tak "gnających", to bym chyba za skóry wyskoczył :laie_67: Zanim zdążyłem na wysokości Konarzewa wbić się z S5 w zjazd na Gonarzewo, to jeszcze kilku (również zjeżdżających) zdążyło mnie wyprzedzić :0recourse:
Dziennik spalania już dawno przestałem prowadzić. Czego chciałem się dowiedzieć to się dowiedziałem, a teraz zgodnie z motto kol. Roberta

1 godzinę temu, Robert_B napisał:

Muszę / chcę jechać autem to jadę i tyle. Spali tyle ile ma spalić i już.

Oczywiście bez przegięć - ma być bezpiecznie i jest.:)