Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Skrzypiące przednie zwieszenie

pabloXXI
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jako nowy użytkownik forum witam wszystkich. Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem Nissana Note E12 i zauważyłem, że szczególnie przy przejeżdżaniu poprzecznych nierówności skrzypi przednie zawieszenie. Co może być przyczyną?

Witaj.
Rozumiem, że nie dawno zakupiłeś?
Mi też skrzypi, ale tylko przy niskich temp.
W lecie nie.
Są to gumki stabilizatora. Nie wymieniam, bo nie ma lekarstwa. Można smarować, tylko po co? Mi już nie przeszkadza.

Wysłane z mojego Mi MIX 3 5G przy użyciu Tapatalka

4 godziny temu, pabloXXI napisał:

Ok. Dziękuję za odpowiedź. Skrzypi jak stary tapczan:D. W takim razie aby do lata.

Niektórzy psikają silikonem albo preparatem do pasków klinowych. Do lata powinno pomóc a na pewno nie zaszkodzi.

Takie psikanie robi więcej straty niż pożytku......na drążku guma "wycina" rowek jak cały czas mokra lub tłusta. Ten rowek potrafi być tak duży, że zamiast samych gum stabilizatora będzie trzeba wymienić cały stabilizator ;)

Dziękuję jeszcze raz za zainteresowanie tematem. Przy zakupie nie słychać było tych objawów (było cieplej) i trochę mnie to później zaskoczyło tym bardziej, że autko ma nieduży przebieg. Cóż samochód sam w sobie jak można tak powiedzieć całkiem fajny, więc akceptuję ten drobny "feler" i uznaje, że po prostu tttm (ten typ tak ma).:D

W dniu 9.01.2021 o 22:18, M@reS napisał:

Takie psikanie robi więcej straty niż pożytku......na drążku guma "wycina" rowek jak cały czas mokra lub tłusta. Ten rowek potrafi być tak duży, że zamiast samych gum stabilizatora będzie trzeba wymienić cały stabilizator ;)

To zależy. Musiałby się dostać piach, przykleić do tego i wtedy piłować. Jak guma jest jeszcze ciasna to raczej nie nastąpi a sam preparat nie ruszy stabilizatora.

Niektórzy kiedyś zamiast gum dawali poliuretan. Osobiście uważam, że poliuretan jest za sztywny i to raczej patent do sportu niż osobówek.

• 2 tygodnie później...

Gumy stabilizatora. Miałem jakieś podróby (skrzypiały zimą, latem cicho), miałem polieturany (skrzypiały latem, zimą cisza), w końcu kupiłem w ASO - miałem przez 40 czy 50 tys km ciszę, teraz zaczęły się odzywać przy mrozie :)