daw879 Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Witam. Mam problem mianowicie podczas ruszania na zimnym silniku po ruszeniu i zmiany biegu miedzy 1 a 2 biegiem dochodza dziwne stuki z przodu i to tylko jeden raz pozniej jest juz wszytsko ok. ( Zimny silnik ruszamy i miedzy 1 a 2 stuki) co to moze byc? Jezeli by dzialo sie to caly czas to bym pewnie to zlokalizowal bez problemu... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HOROWITZ Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 czy to czasem nie sa przeguby półosi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daw879 Opublikowano 10 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Były właśnie sprawdzane luzów nie ma zadnych a od skrzyni do piasty minimum przerwy jest ale to normalne, tylko dziwne że dzieje się tak po dłuższym postoju samochodu i podczas pierwszego ruszenia bieg 1 pózniej 2 i słychać przez 2,3 sek a pózniiej spokój cisza. A może jakaś poduszka silnika...? ale to by cały czas to było. Rozkładam ręce a pytam mechanika to mówią ze jestem za bardzo przejęty, tylko nie oto chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolti2 Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 U mnie jest to samo. Dałem sobie spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daw879 Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Ale próbowałeś dojść z czego te odgłosy dochodzą coś eliminować? A gdy nie ma - to też się to dzieje czy tylko jak jest zimno słychać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 A może jest to efekt samo-diagnostyki układu ABS ? Przeczytaj w instrukcji (strona 5-43); "Układ zapobiegający blokowaniu się kół. Funkcja diagnostyczna" . ....Komputer układu ABS posada funkcję diagnostyczną, sprawdzającą poprawne działanie układu po każdym uruchomieniu silnika i podczas powolnej jazdy w przód lub w tył. Podczas tego testu możesz usłyszeć "stuk" i/lub poczuć pulsowanie pedału hamulca. Jest to normalne i nie stanowi oznaki usterki....... Być może przy zimnych hamulcach, po dłuższym postoju, słychać to wyraźniej. Ja też czasem miewam takie delikatne stukanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daw879 Opublikowano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Wjechałem do cieplego garazu na cały weekend i zobacze czy podczas wyjazdu cos sie zmieni czy nadal bedzie bez zmian. Jeśli nie to będe szukał dalej ale mam nadzieje ze moze to yc co mówisz ta funkcja diagnostyczna. Jutro dam znać co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.