Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Zestaw głośnomówiący J10

marshal28
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Po prawidłowym  sparowaniu telefonu (Redmi9) , podczas rozmowy telefonicznej po około 15-20 sekundach nie słyszę nic , jakby bluetooth się wyłączał po czym po 5 sekundach znów słyszana jest rozmowa.

Czy ktoś spotkał się  z takim problemem , jakieś rozwiązania QUASHQAI J10 z navi i kamerą cofania.

• 1 miesiąc temu...

Niestety mam to samo i nie znalazłem jeszcze rozwiązania. Z tego co widziałem na zagranicznym forum problem z Bluetooth w Nissan Connect jest znany. U mnie najczęściej pojawia się podczas słuchania muzyki.

51 minut temu, kwmen napisał:

Z tego co widziałem na zagranicznym forum problem z Bluetooth w Nissan Connect jest znany.

Nie jestem pewien, czy to problem wszystkich Nissanów, czy konkretnych egzemplarzy NC, lub fona. Może fon w międzyczasie pobierał jakieś aktualizacje oprogramowania, czy traffica do map i na ten czas zawiesza BT ... ?  Zazwyczaj długo nie rozmawiam podczas jazdy, ale po przeczytaniu poprzedniej wypowiedzi kol. Marshal28, dzisiaj wracając do domu postanowiłem to sprawdzić. Przez ponad 15 minut gadałem z żoną korzystając z BT i nie miałem najmniejszych problemów. Może to co was doświadcza to wynik jakichś ustawień w fonie. Ja mam NC3 na pokładzie, na fonie ponad 200 kontaktów, fon dawno temu (2015r) sparowany z NC i wszystko działa jak powinno.

A telefon ? Xiaomi Redmi9 ? , Z telefonami tej marki jest problem z połączeniami do zestawu głośnomówiącego nie tylko w Nissanie , miałem to samo w Toyocie .

Ja z NC3 mam sparowane po BT dwa fony - starego klawiaturowca Szajsunga S5611 i Asusa ZenFone Max Pro M2. Z żadnym nie mam najmniejszych problemów - oba bez problemu łączą się z systemem auta i bez problemu prowadzę rozmowy po BT. Nigdy się nie zdarzyło, by mi rozmowę przerwało.

W sytuacjach które opisujecie ja bym raczej szukał przyczyny w utracie w trakcie rozmowy sygnału z siecią GSM waszych fonów, lub rozmówcy, a nie wad NC.

20 minut temu, Andrzej G napisał:

szukał przyczyny w utracie w trakcie rozmowy sygnału z siecią GSM waszych fonów, lub rozmówcy, a nie wad NC

Nie ma to nic z tym wspólnego , po słuchawce BT wszystko działa ,a z NC do dosłownie paru minut, max 2-3.W Verso bez problemu łączył się z Parotem  i rozmowy były bezproblemowe.

Cytat

Ja z NC3 mam sparowane po BT dwa fony

W j10 jest NC1. Na pewno nie jest to wina telefonu, bo u siebie sprawdzałem to na kilku telefonach, które z innymi urządzeniami BT działają ok.

W związku z tym, że problem jest znany, np. tu altima - Nissan keeps losing Bluetooth connectivity to my phone - Motor Vehicle Maintenance & Repair Stack Exchange ja zarzuciłem próby rozwiązania.

Jedyne co u mnie pomaga to albo wielokrotne wyłączenie radia poprzez przekręcenie stacyjki (wyciszanie lub gaszenie ekranu nie pomaga, a NC1 nie ma przycisku off ❤️ ) albo ponowne sparowanie telefonu. Czyli nie da się tego bezpiecznie zrobić prowadząc auto.

Zdaje mi się, że połączenie z radiem jest trwalsze, gdy przesyłanie dźwięku (muzyka lub rozmowa) do radia jest po jakimś czasie po włączeniu radia (załóżmy 10min.+) niż od razu po nawiązaniu połączenia BT między telefonem a radiem. Z muzyką jeszcze jakoś bym to zniósł i się dostosował, ale nigdy nie wiadomo, kiedy można spodziewać się rozmowy.

Moje podejrzenie jest takie, że NC1 jest już dosyć stary i nowe telefony mają z nim jakiś konflikt z BT, ale to tylko intuicja.

Ja zawęziłem sobie rozwiązania tego problemu do następujących opcji:

• wymienić radio na zupełnie inne -koszty, trochę zabawy i utrata oryginalnego wyglądu;
  • używanie zupełnie oddzielnego porządnego zestawu głośnomówiącego (Jabra lub Parrot) - spoko do rozmów i nawigacji, ale muzyka tylko dla desperatów;
  • podłączyć do gniazda aux w schowku odbiornik BT - do muzyki spoko (choć i tak jakość dźwięku przez AUX jest dla mnie gorsza niż przez BT) no średnio z rozmowami, bo jak mówić do mikrofonu w schowku.

Na razie nastawiam się na 3 opcję, wybrałem sobie transmiter BT USB, więc wykorzystam gniazdko USB i AUX w schowku, a gniazdko zapalniczki będę miał dalej wolne dla urządzeń, które wymagają więcej prądu.

image.thumb.png.25aa6d545b2405188868686447456db2.png

• 2 miesiące temu...

No ja mam to radio nc1 i nie zauważyłem problemów tu opisanych ale fakt raczej rozmawiam max 2 minuty chociaż czasu nie sprawdzam.. aż sprawdzę z ciekawości.  Telefon to samsung note 9... 

• 4 miesiące temu...

Witam na wstępie wszystkich, od tygodnia mam QQ z NC1, nie zauważyłem takich problemów u siebie, rozmowy do 30 minut bez żadnych przerw, natomiast mam inny problem, tzn, przy włączonej nawigacji i sparowanym telefonie nie słyszę komunikatów ani przez radio ani przez telefon - dopiero podczas rozmowy telefonicznej komunikaty słychać przez głośniki, po zakończonej rozmowie komunikaty milkną (telefon oczywiście podgłoszony :). Wcześniej jeździłem Notem i takich problemów nie było - komunikaty losowo były albo przez głośniki, albo z telefonu, ale były. Macie na to jakiś sposób albo pomysł co może być przyczyną? Telefon Xiaomi Mi9 lub Poco 1 - dokładnie taki sam efekt

Drugie pytanie o adapter któy wrzucił @kwmen , ktoś go używał? da się używać go tylko do audio a do rozmów oryginalnego zestawu głośnomówiącego?

• 1 miesiąc temu...

Tak, da się używać adaptera tylko do audio i radia Nissan tylko do rozmów telefonicznych. Musisz to przestawić wtedy w ustawieniach bluetooth w telefonie, czyli dla takiego adaptera wybrać, że służy do odtwarzania mediów, natomiast dla Nissanowskiego radia, że służy tylko do rozmów telefonicznych.

Adaptera używam już dosyć długo i mi odpowiada to rozwiązanie. Musiałem właśnie pomyśleć jak używać adaptera do muzyki, a radia do rozmów, bo adapter działa spoko dla muzyki, ale jego umiejscowienie sprawia, że trzeba otwierać schowek i głośno do niego mówić.

Sent from my LM-G850 using Tapatalk