Jojo Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 Mam taką przypadłość ze skrzynią biegów a mianowicie jak przełączam bieg to czuć takie lekkie szarpnięcie i jak jest postoi przez noc to wydaje mi się, że parę kilometrów tak jakby słabo zmieniał biegi wysokie obroty przy małej prędkości. Ale po przejechaniu paru kilometrów i nawet kilku godzinnym postoju wszystko chodzi idealnie biegi zmieniają się bez żadnych problemów nawet nie czuć kiedy. Czy może ktoś miał , ma podobną sytuację? Chciałem wymienić olej w skrzyni biegów 152000km ale mechanik mówi mi,że nie wymieni bo skrzynia jest do naprawy przez to co się dzieje. Jakieś uszczelniacze przez które nie trzyma ciśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 4 minuty temu, Jojo napisał: Mam taką przypadłość ze skrzynią biegów a mianowicie jak przełączam bieg to czuć takie lekkie szarpnięcie i jak jest postoi przez noc to wydaje mi się, że parę kilometrów tak jakby słabo zmieniał biegi wysokie obroty przy małej prędkości. Ale po przejechaniu paru kilometrów i nawet kilku godzinnym postoju wszystko chodzi idealnie biegi zmieniają się bez żadnych problemów nawet nie czuć kiedy. Czy może ktoś miał , ma podobną sytuację? Chciałem wymienić olej w skrzyni biegów 152000km ale mechanik mówi mi,że nie wymieni bo skrzynia jest do naprawy przez to co się dzieje. Jakieś uszczelniacze przez które nie trzyma ciśnienia. Jednak zaryzykowałbym wymianę oleju najpierw ale u innego mechanika bo ten bedzie juz obstawał przy swoimi nawet jak sie zgodzi na wymianę oleju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stuff1000 Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 d*pa nie mechanik, te skrzynie tak mają jak jest zimny to trzyma wysokie obroty i wydajeci się że się slizga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawiec1974 Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 19 minut temu, stuff1000 napisał: d*pa nie mechanik, te skrzynie tak mają jak jest zimny to trzyma wysokie obroty i wydajeci się że się slizga. Zgadzam się z opinią kolegi u mnie też tak jest po rozgrzaniu jest "ok". Nawet w instrukcji jest coś o tym. Co do wymiany to było już o tym pisane na forum, jest tak: - serwis mówi aby nie wymieniać (choć jak dzwoniłem do kilku to mówili aby wymienić) w serwisach NISSANA wymieniają ale już np. dzwoniłem do serwisu SUBARU i nawet na moje zlecenie nie wymienią, gość mi powiedział, że "producent nie zaleca wymiany" - ja wymienię po 100 tyś oczywiście na oryginalny płyn NISSANA, choć i tu są różne podejścia użytkowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 W manulu tez nie sie nie wymienia ale sie uparłem i wymieniłem sam przy 120 tys. pomimo, że skrzynia b dobrze chodziła i.. przypomnalo mi sie jak płynnie i miękko wchodziły biegi gdy byl nowy. Naprawdę czuć poprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stuff1000 Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 Co do oleju tylko oryginał Nissan + naprawdę kumaty mechanik od skrzyń CVT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.